top of page

Add a Title

مراقبت ویژه: نوزادان بیمار یا نارس

مراقبت از نوزادان در بیمارستان

مراقبت ویژه از نوزادان گاهی اوقات در بخش پس از زایمان معمولی و گاهی در بخش تخصصی نوزادان ارائه می‌شود.

داشتن نوزادی در بخش مراقبت‌های نوزادان می‌تواند نگران‌کننده باشد، اما کارکنانی که از نوزاد شما مراقبت می‌کنند باید اطمینان حاصل کنند که تمام اطلاعات، ارتباطات و حمایتی را که نیاز دارید دریافت می‌کنید.

همه بیمارستان‌ها خدمات تخصصی نوزادان را ارائه نمی‌دهند، بنابراین ممکن است در صورت نیاز به مراقبت ویژه، نوزاد شما به بیمارستان دیگری منتقل شود.

چرا نوزادان به مراقبت ویژه نیاز دارند

نوزاد شما ممکن است به دلایل متعددی در بخش مراقبت‌‌‌‌‌‌‌‌های نوزادان بستری شود، از جمله زمانی که:

  • زودرس (نارس) به دنیا بیاید

  • بسیار کوچک باشد و هنگام تولد وزن کمی داشته باشد

  • عفونت داشته باشد

  • دچار زردی شود

  • زایمان بسیار سختی داشته باشد

  • منتظر جراحی پیچیده باشد یا در حال بهبودی از آن باشد

لمس کردن و در آغوش گرفتن نوزادتان

ممکن است بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان در ابتدا عجیب و گیج‌کننده به نظر برسد، به خصوص اگر نوزاد شما در دستگاه انکوباتور یا دستگاه تنفس باشد. همچنین ممکن است لوله‌ها و سیم‌هایی به صورت و بدنش وصل شده باشد.

از پرستار بخواهید توضیح دهد که هر چیزی برای چیست و به شما نشان دهد که چگونه می‌توانید در مراقبت از نوزاد خود مشارکت داشته باشید. ممکن است بتوانید پوشک نوزاد خود را عوض کنید، آنها را بشویید و لباسش را عوض کنید.

هنگامی که وضعیت نوزاد شما ثابت شد، می‌توانید او را در آغوش بگیرید. پرستاران به شما کمک می‌کنند تا نوزاد خود را از دستگاه انکوباتور خارج کنید و نحوه تماس پوست با پوست را به شما نشان دهند.

نوزاد شما از تماس فیزیکی با شما بسیار بهره‌مند خواهد شد. همچنین می‌توانید با نوزاد خود صحبت کنید - این می‌تواند به هر دوی شما کمک کند.

قبل از دست زدن به نوزاد باید دست‌های خود را با دقت بشویید و کاملا خشک کنید.

تغذیه

ممکن است در ابتدا نوزاد شما برای اینکه به تنهایی شیر بخورد خیلی کوچک یا خیلی مریض باشد. شما می‌توانید مقداری از شیر خود را بدوشید که از طریق لوله به نوزاد شما داده شود. 

لوله‌ای نازک از طریق بینی یا دهانش وارد معده او می‌شود. این به او آسیبی نمی‌رساند.

با یک ماما در بیمارستان در مورد نحوه دوشیدن شیر برای نوزاد خود صحبت کنید. بیمارستان ممکن است پمپ‌های شیری داشته باشد که بتوانید از آنها استفاده کنید.

شیر شما فواید خاصی دارد، به خصوص اگر نوزاد شما بیمار یا نارس باشد، زیرا حاوی پروتئین‌ها (مانند آنتی بادی‌ها)، چربی‌ها و مواد معدنی است.

اگر در ابتدا نوزاد شما نمی‌تواند شیر شما را بخورد، شیر را می‌توان فریز کرد و زمانی که نوزاد آمادگی پیدا کرد شیر را به او داد. 

وقتی به خانه می‌روید، می‌توانید شیر خود را بدوشید تا پرستاران در زمان نبودن شما به نوزاد بدهند. نگران مقدار شیر تولیدی خود نباشید - هر قطره به نوزاد شما کمک می‌کند.

دستگاه‌های انکوباتور

نوزادانی که بسیار کوچک هستند به جای تختخواب در انکوباتور شیر داده می‌شوند تا آنها را گرم نگه دارند. شما همچنان می‌توانید ارتباط زیادی با نوزاد خود داشته باشید.

