top of page

Add a Title

واکسیناسیون در دوران بارداری

برخی از واکسن‌ها مانند واکسن آنفولانزای فصلی غیرفعال و واکسن سیاه سرفه، برای محافظت از سلامتی شما و جنین شما در دوران بارداری توصیه می‌شود. واکسن غیرفعال حاوی نسخه زنده ویروسی  که از آن محافظت می‌کند، نیست.

برخی از واکسن‌ها مانند واکسن کزاز، در صورت نیاز، در دوران بارداری کاملا ایمن هستند.

اما این به نوع واکسیناسیون بستگی دارد. به عنوان مثال، واکسن‌های MMR (سرخک، اوریون و سرخجه) و تب زرد خطرات احتمالی دارند و قبل از تصمیم‌گیری برای تزریق واکسن، باید در مورد آنها با ماما یا پزشک خود صحبت کنید.

واکسن‌هایی که معمولا در بارداری توصیه نمی‌شوند (واکسن‌های زنده)

اگر یک واکسن از نسخه زنده ویروس استفاده کند، مانند واکسن MMR، به شما توصیه می‌شود تا قبل از تولد نوزادتان صبر کنید.

چون این خطر بالقوه وجود دارد که واکسن‌های زنده می‌توانند باعث عفونت نوزاد متولد نشده شما شوند. اما هیچ مدرکی وجود ندارد که واکسن‌های زنده باعث نقص‌های مادرزادی می‌شوند.

گاهی اوقات، اگر خطر عفونت بیشتر از خطر واکسیناسیون باشد، ممکن است در دوران بارداری از واکسن زنده استفاده شود. ماما، پزشک عمومی یا داروساز شما می‌توانند در مورد واکسیناسیون در دوران بارداری راهنمایی‌های بیشتری به شما ارائه دهند. 

واکسن‌های زنده عبارتند از:

  • واکسیناسیون علیه سل (واکسن ب ث ژ)

  • سرخک، اوریون و سرخجه(MMR)

  • فلج اطفال خوراکی (که بخشی از واکسن ۶ گانه نوزادان است)

  • تب حصبه خوراکی

  • تب زرد

واکسن‌های توصیه شده در بارداری

آنفولانزا

در دوران بارداری، سیستم ایمنی بدن شما (دفاع طبیعی بدن) برای محافظت از بارداری ضعیف می‌شود. یعنی شما کمتر قادر به مبارزه با عفونت‌ها هستید. با بزرگ شدن نوزاد، ممکن است نتوانید به اندازه کافی نفس عمیق بکشید که خطر ابتلا به عفونت‌هایی مانند ذات‌الریه را افزایش می‌دهد.

این تغییرات می‌توانند خطر ابتلا به آنفولانزا را افزایش دهند - زنان باردار بیشتر از زنانی که باردار نیستند در معرض عوارض آنفولانزا قرار می‌گیرند و احتمال بستری شدن در بیمارستان در آنها بیشتر است. دریافت واکسن آنفولانزا به این معنی است که احتمال ابتلا به آنفولانزا در شما کمتر می‌شود.

در مورد تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری بیشتر بدانید

سیاه سرفه

سیاه سرفه یک عفونت بسیار جدی است و نوزادان بیشتر در معرض خطر هستند. اکثر نوزادان مبتلا به سیاه سرفه باید در بیمارستان بستری شوند.

هنگامی که در دوران بارداری واکسن سیاه سرفه را دریافت می‌کنید، بدن شما آنتی‌بادی‌هایی را برای محافظت در برابر سیاه سرفه تولید می‌کند. این آنتی‌بادی‌ها به نوزاد شما منتقل شده و تا زمانی که بتواند در سن ۸ هفتگی واکسن سیاه سرفه را دریافت کند، به او کمی محافظت می‌دهد.

درباره واکسیناسیون سیاه سرفه در دوران بارداری بیشتر بدانید

واکسن کرونا (کووید-۱۹)

اگر باردار هستید یا فکر می‌کنید ممکن است باردار باشید، اکیداً توصیه می‌شود برای محافظت از خود و نوزادتان در برابر کووید-۱۹ واکسن بزنید.

اگر باردار هستید، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری جدی ناشی از کووید-۱۹ هستید. اگر در اواخر بارداری به کووید-۱۹ مبتلا شوید، نوزاد شما نیز ممکن است در معرض خطر باشد.

