Add a Title
خارش و کلستاز داخل کبدی بارداری
خارش در بارداری شایع است. به طور کلی تصور میشود که علت آن افزایش سطح مواد شیمیایی خاصی در خون، مانند هورمونها باشد.
بعداً، با بزرگ شدن شکمتان، پوست شکم کشیده میشود و ممکن است احساس خارش نیز داشته باشد.
با این حال، خارش میتواند نشانهای از یک وضعیت کبدی به نام کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) باشد که به عنوان کلستاز بارداری (OC) نیز شناخته میشود.
کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) به مراقب ت پزشکی نیاز دارد. این عارضه حدود ۱ در ۱۴۰ زن باردار را تحت تاثیر قرار میدهد.
علائم کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP)
علامت اصلی خارش است که معمولاً بدون راش پوستی است. برای بسیاری از زنان دچار کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) میشوند، خارش اغلب:
در دست و پا بیشتر قابل توجه است، اما میتواند در تمام بدن باشد
در شب بدتر میشود
علائم دیگر عبارتند از:
ادرار تیره
مدفوع کمرنگ
زردی پوست و سفیدی چشم (یرقان) اما کمتر رایج است
علائم کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) معمولاً از حدود هفته ۲۸ بارداری شروع میشود، اما ممکن است این وضعیت زودتر ایجاد شود.
با ماما یا پزشک عمومی خود تماس بگیرید اگر خارشی دارید که: |
احساس خارش به این شکل میتواند نشانهای از کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) باشد و نیاز به بررسی دارد. |
خارش خفیف
پوشیدن لباسهای گشاد ممکن است به جلوگیری از خارش کمک کند، زیرا لباسهای شما کمتر روی پوست شما ساییده شده و باعث تحریک میشوند.
شما همچنین ممکن است بخواهید به جای مواد مصنوعی از مواد طبیعی مانند پنبه استفاده کنید. این مواد «قابل تنفس» هستند و به هوا امکان میدهند در نزدیکی پوست شما جریان یابد.
ممکن است متوجه شوید که حمام خنک یا استفاده از لوسیون یا مرطوبکننده میتواند به تسکین خارش کمک کند.
برخی از زنان متوجه میشوند که محصولات با عطرهای قوی میتوانند پوست آنها را تحریک کنند، بنابراین میتوانید از لوسیون یا صابون بدون عطر استفاده کنید.
خارش خفیف معمولاً برای شما یا نوزاد شما مضر نیست، اما گاهی اوقات میتواند نشانهای از یک وضعیت جدیتر باشد، به خصوص اگر متوجه شوید که در عصر یا شب بیشتر است.
اگر خارش دارید به ماما یا پزشک خود اطلاع دهید تا آنها تصمیم بگیرند که آیا شما نیاز به بررسی بیشتر دارید یا خیر.
کلستاز داخل کبدی بارداری
کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) یک اختلال کبدی بالقوه جدی است که میتواند در دوران بارداری ایجاد شود.
به طور معمول، اسیدهای صفراوی از کبد شما به روده شما سرازیر میشوند تا به هضم غذا کمک کنند.
در کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP)، اسیدهای صفراوی به درستی جریان نمییابند و در عوض در بدن شما انباشته میشوند. هیچ درمانی برای کلستاز داخل کبدی بارداری وجود ندارد، اما پس از زایمان باید برطرف شود.
به نظر میرسد کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) در خانوادهها ارثی است، اما حتی در صورت عدم سابقه خانوادگی نیز ممکن است رخ دهد. این عارضه در زنان جنوب آسیا شایعتر است و حدود ۱ در ۷۰ تا ۸۰ بارداری را تحت تاثیر قرار میدهد.
اگر در بارداری قبلی کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) داشتهاید، احتمال زیادی وجود دارد که در بارداری بعدی دوباره به آن دچار شوید.
برخی از مطالعات نشان دادهاند که نوزادانی که مادرشان کلستاز داخل کبدی بارداری دارند، بیشتر در معرض زایمان زودرس یا مردهزایی قرار دارند.
به دلیل ارتباط کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) با مردهزایی، ممکن است القای زایمان به شما پیشنهاد شود. این کار میتواند در هر زمانی از هفته ۳۵ بارداری، انجام شود.
اگر کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) دارید، احتمالاً به شما توصیه میشود که در بیمارستان زیر نظر تیم زایمان تحت هدایت مشاور زایمان کنید.
تشخیص و درمان کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP)
کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) با رد سایر علل خارش تشخیص داده میشود. پزشک احتمالا در مورد سابقه پزشکی و خانوادگیتان با شما صحبت میکند و به شما توصیه میکند که آزمایش خون انجام دهید.
این آزمایشها شامل آزمایشهایی برای بررسی عملکرد کبد شما (LFT) و اندازهگیری سطح اسید صفراوی (BA) شما میشود.
نظارت بر وضعیت شما
اگر کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) در شما تشخیص داده شود، آزمایشهای خون مرتبط با کبد (LFT) و آزمایشهای اندازه گیری اسید صفراوی به طور منظم انجام میشود تا پزشک بتواند وضعیت شما را کنترل کند.
در ابتدا ممکن است هر هفته این آزمایشها به شما داده شود. پس از آن ممکن است با توجه به نتایج و علائم شما، دفعات آزمایش بیشتر یا کمتر شود.
کرمها و داروها برای کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP)
کرمهایی مانند کرم مرطوب کننده با منتول در دوران بارداری ایمن هستند و میتوانند تا حدی خارش را تسکین دهند.
برای کاهش خارش ممکن است دارویی به نام اورسودوکسی کولیک اسید (UDCA) تجویز شود. اما شواهد اخیر نشان میدهد که این دارو در کاهش اسیدهای صفراوی و کاهش خارش موثر نیست.
مصرف اورسودوکسی کولیک اسید (UDCA) در دوران بارداری ایمن تلقی میشود، اگرچه بر اساس «رضایت آگاهانه» تجویز میشود زیرا به طور کامل در دوران بارداری آزمایش نشده است. این دارو معمولا فقط توسط پزشک بیمارستان تجویز میشود.
آنتی هیستامینهایی مانند کلرفنیرامین، میتواند جایگزین مناسبی باشد، به خصوص اگر خارش شما را در شب بیدار نگه میدارد. کلرفنیرامین باعث خواب آلودگی میشود، بنابراین علاوه بر خارش میتواند به مشکلات خواب نیز کمک کند. در صورت احساس خواب آلودگی رانندگی نکنید یا با ماشین آلات کار نکنید.
همچنین ممکن است به شما مکمل ویتامین K پیشنهاد شود. این به این دلیل است که کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) میتواند بر جذب ویتامین K که برای انعقاد خون سالم مهم است تأثیر بگذارد.
اکثر متخصصان فقط در صورتی ویتامین K تجویز میکنند که مادر باردار مدفوع کم رنگ داشته باشد، مشکل لخته شدن خون داشته باشد یا از اوایل بارداری کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) بسیار شدید داشته باشد.
اگر تشخیص کلستاز داخل کبدی بارداری (ICP) برای شما داده شود، ماما و پزشک شما درباره سلامتی و گزینههایتان با شما صحبت خواهند کرد.
بیشتر در عوارض بارداری
خارش و کلستاز داخل کبدی بارداری