Add a Title
زایمان با فورسپس یا وکیوم (خلاء)
زایمان کمکی
زایمان کمکی (به عنوان زایمان با ابزار نیز شناخته میشود) زمانی است که از فورسپس یا وکیوم (نیروی مکش) برای کمک به خروج نوزاد استفاده میشود.
وکیوم و فورسپس ایمن هستند و فقط در صورت لزوم برای شما و نوزادتان استفاده میشوند. زایمان کمکی در زنانی که قبلاً زایمان طبیعی واژینال داشتهاند، کمتر رایج است.
در حین زایمان با وکیوم یا فورسپس چه اتفاقی میافتد؟

متخصص زنان و زایمان یا ماما باید دلایل زایمان کمکی، انتخاب ابزار و نحوه انجام آن را با شما در میان بگذارند. قبل از انجام عمل، رضایت شما لازم است.
اگر قبلاً اپیدورال نداشتهاید، معمولاً برای بیحس کردن واژن و پوست بین واژن و مقعد (پرینه) بیحسی موضعی انجام میشود.
اگر متخصص زنان و زایمان شما نگرانی داشته ب اشد، ممکن است در صورت نیاز به اتاق عمل منتقل شوید تا عمل سزارین انجام شود.
به احتمال زیاد برای بزرگتر کردن دهانه واژن به یک برش (اپیزیوتومی) نیاز است. هر پارگی یا برشی با بخیه ترمیم میشود. با توجه به شرایط، نوزاد شما را میتوان به دنیا آورد و روی شکم شما قرار داد و همراه زایمان شما همچنان میتواند در صورت تمایل بند ناف را ببرد.
زایمان با وکیوم

یک ونتوز (وسیله وکیوم) با مکش به سر نوزاد وصل میشود. یک کاسه پلاستیکی یا فلزی نرم یا سخت با یک لوله به دستگاه مکش متصل میشود. این کاسه به طور محکم روی سر نوزاد قرار میگیرد.
در حین انقباض و با کمک زور زدن شما، متخصص زنان و زایمان یا ماما به آرامی برای خروج نوزاد، او را میکِشَد.
اگر به زایمان کمکی نیاز دارید و سن بارداری شما کمتر از ۳۶ هفته است، ممکن است به جای ونتوز به شما فورسپس توصیه شود. زیرا در این مرحله از بارداری، سر نوزاد نرم تر است و کمتر احتمال دارد که فورسپس به سر نوزاد شما آسیب وارد کند.
فورسپس

