Add a Title
دیابت و بارداری
اگر باردار هستید و دیابت دارید، میتوانید نوزادی سالم داشته باشید. اما برخی عوارض احتمالی وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید.
اطلاعات موجود در این صفحه در صورتی برای شما مرتبط است که قبل از بارداری به دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ مبتلا شده باشید.
این مطلب٬ دیابت بارداری را پوشش نمیدهد. دیابت بارداری قند خون بالا است که در دوران بارداری ایجاد میشود و معمولا پس از تولد نوزاد از بین میرود.
چه معنایی برای شما دارد
اگر دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ دارید، ممکن است خطر بیشتری برای مواجه شدن با این عوارض را داشته باشید:
نوزاد با جثه بزرگ - که خطر زایمان سخت، القای زایمان یا نیاز به سزارین را افزایش میدهد.
افراد مبتلا به دیابت (چه باردار باشند چه نباشند) در معرض خطر دچار شدن به مشکلات چشمی (رتینوپاتی دیابتی) و مشکلات کلیوی (نفروپاتی دیابتی) قرار دارند.
برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ ممکن است دچار کتواسیدوز دیابتی شوند. این وضعیتی است که مواد شیمیایی مضر به نام کتون در خون انباشته میشود.
بارداری میتواند خطر ابتلا به این مشکلات را افزایش دهد یا مشکلات موجود را بدتر کند.
این برای نوزاد شما چه معنایی دارد
اگر دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ دارید، نوزاد شما ممکن است در معرض خطر بیشتری برای دچار شدن به این مشکلات باشد:
داشتن مشکلات سلامتی به محض تولد، مانند مشکلات قلبی و تنفسی و نیاز به مراقبتهای بیمارستانی
ابتلا به چاقی یا دیابت در مراحل بعدی زندگی
همچنین کمی بیشتر احتمال وجود دارد که نوزاد شما با نقصهای مادرزادی، به ویژه ناهنجاریهای قلبی و سیستم عصبی متولد شود یا مرده به دنیا بیاید یا به زودی پس از تولد فوت کند.
اما مدیریت خوب دیابت، قبل و در طول بارداری، به کاهش این خطرات کمک میکند.
کاهش خطرات
بهترین راه برای کاهش خطرات برای شما و نوزادتان این است که قبل از باردار شدن، دیابت خود را به خوبی کنترل کنید. بنابراین، در حالت ایدهآل، بارداری باید برنامهریزی شود.
قبل از اقدام برای بارداری، از پزشک عمومی یا متخصص دیابت خود راهنمایی بخواهید. شما باید برای حمایت به کلینیک پیش از بارداری دیابتی ارجاع داده شوید.
باید هر ماه یک آزمایش خون به نام آزمایش HbA1c انجام دهید. این آزمایش میزان گلوکز (قند) در خون شما را اندازه گیری میکند.
بهترین حالت این است که سطح آن قبل از بارداری از ۶/۵٪ بیشتر نباشد. اگر نمیتوانید سطح گلوکز (قند) خود را زیر ۶/۵٪ نگه دارید، سعی کنید برای کاهش خطر عوارض برای خود و نوزادتان تا حد امکان به آن نزدیک شوید.
اگر سطح قند خون شما بالای ۱۰٪است، تیم مراقبت شما باید اکیدا به شما توصیه کنند تا زمانی که پایین نیامده، برای بچهدار شدن اقدام نکنید.
تا زمانی که قند خون خود را کنترل نکنید، باید به استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری ادامه دهید. پزشک عمومی یا متخصص دیابت میتواند در مورد بهترین روش انجام این کار به شما توصیه کند.
اگر دیابت نوع ۱ دارید، باید نوارهای تست و یک مانیتور برای تست سطح کتون خون خود به شما داده شود تا کتواسیدوز دیابتی را بررسی کنید. اگر سطح قند خون شما بالا است یا دچار استفراغ یا اسهال میشوید٬ باید از آنها استفاده کنید.
فولیک اسید
اگر دیابت دارید و قصد بارداری دارید، باید روزانه و تا ۱۲ هفتگی بارداری٬ ۵ میلی گرم (میلی گرم) فولیک اسید مصرف کنید. این را باید پزشک تجویز کند، زیرا شما نمیتوانید بدون نسخه، قرصهای ۵ میلی گرمی را از داروخانه یا مغازه خریداری کنید.
مصرف اسید فولیک اسید به جلوگیری از نقایص مادرزادی نوزادتان مانند اسپینا بیفیدا کمک میکند.
درمان دیابت شما در بارداری
پزشکان شما ممکن است به شما توصیه کنند تا در دوران بارداری رژیم درمانی خود را تغییر دهید.
