top of page

Add a Title

غذاهای مفید برای کمک به دستگاه گوارش

برای جلوگیری از مشکلاتی مانند یبوست، سوزش سردل و علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، خوردن غذاهای مناسب بسیار مهم است. در اینجا به نمونه‌هایی از یک رژیم غذایی دوست‌دار شکم اشاره می‌کنیم.

برای جلوگیری از یبوست مصرف فیبر را افزایش دهید

توصیه می‌شود مصرف فیبر خود را افزایش دهید، زیرا اکثر افراد به اندازه کافی فیبر دریافت نمی‌کنند. رژیم غذایی غنی از فیبر می‌تواند به هضم غذا کمک کند و از یبوست جلوگیری کند.

سعی کنید به میزان توصیه شده روزانه ۳۰ گرم فیبر برسید.

برای داشتن روده‌ای سالم، به فیبر از منابع مختلف نیاز دارید، مانند:

  • نان سبوس‌دار

  • برنج قهوه‌ای

  • میوه و سبزیجات

  • حبوبات

  • جو دو سر

برخی افراد متوجه می‌شوند که غلات و حبوبات باعث نفخ شکمی و سندرم روده تحریک پذیر می‌شوند. در این صورت به جای آن، فیبر مورد نیاز خود را از میوه و سبزیجات دریافت کنید.

برای کمک به هضم غذا٬ مایعات فراوان بنوشید

برای کمک به هضم بهتر، مایعات زیادی به خصوص آب بنوشید. نوشیدن آب به حرکت مواد در دستگاه گوارش کمک می‌کند و مدفوع را نرم می‌کند.

فیبر مانند یک اسفنج عمل می‌کند و آب را جذب می‌کند. بدون مایعات کافی، فیبر نمی‌تواند کار خود را به درستی انجام دهد و باعث یبوست می‌شود.

یک راه خوب برای اطمینان از مصرف کافی مایعات، نوشیدن یک لیوان آب با هر وعده غذایی است. از نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه و چای خودداری کنید، زیرا می‌توانند باعث سوزش سر دل شوند.

در مورد آب، نوشیدنی‌ها و سلامتی خود بخوانید

برای داشتن گوارشی سالم٬ مصرف چربی را کاهش دهید

غذاهای چرب مانند چیپس، همبرگر و غذاهای سرخ شده سخت هضم می‌شوند و می‌توانند باعث درد معده و سوزش سر دل شوند.

برای کاهش فشار کاری روی معده خود، مصرف غذاهای چرب و سرخ شده را کاهش دهید.

سعی کنید بیشتر گوشت بدون چربی و ماهی مصرف کنید، شیر کم‌چرب یا نیم‌چرب بنوشید و به جای سرخ کردن، غذاها را کبابی کنید.

برای جلوگیری از مشکلات گوارشی، ادویه کمتری مصرف کنید

بسیاری از افراد عاشق غذاهای تند هستند و این غذاها سیستم گوارشی آنها را اذیت نمی‌کند. اما برخی افراد متوجه می‌شوند که مصرف غذاهای تند باعث ناراحتی معده آنها می‌شود.

تنها غذاهای بسیار تند مانند فلفل نیستند که باعث سوزش سردل می‌شوند. خوراکی‌های ملایم‌تر اما با طعم قوی مانند سیر و پیاز نیز می‌توانند باعث این مشکل شوند.

اگر غذاهای تند باعث سوزش سردل، درد معده یا اسهال می‌شوند، در آینده کمتر آنها آنها را مصرف کنید.

اگر از قبل مشکلاتی مانند سوزش سردل یا روده تحریک پذیر دارید، به طور کامل از آنها پرهیز کنید.

به علائم تحریک کننده سیستم گوارش خود توجه کنید

برخی افراد متوجه می‌شوند که غذاهای خاصی برای آنها مشکل‌ساز هستند. غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی، مرکبات، سس‌های سالاد و نوشابه‌های گازدار می‌توانند باعث سوزش سر دل شوند، در حالی که گندم و پیاز ممکن است باعث سندرم روده تحریک پذیر شوند.

و اگر نمی‌توانید لاکتوز را هضم کنید (عدم تحمل لاکتوز)، پس از نوشیدن شیر یا خوردن لبنیات از جمله خامه، پنیر، ماست و شکلات دچار باد و اسهال خواهید شد. لاکتوز قند موجود در شیر است.

سعی کنید از غذاها و نوشیدنی‌هایی که علائم گوارشی شما را تحریک می‌کنند دوری کنید. برای اینکه بفهمید کدام غذاها باعث علائم شما می‌شوند، یک دفترچه یادداشت غذایی تهیه کنید و در آن غذاهایی که مصرف کرده‌اید و علائمی که بعد از آن داشته‌اید را یادداشت کنید.

برای کمک به هضم غذا٬ نوشیدنی‌های مناسب را انتخاب کنید

نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه، نوشابه‌های گازدار، چای و برخی نوشیدنی‌های انرژی‌زا باعث افزایش اسید معده می‌شوند که می‌تواند در برخی افراد منجر به سوزش سردل شود.

نوشابه‌های گازدار به طور کلی باعث نفخ شکم می‌شوند که می‌تواند منجر به سوزش سردل شود.

برای کاهش احتمال مشکلات گوارشی، نوشیدنی‌هایی را انتخاب کنید که بدون گاز و کافئین باشند، مانند دمنوش‌های گیاهی، شیر و آب ساده.

اگر نمی‌توانید بدون قهوه یا چای زندگی کنید، مصرف خود را به ۱ یا ۲ فنجان در روز محدود کنید.

پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های «مفید» هستند که به طور طبیعی در گوارش انسان وجود دارند.

شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه آنها ممکن است برای برخی شرایط مفید باشند، از جمله کمک به سندرم روده تحریک پذیر. اما شواهد کمی برای حمایت از برخی ادعاهای بهداشتی دیگر در مورد آنها وجود دارد. 

پروبیوتیک‌ها به صورت مکمل از فروشگاه‌های مواد غذایی بهداشتی یا در برخی ماست‌ها، در دسترس هستند.

اگر می‌خواهید آنها را امتحان کنید، بهتر است برای حداقل ۴ هفته هر روز آنها را مصرف کنید تا ببینید آیا برای شما موثر هستند یا خیر.

اگر مشکل خاصی دارید یا سیستم ایمنی ضعیفی دارید، قبل از مصرف هرگونه مکمل پروبیوتیک با پزشک صحبت کنید.

در مورد پروبیوتیک‌ها بیشتر بدانید

بیشتر در سلامت گوارش

bottom of page