تزریق واکسن در هر مرحله از بارداری، از هفته‌های اولیه تا زمان زایمان، ایمن است. لازم نیست واکسیناسیون را تا بعد از زایمان به تعویق بیندازید.

واکسن‌های کووید-۱۹ حاوی هیچ ویروس زنده‌ای نیستند و نمی‌توانند به شما یا نوزادتان کووید-۱۹ بدهند.

درباره بارداری و واکسیناسیون کووید-۱۹ بیشتر بدانید

واکسن مسافرتی در دوران بارداری

در دوران بارداری، بهتر است از سفر به کشورها یا مناطقی که در آنها واکسیناسیون مسافرتی الزامی است، خودداری کنید.

در برخی موارد، اجتناب از مناطقی که نیاز به واکسیناسیون دارند، در دوران بارداری ممکن نیست. در این صورت، با ماما یا پزشک عمومی صحبت کنید. آنها می‌توانند در مورد خطرات و مزایای هر واکسنی که ممکن است نیاز داشته باشید، به شما اطلاعات دهند.

اگر خطر ابتلا به عفونت در منطقه‌ای که به آنجا سفر می‌کنید زیاد است، تزریق واکسن اغلب ایمن‌تر از سفر بدون محافظت است، زیرا اکثر بیماری‌ها برای جنین شما مضرتر از واکسن هستند.

به عنوان مثال، تب زرد یک ویروس است که توسط پشه‌ها منتقل می‌شود. اکثر افراد مبتلا به تب زرد شدید بر اثر آن جان خود را از دست می‌دهند.

واکسن تب زرد یک واکسن زنده است، اما ممکن است در صورت سفر به مناطقی که تب زرد در آنها شایع است، تزریق واکسن ضروری تلقی شود، زیرا خطرات تب زرد بسیار بالاست.

بارداری و مالاریا

زنان باردار به طور ویژه‌ای در معرض ابتلا به مالاریا هستند. این یک بیماری جدی است که در صورت شدید بودن، می‌تواند هم برای مادر و هم برای نوزاد کشنده باشد. مالاریا عمدتاً این مناطق را تحت تأثیر قرار می‌دهد:

  • آفریقا

  • آمریکای جنوبی و مرکزی

  • شرق و جنوب شرق آسیا

در صورت امکان، در دوران بارداری از سفر به این مناطق خودداری کنید. با این حال، اگر قادر به تعویق یا لغو سفر خود نیستید، درمان پیشگیری کننده در دسترس است. این شامل مصرف قرص‌های داروی ضد مالاریا برای کاهش خطر ابتلا به مالاریا می‌شود.

داروی ضد مالاریایی که مصرف می‌کنید ممکن است به کشوری که به آنجا سفر می‌کنید، مرحله بارداری شما و اینکه آیا هر گونه بیماری زمینه‌ای دیگری دارید بستگی داشته باشد. در برخی مناطق، داروهای ضد مالاریای خاصی به دلیل مقاومت انگل مالاریا نسبت به آنها، دیگر موثر نیستند.

برخی از داروهای ضد مالاریا بر روی جنین در حال رشد تأثیر می‌گذارند. به عنوان مثال، داکسی سایکلین می‌تواند باعث شود دندان‌های شیری نوزاد در صورتی که مادر باردار آن را بعد از ۱۲ یا ۱۳ هفته اول بارداری مصرف کند، تغییر رنگ دهد.

تحقیقات کافی در مورد سایر داروهای ضد مالاریا انجام نشده است و به تحقیقات بیشتری در مورد مصرف آنها در دوران بارداری نیاز است. اما خطر آسیب به شما و نوزادتان ناشی از مالاریا به احتمال زیاد بسیار بیشتر از هر گونه خطر احتمالی ناشی از مصرف داروی ضد مالاریا است.

محافظت از خود در برابر مالاریا

در صورت بارداری، حتما اقدامات احتیاطی را برای جلوگیری از گزش حشرات انجام دهید. به عنوان مثال:

  • از یک دور کننده پشه استفاده کنید که به طور خاص برای استفاده در دوران بارداری توصیه می‌شود.

  • از غروب تا طلوع آفتاب، برای پوشاندن پوست خود لباس آستین بلند، شلوار و جوراب بلند بپوشید.

  • همیشه زیر پشه بند بخوابید

بیشتر در سالم ماندن در دوران بارداری 

bottom of page