اگر به طور معمول برای کنترل دیابت از قرص استفاده میکنید، معمولاً به شما توصیه میشود که انسولین را همراه با یا بدون دارویی به نام متفورمین مصرف کنید.
اگر از قبل برای کنترل دیابت از تزریق انسولین استفاده میکنید، ممکن است لازم باشد تا نوع انسولین را تغییر دهید.
اگر برای شرایط مرتبط با دیابت خود مانند فشار خون بالا٬ داروهایی مصرف میکنید، ممکن است نیاز به تغییر آنها باشد.
بسیار مهم است که در هر قرار ملاقاتی که برای شما تعیین شده است شرکت کنید تا تیم مراقبت شما بتواند وضعیت شما را تحت نظر داشته باشد و به هر تغییری که میتواند بر سلامت شما یا بچه شما تأثیر بگذارد واکنش نشان دهد.
شما باید سطح گلوکز (قند) خون خود را بیشتر در طول بارداری کنترل کنید، به خصوص از آنجایی که حالت تهوع و استفراغ در بارداری میتواند بر آنها تأثیر بگذارد. پزشک عمومی یا مامای شما میتوانند در این مورد به شما مشاوره دهند.
پایین نگه داشتن سطح قند خون شما ممکن است به معنای حملات بیشتر افت قند خون (هیپوگلیسمی) باشد. این حملات برای نوزاد شما بیخطر هستند، اما شما و شریک زندگیتان باید بدانید که چگونه با آنها مقابله کنید. با پزشک یا متخصص دیابت خود صحبت کنید.
غربالگری چشم دیابتی در دوران بارداری
در طول بارداری به شما غربالگری منظم چشم دیابتی پیشنهاد میشود. این برای بررسی علائم بیماری چشم دیابتی (رتینوپاتی دیابتی) است.
غربالگری در دوران بارداری بسیار مهم است زیرا خطر مشکلات جدی چشم در بارداری بیشتر است.
رتینوپاتی دیابتی قابل درمان است، به خصوص اگر زود تشخیص داده شود.
اگر تصمیم گرفتید آزمایشهای غربالگری منظم را انجام ندهید، باید به پزشک متخصص مراقبت از دیابت خود در دوران بارداری اطلاع دهید.
درباره غربالگری چشم دیابتی بیشتر بدانید.
زایمان و تولد
اگر دیابت دارید، اکیداً توصیه می شود که در بیمارستانی با حمایت یک تیم زایمان به رهبری مشاور زایمان، زایمان کنید.
پزشکان شما ممکن است توصیه کنند که زایمان شما زودتر شروع شود (القای زایمان). این به این دلیل است که اگر بارداری شما برای مدت طولانی ادامه یابد، ممکن است خطر عوارض برای شما یا بچهتان افزایش یابد.
اگر نوزاد شما بزرگتر از حد انتظار است، پزشکان شما ممکن است در مورد گزینههای زایمان با شما صحبت کنند و ممکن است سزارین انتخابی را پیشنهاد دهند.
قند خون شما باید هر ساعت در حین زایمان و تولد اندازهگیری شود. در صورت بروز مشکل، ممکن است یک سرم حاوی انسولین و گلوکز به بازوی شما وصل شود.
بعد از تولد
برای کمک به حفظ قند خون نوزاد در سطح ایمن، او را در اسرع وقت بعد از تولد (در عرض ۳۰ دقیقه) تغذیه کنید.
نوزاد شما چند ساعت پس از تولد، آزمایش خون غربالگری حین تولد نوزادان خواهد داشت تا بررسی شود که آیا سطح قند خون او خیلی پایین است یا خیر.
اگر قند خون نوزاد شما را نتوان در سطح ایمن نگه داشت یا در تغذیه او مشکل وجود داشته باشد، ممکن است به مراقبت بیشتری نیاز داشته باشد. ممکن است نیاز باشد نوزاد شما از طریق لوله تغذیه شود یا برای افزایش قند خونش٬ سرم دریافت کند.
درباره مرا قبتهای ویژه نوزادان بیشتر بخوانید.
پس از بارداری، برای کنترل قند خون خود به اندازه قبل از بارداری به انسولین نیاز نخواهید داشت. شما باید بتوانید دوز انسولین خود را به مقدار قبل از بارداری کاهش دهید یا به قرصهایی که قبل از بارداری مصرف میکردید بازگردید. در این مورد با پزشک خود صحبت کنید.
قبل از اینکه به خانه بروید و در معاینه پس از زایمانتان، باید آزمایشی برای بررسی سطح قند خونتان به شما پیشنهاد شود. همچنین باید در مورد رژیم غذایی و ورزش توصیههایی به شما داده شود.