تراشیدن پروستات از راه مجرای ادراری
بررسی اجمالی
تراشیدن پروستات از راه مجرای ادراری (TURP) یا عمل بسته پروستات یک عمل جراحی است که شامل برداشتن بخشی از پروستات است.
پروستات غده کوچکی در لگن است که فقط در مردان وجود دارد. این غده بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد و مجرای ادرار (لولهای که ادرار را از مثانه به آلت تناسلی حمل میکند) را احاطه میکند.
بزرگ شدن پروستات میتواند به مثانه و مجرای ادرار فشار وارد کند. این میتواند باعث علائمی مانند مشکل در ادرار کردن شود.
چرا عمل بسته پروستات (TURP) انجام میشود
عمل بسته پروستات اغلب زمانی توصیه میشود که بزرگ شدن پروستات باعث ایجاد علائم آزاردهنده شود و به درمان با دارو پاسخ ندهد.
علائمی که ممکن است نشان دهند به انجام عمل بسته پروستات نیاز دارید عبارتند از:
مشکل در شروع ادرار کردن
جریان ضعیف ادرار، یا قطع و وصل شدن جریان ادرار
زور زدن برای ادرار کردن
نیاز مکرر به ادرار کردن
بیدار شدن مکرر در طول شب برای ادرار کردن
احساس ناگهانی ادرار کردن
ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
نحوه انجام عمل بسته پروستات (TURP)
عمل بسته پروستات با استفاده از دستگاهی به نام رزکتوسکوپ انجام میشود که یک لوله فلزی نازک شامل نور، دوربین و حلقه سیم است. این وسیله از طریق مجرای ادرار تا رسیدن به پروستات وارد میشود، به این معنی که نیازی به ایجاد برش (بریدگی) در پوست نیست.
سپس حلقه سیم با جریان الکتریکی گرم میشود و برای بریدن قسمت پروستاتی که باعث علائم شما میشود استفاده میشود. سپس یک لوله نازک به نام سوند ادراری وارد مجرای ادرار میشود تا مایع را به مثانه پمپ کند و تکههای پروستاتی را که برداشته شده است خارج کند.
در طول عمل از بیهوشی عمومی یا نخاعی استفاده میشود تا در حین انجام آن دردی احساس نکنید.
بهبودی از عمل بسته پروستات (TURP)
بعد از عمل جراحی معمولا باید ۱ تا ۳ روز در بیمارستان بستری باشید، اگرچه در برخی بیمارستانها میتوانید همان روز به خانه بروید.
سوند ادراری که در طول عمل استفاده میشود، معمولا بین ۱ روز تا ۱ هفته بعد از عمل خارج میشود.
بعد از رفتن به خانه، برای ۱ یا ۲ هفته احساس خستگی و کسالت داشتن طبیعی است. اکثر مردان بعد از این مدت میتوانند فعالیت های روزانه خود را انجام دهند، اما باید به مدت ۳ تا ۴ هفته به خود سخت نگیرید.
معمولاً به شما توصیه میشود که حداقل برای چند هفته از سر کار رفتن خودداری کنید و از بلند کردن اجسام سنگین، انجام ورزشهای شدید، رانندگی و برقراری رابطه جنسی خودداری کنید.
داشتن مشکل در ادرار کردن و مقداری خون در ادرار برای چند هفته طبیعی است. این مشکلات باید با بهبودی شما برطرف شوند، اما در صورت نگرانی باید با کلینیک بیمارستان یا پزشک عمومی خود تماس بگیرید.
خطرات احتمالی چیست؟
در بیشتر موارد، عمل بسته پروستات (TURP) یک عمل ایمن است و خطر عوارض جدی بسیار کم است.
با این حال، بسیاری از مردانی که این عمل را انجام میدهند، توانایی انزال مایع منی را در هنگام رابطه جنسی یا خودارضایی از دست میدهند، اگرچه هنوز از انزال (ارگاسم) لذت فیزیکی دارند. این حالت به عنوان انزال رتروگراد (برگشتی) شناخته میشود.
برخی از مردان همچنین توانایی کنترل مثانه را از دست میدهند (بیاختیاری ادرار). اگرچه این مشکل معمولاً طی چند هفته برطرف میشود. در موارد نادر، ممکن است این مشکل ماندگار باشد و به درمان بیشتری نیاز داشته باشد.
همچنین خطر کمی برای مشکلاتی مانند اختلال نعوظ، مشکلات دفع ادرار و عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs) وجود دارد.
جایگزینهای عمل بسته پروستات (TURP)
چندین روش جایگزین برای عمل بسته پروستات (TURP) وجود دارد که میتواند به همان اندازه موثر بوده و خطر عوارض کمتری داشته باشد.
آنها عبارتند از:
سیستم پلاسما - الکترودها از طریق مجرای ادرار وارد پروستات میشوند و برای بریدن بافت پروستات استفاده میشوند.
انوکلاسیون پروستات با لیز ر هولمیوم (HOLEP) - لیزر متصل به رزکتوسکوپ برای برش بافت اضافی پروستات استفاده میشود.
رزکسیون یا تبخیر پروستات با لیزر از طریق مجرای ادراری - لوله نازکی به نام سیستوسکوپ وارد مجرای ادرار میشود و لیزری که به سیستوسکوپ متصل است، پالسهای انرژی را برای سوزاندن بافت پروستات ساطع میکند.
کاشت پروتزهای بالا برنده مجرای ادرار (PUL) - جراح ایمپلنتهایی را وارد میکند که پروستات بزرگ شده را از مجرای ادرار دور نگه میدارد تا مجرای ادرار مسدود نشود. این کار به کاهش علائمی مانند درد یا مشکل در هنگام ادرار کردن کمک میکند.
این روشها برای همه مردانی که دچار بزرگی پروستات شدهاند٬ مناسب نیستند. پزشک گزینههای شما را با شما در میان خواهد گذاشت.