تومور مغزی بدخیم (سرطانی) - درمان
درمان
درمان تومورهای مغزی بدخیم
اگر تومور مغزی بدخیم دارید، معمولاً برای برداشتن هر چه بیشتر تومور باید جراحی انجام شود. ممکن است برای درمان هر بافت سرطانی باقیمانده از رادیوتراپی و/یا شیمی درمانی استفاده شود.
هدف از این کار برداشتن تومور یا از بین بردن هر چه بیشتر تومور است و در حالت ایدهآل از شر سلولهای سرطانی خلاص میشود. با این حال، این همیشه امکانپذیر نیست و بیشتر تومورهای بدخیم مغز در نهایت پس از درمان عود میکنند.
اگر تومور شما بعد از درمان برگردد، یا تومور مغزی ثانویه دارید (که در آن سرطان از قسمت دیگری از بدن به مغز شما سرایت کرده است)، معمولاً درمان قطعی وجود ندارد. در عوض، درمان برای کنترل علائم و طولانی شدن عمر قابل استفاده است.
برنامه درمانی شما
درمانهای مختلفی برای تومورهای مغزی بدخیم وجود دارد و تصمیم گیری در مورد بهترین درمان برای شما، میتواند گیج کننده باشد.
با توجه به محل زندگی شما و سیستم بهداشت و درمان آنجا٬ احتمالا تیمی از متخصصان مختلف در مراقبت از شما مشارکت خواهند داشت و بهترین گزینه درمانی شما را توصیه میکنند، اما تصمیم نهایی با شما خواهد بود.
قبل از مراجعه به بیمارستان برای صحبت در مورد گزینههای درمانی، ممکن است نوشتن لیستی از سوالاتی که میخواهید بپرسید مفید باشد. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید در مورد مزایا و معایب درمانهای خاص اطلاعات کسب کنید.
عمل جراحی
برای اکثر افراد مبتلا به تومور مغزی بدخیم، جراحی توصیه میشود. اگر اندازه یا محل تومور به این معنی باشد که جراحی امکان پذیر نیست، ممکن است به جای آن یکی از درمانهای شرح داده شده در زیر توصیه شود.
عمل اصلی برای درمان افراد مبتلا به تومورهای مغزی٬ کرانیوتومی نامیده میشود. شما بیهوشی عمومی دریافت خواهید کرد تا در حین انجام عمل خواب باشید. ناحیهای از پوست سر شما تراشیده میشود و بخشی از جمجمه به صورت فلپ بریده میشود تا مغز و تومور زیر آن مشخص شود.
سپس جراح میتواند تا حد امکان تومور را برداشته و فلپ جمجمه را با پیچهای فلزی به جای خود محکم کند.
پس از جراحی، درمان با رادیوتراپی و/یا شیمی درمانی ممکن است برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده و کاهش خطر بازگشت تومور توصیه شود.
رادیوتراپی (پرتودرمانی)
رادیوتراپی (پرتودرمانی) درمانی است که در آن پرتویی از اشعه با انرژی بالا روی تومور متمرکز میشود تا سلولهای سرطانی را از بین ببرد. این روش را میتوان بعد از جراحی یا به عنوان درمان اصلی برای تومورهایی که برداشتن آنها دشوار است، استفاده کرد.
رادیوتراپی معمولاً در چندین نوبت در طول یک هفته انجام میشود. معمولا کل دوره درمان تا ۶ هفته طول میکشد.
عوارض جانبی احتمالی رادیوتراپی برای تومور مغزی عبارتند از تهوع، ریزش موی موقت، خستگی و پوست قرمز و دردناک. در مورد عوارض جانبی رادیوتراپی (پرتودرمانی) بیشتر بخوانید.
در تعداد کمی از موارد، ممکن است یک درمان مشابه به نام پروتون درمانی توصیه شود. با این حال، این روش در حال حاضر فقط در چند کشور پیشرفته انجام میشود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی دارویی است که برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. این دارو ممکن است همراه با رادیوتراپی یا به تنهایی استفاده شود، تا به از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده بعد از جراحی کمک کند یا زمانی که درمان قطعی امکان پذیر نیست، به کاهش علائم شما کمک کند.
داروهای شیمی درمانی برای تومورهای مغزی را میتوان به روشهای مختلف تجویز کرد، از جمله:
قرص (خوراکی) - تموزولومید و پروکاربازین به این روش داده میشوند
تزریق به رگ (داخل وریدی) - وین کریستین به این روش تزریق میشود
ایمپلنتهای کوچک و دیسکمانندی که در طول جراحی در مغز قرار میگیرند - کارموستین را میتوان به این روش تزریق کرد، اما تنها در صورتی توصیه میشود که ۹۰ درصد یا بیشتر از تومور برداشته شده باشد.
عوارض جانبی شیمی درمانی تا حد زیادی به داروهای خاصی که مصرف میکنید بستگی دارد. عوارض جانبی معمول شامل خستگی، سردرد، ریزش موی موقت و حالت تهوع است. در مورد عوارض شیمی درمانی بیشتر بخوانید.
رادیوسرجری
رادیوسرجری استریوتاکتیک (SRS) نوع خاصی از رادیوتراپی است که گاهی برای درمان تومورهای مغزی که برداشتن آنها با جراحی ایمن نیست، استفاده میشود.
در طول درمان، از چندین پرتو کوچک تشعشع برای رساندن دوز بسیار دقیق تشعشع به تومور، معمولاً در یک جلسه درمانی استفاده میشود.
از آنجایی که پرتوهای تابش را میتوان با دقت بسیار زیاد هدایت کرد، دوز بالایی از تشعشع را میتوان به تومور رساند و آسیب به سلولهای سالم اطراف را به حداقل رساند.
این بدان معناست که به احتمال کمتری عوارض جانبی رایج رادیوتراپی را تجربه خواهید کرد. بهبودی به طور کلی بسیار سریعتر است و معمولاً نیازی به بستری شبانه نیست.
با این حال، رادیوسرجری در حال حاضر تنها در چند مرکز تخصصی سرطان در دنیا در دسترس است.
درمان علائم
همچنین ممکن است برای تسکین برخی از علائمی که ممکن است به دلیل تومور مغزی داشته باشید، دارو به شما داده شود.
اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
داروهای ضد تشنج برای جلوگیری از تشنج
استروئیدها برای کاهش تورم و فشار در مغز
مسکن برای درمان سردرد
ضد استفراغ برای جلوگیری از استفراغ
با توجه به شرایط شما، این داروها ممکن است قبل، بعد یا به جای جراحی داده شوند.
تصمیم به عدم انجام درمان
اگر تومور شما در مرحله پیشرفته یا در مکان دشواری در مغز باشد، ممکن است درمان قطعی وجود نداشته باشد و درمان فقط برای مدت زمانی بتواند سرطان را کنترل کند. این به این معنی است که عوارض جانبی درمان را بدون خلاص شدن از تومور دریافت خواهید کرد.
در این شرایط، تصمیم گیری در مورد اینکه آیا درمان را ادامه دهید یا خیر، ممکن است دشوار باشد. با پزشک خود در مورد آنچه در صورت عدم درمان اتفاق میافتد صحبت کنید تا بتوانید تصمیم آگاهانه بگیرید.