قسمت بالایی برخی از دستگاه‌های انکوباتور باز هستند، اما اگر دستگاه انکوباتور نوزاد شما اینطور نیست، می‌توانید دستان خود را از سوراخ‌های کنار دستگاه انکوباتور رد کنید تا او را نوازش کرده و لمس کنید.

نوزادان تازه متولد شده که دچار زردی می‌شوند 

زردی در نوزادان تازه متولد شده شایع است زیرا کبد آنها به طور کامل رشد نکرده است. زردی پوست و سفیدی چشم آنها را کمی زرد می‌کند.

نوزادان که دچار زردی شدید هستند٬ ممکن است با نور درمانی (فوتوتراپی) درمان شوند. نوزاد را برهنه می‌کنند و زیر نور بسیار روشنی قرار می‌دهند، معمولاً با پدهای چشمی نرم یا یک جعبه مخصوص روی سرشان برای محافظت از چشمانشان.

یک نور مخصوص به تجزیه ماده شیمیایی عامل زردی کمک می‌کند. ممکن است نوزاد شما در بخش پس از زایمان در کنار تخت شما تحت فتوتراپی قرار گیرد تا مجبور نباشید از او جدا شوید.

ممکن است برای اینکه زردی از بین برود درمان با نور چند روز طول بکشد و فقط فواصل کوتاهی برای تغذیه نوزاد٬ متوقف شود. گاهی اوقات، اگر زردی بدتر شود، ممکن است نوزاد شما به تزریق خون نیاز داشته باشد. این رایج نیست.

برخی از نوزادان به دلیل بیماری کبدی دچار زردی هستند و نیاز به درمان متفاوتی دارند. قبل از شروع فتوتراپی یک آزمایش خون برای بررسی بیماری کبد انجام می‌شود.

درباره‌ی نحوه درمان زردی نوزاد بیشتر بدانید.

نوزادان دچار زردی بعد از ۲ هفته 

بسیاری از نوزادان تا ۲ هفته پس از تولد همچنان دچار زردی هستند. در نوزادان نارس این مدت تا ممکن است تا ۳ هفته هم ادامه یابد.

این وضعیت در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند شایع‌تر است و هیچ ضرری ندارد. دلیلی برای قطع شیردهی نیست.

اگر نوزادتان پس از ۲ هفته هنوز زردی دارد، به خصوص اگر مدفوع او سفید گچی باشد، مهم است که ظرف ۱ یا ۲ روز به پزشک خود مراجعه کنید. این می‌تواند نشان دهنده یک مشکل کبدی باشد.

آزمایش خون بین زردی که خود به خود از بین می‌رود یا زردی که ممکن است نیاز به درمان فوری داشته باشد، تمایز قائل می‌شود.

نوزادان دارای معلولیت

اگر نوزاد شما معلول است، در مورد احساس خود و همچنین در مورد سلامتی و آینده نوزادتان با دیگران صحبت کنید.

پزشک عمومی شما، پزشک نوزادان تازه متولد شده یا متخصص اطفال می‌توانند به شما کمک کنند.

صحبت با والدین دیگر با تجربیات مشابه اغلب می‌تواند کمک کننده باشد.

نگرانی‌ها و توضیحات

کارکنان بیمارستان باید توضیح دهند که چه نوع درمانی به نوزاد شما داده می‌شود و چرا. اگر به شما نگفتند، از آنها سوال کنید.

مهم است که شما هم بفهمید چه اتفاقی در حال رخ دادن است تا بتوانید با هم کار کنید تا مطمئن شوید که نوزاد شما بهترین مراقبت ممکن را دریافت می‌کند.

برای ادامه برخی از درمان‌ها نیاز به رضایت شما است و پزشکان در این مورد با شما صحبت خواهند کرد.

طبیعی است که اگر نوزاد شما نیاز به مراقبت ویژه داشته باشد، احساس اضطراب کنید. در مورد هر گونه ترس یا نگرانی با کارکنان بیمارستان صحبت کنید. بیمارستان‌ها اغلب خدمات مشاوره یا حمایتی خود را دارند و تعدادی از سازمان‌های خیریه خدمات حمایت و مشاوره را ارائه می‌دهند.

مشاوره نوزادان یا متخصص اطفال باید برای ملاقات با شما برنامه‌ریزی کند، اما در صورت تمایل می‌توانید در هر زمانی درخواست وقت ملاقات کنید.

مددکار اجتماعی بیمارستان ممکن است بتواند در مورد مسائل عملی مانند هزینه‌های سفر یا کمک به مراقبت از نوزاد به شما کمک کند.

بیشتر در پس از زایمان


bottom of page