top of page

Add a Title

استفراغ شدید در دوران بارداری

تهوع صبحگاهی در بارداری شایع است. حدود ۸ نفر از هر ۱۰ زن باردار در دوران بارداری حالت تهوع، استفراغ یا هر دو را تجربه می‌کنند. این عارضه فقط صبح‌ها اتفاق نمی‌افتد.

برای اکثر زنان، این حالت تهوع در حدود هفته ۱۲ تا ۲۰ بارداری به طور کامل بهبود می‌یابد یا متوقف می‌شود، اگرچه برای برخی از زنان ممکن است بیشتر طول بکشد.

برخی از زنان باردار دچار تهوع و استفراغ بسیار شدید می‌شوند. آنها ممکن است در طول روز چندین بار استفراغ کنند و قادر به نگه داشتن غذا یا نوشیدنی نباشند که می‌تواند بر زندگی روزمره آنها تأثیر بگذارد.

این حالت تهوع و استفراغ بیش از حد به عنوان هیپرامزیس گراویداروم شناخته می‌شود و اغلب نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد. 

دقیقا مشخص نیست که چند زن باردار دچار هیپرامزیس گراویداروم می‌شوند زیرا برخی از موارد ممکن است گزارش نشود، اما به نظر می‌رسد از هر ۱۰۰ زن باردار حدود ۱ تا ۳ نفر را تحت تاثیر قرار دهد. 

اگر به طور مکرر استفراغ می‌کنید و نمی‌توانید غذا را نگه دارید، در اسرع وقت به ماما یا پزشک خود اطلاع دهید یا با بیمارستان تماس بگیرید. خطر کم‌آبی بدن وجود دارد و ماما یا پزشک شما می‌توانند مطمئن شوند که درمان مناسب را دریافت می‌کنید.

علائم هیپرامزیس گراویداروم

هیپرامزیس گراویداروم بسیار بدتر از حالت تهوع و استفراغ طبیعی بارداری است.

علائم و نشانه‌های هیپرامزیس گراویداروم عبارتند از:

  • تهوع و استفراغ طولانی و شدید

  • کم آبی بدن - علائم آن شامل احساس تشنگی، خستگی، سرگیجه یا سبکی سر، ادرار کم، و ادرار تیره رنگ و با بوی شدید است.

  • کاهش وزن

برخلاف تهوع صبحگاهی، هیپرامزیس گراویداروم (HG) ممکن است در هفته ۱۶ تا ۲۰ بارداری بهتر نشود. ممکن است تا زمان تولد نوزاد به طور کامل برطرف نشود، اگرچه برخی از علائم ممکن است در حدود ۲۰ هفته بهبود یابد.

اگر دچار تهوع و استفراغ شدید هستید به پزشک یا ماما مراجعه کنید. دریافت کمک زودهنگام می‌تواند به جلوگیری از کم‌آبی بدن و کاهش وزن کمک کند.

برخی شرایط دیگر نیز می‌توانند باعث تهوع و استفراغ شوند و پزشک شما ابتدا باید آنها را رد کند.

چه چیزی باعث استفراغ بارداری می‌شود؟

دقیقاً مشخص نیست که چه چیزی باعث هیپرامزیس گراویداروم می‌شود، یا چرا برخی از زنان آن را تجربه می‌کنند و برخی دیگر نه. شواهدی وجود دارد که این عارضه با تغییرات هورمونی بدن در دوران بارداری مرتبط است.

برخی شواهد حاکی از آن است که این بیماری در خانواده‌ها ارثی است، بنابراین اگر مادر یا خواهری دارید که در دوران بارداری دچار هیپرامزیس گراویداروم شده باشد، احتمال دچار شدن شما به آن بیشتر است.

اگر در بارداری قبلی دچار هیپرامزیس گراویداروم شده‌اید، احتمال اینکه دوباره در بارداری بعدی به آن دچار شوید٬ نسبت به زنانی که قبلا آن را تجربه نکرده‌اند، بیشتر است، بنابراین مهم است که از پیش برنامه‌‌ریزی دارد.

درمان هیپرامزیس گراویداروم

داروهایی وجود دارند که می‌توانند در دوران بارداری، از جمله ۳ ماهه اول، برای کمک به بهبود علائم هیپرامزیس گراویداروم استفاده شوند. این داروها شامل داروهای ضد تهوع (ضد استفراغ)، استروئیدها یا ترکیبی از این موارد هستند.

ممکن است لازم باشد انواع مختلف دارو را امتحان کنید تا ببینید کدامیک برای شما بهتر عمل می‌کند.