فورسپس یک ابزار فلزی صاف است که شبیه قاشق یا موچینهای بزرگ به نظر میرسد. این وسیله برای قرار گرفتن دور سر نوزاد خمیده شده است. فورسپس به دقت دور سر نوزاد قرار داده میشود و دستههای آن به هم وصل میشوند.
با یک انقباض و زور زدن شما، متخصص زنان و زایمان به آرامی برای خروج نوزاد، او را میکِشد.
فورسپس انواع مختلفی دارد. برخی از آنها به طور خاص برای چرخاندن نوزاد به موقعیت صحیح برای به دنیا آمدن طراحی شده اند، مانند زمانی که نوزاد شما به سمت بالا یا به یک طرف قرار گرفته باشد.
چرا ممکن است به زایمان با وکیوم یا فورسپس نیاز داشته باشم؟
زایمان کمکی در حدود ۱ مورد از هر ۸ زایمان استفاده میشود و ممکن است در صورتی نیاز باشد که:
به دلیل داشتن یک مشکل سلامتی زمینهای (مانند فشار خون بسیار بالا) به شما توصیه شده است که برای بیرون آوردن نوزاد خود زور نزنید.
نگرانیهایی در مورد ضربان قلب نوزاد شما وجود دارد
نوزاد شما در وضعیت نامناسبی قرار دارد
نوزاد شما خسته میشود و نگرانیهایی وجود دارد که ممکن است دچار مشکل شود.
زایمان واژینال (طبیعی) برای نوزاد نارس دارید - فورسپس میتواند به محافظت از سر نوزاد در برابر پرینه شما کمک کند.
برای تسکین درد در حین زایمان به اپیدورال نیاز دارید
معمولاً یک پزشک متخصص اطفال (نوزادان) برای بررسی وضعیت نوزاد شما بعد از تولد حضور دارد. پس از تولد ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به عفونت، آنتیبیوتیک از طریق سرم به شما داده شود.
خطرات زایمان وکیوم (خلا) یا فورسپس چیست؟
ونتوز(وکیوم) و فورسپس روشهایی ایمن برای زایمان نوزاد هستند، اما برخی از خطرات وجود دارد که باید با شما در میان گذاشته شود.
پارگی واژن یا اپیزیوتومی
این با بخیههای قابل جذب ترمیم میشود.
پارگی واژن درجه ۳ یا ۴
در حین این نوع زایمان٬ احتمال بیشتری برای پارگی واژن وجود دارد که عضله یا دیواره مقعد یا راست روده را درگیر کند که به پارگی درجه ۳ یا ۴ معروف است.
این نوع پارگی حدود:
۳ مورد از هر ۱۰۰ زنی که زایمان طبیعی دارند را تحت تاثیر قرار میدهد.
۴ مورد از هر ۱۰۰ زنی که زایمان با وکیوم دارند را تحت تاثیر قرار میدهد.
۸ تا ۱۲ مورد از هر ۱۰۰ زنی که زایمان با فورسپس دارند را تحت تاثیر قرار میدهد.
خطر بالاتر لخته شدن خون
پس از زایمان کمکی، احتمال لخته شدن خون در عروق پا یا لگن بیشتر است. بعد از زایمان تا در حد امکان تحرک داشته باشید تا از این عارضه جلوگیری کنید.
همچنین ممکن است توصیه شود که جورابهای مخصوص ضد لخته بپوشید و هپارین تزریق کنید. هپارین باعث کاهش احتمال لخته شدن خون میشود.
بیاختیاری ادرار
بعد از زایمان بیاختیاری ادرار (نشت ادرار) غیر معمول نیست. بعد از زایمان وکیوم یا فورسپس شایعتر است. برای جلوگیری از این عارضه باید فیزیوتراپی داشته باشید. فیزیوتراپ باید همچنین در مورد تمرینات ک ف لگن توصیههایی به شما بکند.
بیاختیاری مقعدی
بیاختیاری مقعدی (باد معده غیر ارادی یا نشت مدفوع) میتواند بعد از زایمان رخ دهد، به خصوص اگر پارگی درجه سه یا چهار وجود داشته باشد. از آنجایی که احتمال بروز این پارگیها در زایمان کمکی بیشتر است، احتمال بیشتری وجود دارد که بیاختیاری مقعدی اتفاق بیفتد.
آیا برای نوزاد خطری وجود دارد؟
خطرات برای نوزاد شما عبارتند از:
ایجاد یک علامت روی سر نوزاد (شینیون) توسط کاسه ونتوز - این معمولاً طی ۴۸ ساعت ناپدید میشود.
کبودی روی سر نوزاد (سفالوهماتوما) - این اتفاق میتواند در حین زایمان با کمک وکیوم رخ دهد، اما کبودی معمولاً جای نگرانی ندارد و باید با گذشت زمان از بین برود.
علائم ناشی از فورسپس روی صورت نوزاد - این علائم معمولاً طی ۴۸ ساعت ناپدید میشوند.
بریدگیهای کوچک روی صورت یا پوست سر نوزاد - این بریدگیها ۱ نوزاد از هر ۱۰ نوزادی را که با زایمان کمکی به دنیا میآیند تحت تاثیر قرار میدهد و به سرعت بهبود مییابد.
زرد شدن پوست و چشمهای نوزاد - این زردی به نام یرقان شناخته میشود و باید طی چند روز برطرف شود.
پس از زایمان
گاهی اوقات به یک لوله کوچک نیاز دارید که تا ۲۴ ساعت مثانه شما را تخلیه کند (سوند).
اگر اپیدورال داشتهاید، احتمال بیشتری وجود دارد که به این سوند نیاز داشته باشید، زیرا ممکن است احساس مثانه خود را به طور کامل به دست نیاورده باشید و بنابراین متوجه پر بودن آن نشوید.
درباره آنچه در زایمان اتفاق میافتد و تسکین درد در زایمان بیشتر بدانید.
بیشتر در در زایمان و تولد چه اتفاقی میافتد
زایمان با فورسپس یا وکیوم (خلاء)