top of page

تومور مغزی بدخیم (سرطانی) - بررسی اجمالی

درباره تومورهای مغزی بدخیم

تومور بدخیم مغز نوعی از سرطان با رشد سریع است که به سایر نواحی مغز و ستون فقرات گسترش می‌یابد.

این عارضه با تومور مغزی خوش خیم که سرطانی نیست و کندتر رشد می‌کند، متفاوت است.

به طور کلی، تومورهای مغزی با توجه به رفتارشان، مانند سرعت رشد و احتمال رشد مجدد پس از درمان، از  ۱ تا ۴ درجه بندی می‌شوند. تومور مغزی بدخیم٬ درجه ۳ یا ۴ است، در حالی که تومورهای درجه ۱ یا ۲ معمولاً به عنوان خوش خیم یا غیر سرطانی طبقه بندی می‌شوند.

به تومورهای مغزی، تومورهای مغزی اولیه (که از مغز شروع می‌شود) و ثانویه (که از دیگر اندام به مغز گسترش می‌یابد) نیز می‌گویند.

بیشتر تومورهای بدخیم٬ سرطان‌های ثانویه هستند، به این معنی که از قسمت دیگری از بدن شروع شده و به مغز سرایت می‌کنند. تومورهای مغزی اولیه آنهایی هستند که در مغز شروع شده‌اند.

این صفحات بر روی تومورهای مغزی با درجه بالا تمرکز دارند. برای اطلاعات در مورد تومورهای درجه ۱ یا ۲، صفحات ما را در مورد تومورهای مغزی با درجه پایین (خوش خیم) بخوانید.

علائم و نشانه‌ها

علائم تومور مغزی بدخیم به بزرگی و محل قرارگیری آن در مغز بستگی دارد.

علائم رایج عبارتند از:

  • سردردهای شدید و مداوم

  • تشنج

  • حالت تهوع، استفراغ و خواب آلودگی مداوم

  • تغییرات ذهنی یا رفتاری، مانند مشکلات حافظه یا تغییر در شخصیت

  • ضعف یا فلج پیشرونده در یک طرف بدن، مشکلات بینایی یا مشکلات گفتاری

اگر علائم مداوم تومور مغزی دارید با پزشک عمومی خود صحبت کنید. در حالی که بعید است که تومور باشد، اما بهتر است با تشخیص صحیح مطمئن شوید.

درباره علائم تومورهای مغزی بدخیم و تشخیص تومورهای مغزی بدخیم بیشتر بخوانید.

انواع تومورهای بدخیم

بیشتر تومورهای مغزی بدخیم از بافت گلیال که از سلول‌های عصبی مغز حمایت می‌کند، ایجاد می‌شوند. این تومورها به گلیوما معروف هستند.

با توجه به سلول‌های ایجاد کننده گلیوماها٬ می‌توان آنها را بیشتر تفکیک کرد٬ برای نمونه:

  • آستروسیتوم از سلول‌هایی ایجاد می‌شود که به نظر می‌رسد چارچوب مغز را فراهم می‌کنند.

  • الیگودندروگلیوما از سلول‌هایی ایجاد می‌شود که پوشش چربی اعصاب را تولید می‌کنند.

  • اپاندیموما از سلول‌هایی که حفره‌های مغز را می‌پوشانند، ایجاد می‌شود.

همچنین ممکن است یک تومور بدخیم ترکیبی از این انواع باشد یا در قسمت‌های مختلف مغز ایجاد شده باشد.

چه کسانی تحت تاثیر قرار می‌گیرند؟

تومورهای مغزی می‌توانند افراد در هر سنی از جمله کودکان را تحت تاثیر قرار دهند، اگرچه در بزرگسالان مسن شایع تر هستند.

علت دقیق تومورهای مغزی اولیه بدخیم ناشناخته است، اگرچه تصور می‌شود برخی شرایط ژنتیکی و رادیوتراپی قبلی سر ممکن است خطر ابتلا به آنها را افزایش دهد.

درباره علل تومورهای مغزی بدخیم بیشتر بخوانید.

تومورهای مغزی بدخیم چگونه درمان می‌شوند؟

تومور مغزی بدخیم اولیه باید در اسرع وقت درمان شود، زیرا می‌تواند گسترش یافته و به سایر قسمت‌های مغز و نخاع آسیب برساند.

معمولاً برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی مانده و کاهش احتمال رشد مجدد تومور جراحی ممکن است با رادیوتراپی و/یا شیمی درمانی تکمیل شود.

با این حال، تومورهای بدخیم اغلب در نهایت پس از درمان باز می‌گردند. اگر این اتفاق بیفتد، یا اگر شما یک تومور ثانویه دارید، معمولاً درمان قطعی ممکن نیست و در عوض می‌توان از درمان برای بهبود علائم و افزایش طول عمر استفاده کرد.

درباره درمان تومورهای مغزی بدخیم بیشتر بخوانید.

زندگی با تومور مغزی

زندگی با تومور مغزی آسان نیست. ممکن است در مورد اتفاقاتی که برای شما و خانواده‌تان خواهد افتاد، نگران و مضطرب باشید. این کاملا طبیعی است.

جستجوی اطلاعات پزشکی دقیق در مورد تومور خاص خود و درمان آن می‌تواند به شما کمک کند. مطمئن شوید که شما از نزدیک در تصمیم گیری‌های مربوط به مراقبت خود درگیر هستید و از تیم مراقبت خود در مورد هر چیزی که در مورد آن مطمئن نیستید بپرسید.

حمایت از مراقبین

نقش یک مراقب، نقش آسانی نیست. هنگامی که شما مشغول پاسخگویی به نیازهای دیگران هستید، این امر می‌تواند ذخایر انرژی عاطفی و فیزیکی شما را کاهش دهد و به راحتی باعث شود که سلامت و بهداشت روانی خود را فراموش کنید.

تحقیقات انجام شده روی سلامت مراقبین نشان می‌دهد که تعداد زیادی از مراقبین در اثر مراقبت از دیگران دچار مشکلات سلامتی می‌شوند. اگر سعی می‌کنید مراقبت از دیگران را با شغل خود یا مراقبت از خانواده ترکیب کنید، این می‌تواند باعث ایجاد استرس بیشتری شود.

با این حال، غفلت از سلامت خود در بلندمدت نتیجه بخش نیست. اگر از شخص دیگری مراقبت می‌کنید، مهم است که از خود مراقبت کنید و تا حد امکان کمک بگیرید. این به نفع شما و فردی است که از او مراقبت می‌کنید.

علائم

بعدی

bottom of page