اگر حالت تهوع و استفراغ شما قابل کنترل نباشد، ممکن است نیاز باشد که در بیمارستان بستری شوید. این کار برای آن است که پزشکان بتوانند وضعیت شما را ارزیابی کنند و درمان مناسبی را برای محافظت از سلامت شما و نوزاد شما ارائه دهند.

درمان ممکن است شامل مایعات داخل وریدی (درون‌رگی) باشد که از طریق سرم مستقیما وارد رگ می‌شود. اگر استفراغ شدید دارید، همچنین ممکن است لازم باشد که داروهای ضد تهوع را به صورت آمپول به رگ یا عضله تزریق کنید.

آیا هیپرامزیس گراویداروم به بچه من آسیب می‌رساند؟

هیپرامزیس گراویداروم می‌تواند باعث شود شما احساس ناخوشی زیادی داشته باشید، اما در صورت درمان موثر، بعید است به بچه شما آسیب برساند.

با این حال، اگر باعث کاهش وزن شما در دوران بارداری شود، خطر تولد نوزاد کوچک‌تر از حد انتظار (کم وزن) افزایش می‌یابد.

چه احساسی ممکن است داشته باشید

تهوع و استفراغ هیپرامزیس گراویداروم می‌تواند در زمانی که انتظار داشتید از بارداری لذت ببرید و مشتاق تولد نوزادتان باشید، بر زندگی شما تأثیر بگذارد.

این حالت می‌تواند هم از نظر عاطفی و هم از نظر جسمی بر شما تأثیر بگذارد. کنار آمدن با علائم آن می‌تواند سخت باشد. هیپرامزیس گراویداروم بدون درمان ممکن است منجر به عوارض سلامتی بیشتر مانند افسردگی یا پارگی مری شود.

استفراغ شدید می‌تواند باعث خستگی مفرط شود و شما را از انجام کارهای روزمره مانند رفتن به سر کار یا حتی بیرون آمدن از رختخواب باز دارد.

علاوه بر احساس ناخوشی و خستگی شدید، ممکن است احساس کنید:

  • در مورد بیرون رفتن یا دور شدن بیش از حد از خانه در صورت نیاز به استفراغ، مضطرب هستید

  • منزوی هستید زیرا کسی را نمی‌شناسید که بداند داشتن هیپرامزیس گراویداروم (HG) چگونه است

  • گیج هستید که چرا این اتفاق برای شما افتاده است

  • مطمئن نیستید که اگر به شدت استفراغ می‌کنید چگونه با بقیه دوران بارداری کنار بیایید

اگر هر یک از اینها را احساس کردید، آن را برای خود نگه ندارید. با ماما یا پزشک خود صحبت کنید و تأثیر هیپرامزیس گراویداروم بر زندگی شما و اینکه چه احساسی در شما ایجاد می‌کند را توضیح دهید.

همچنین در صورت تمایل می‌توانید با یک شریک، اعضای خانواده و دوستان صحبت کنید. 

به خاطر داشته باشید که هیپرامزیس گراویداروم بسیار بدتر از تهوع صبحگاهی معمولی است. این نتیجه کاری نیست که شما انجام داده‌اید یا نداده‌اید، و شما به درمان و حمایت نیاز دارید.

بارداری دیگر

اگر قبلا دچار هیپرامزیس گراویداروم شده‌اید، احتمالاً در بارداری بعدی نیز دچار آن خواهید شد.

اگر تصمیم به بارداری دیگری دارید، برنامه‌ریزی از قبل می‌تواند مفید باشد، مانند ترتیب دادن مراقبت از نوزاد تا بتوانید به اندازه کافی استراحت کنید.

می‌توانید کارهایی را که دفعه قبل به شما کمک کرده امتحان کنید.

در مورد شروع زودهنگام دارو با پزشک خود صحبت کنید.

لخته شدن خون و هیپرامزیس گراویداروم

از آنجا که هیپرامزیس گراویداروم (HG) می‌تواند باعث کم آبی بدن شود، خطر لخته شدن خون (ترومبوز ورید عمقی) نیز افزایش می‌یابد، اگرچه این مورد نادر است. 

اگر دچار کم آبی بدن و بی‌تحرکی هستید، درمانی وجود دارد که می‌تواند برای جلوگیری از لخته شدن خون به شما داده شود.

در مورد نحوه جلوگیری از ترومبوز ورید عمقی بیشتر بخوانید.

بیشتر در عوارض بارداری

bottom of page