ترمیم تاندون دست
بررسی اجمالی
اگر هر یک از تاندونهای دست شما آسیب ببیند، ممکن است برای ترمیم آنها و کمک به بازیابی حرکت انگشتان یا شست آسیب دیده، جراحی لازم باشد.
تاندونها چه هستند؟
تاندونها رشته های سختی از بافت همبند هستند که عضلات را به استخوانها متصل میکنند.
هنگامی که گروهی از عضلات منقبض (سفت) میشوند، تاندونهای متصل به آنها، استخوانهای خاصی را میکشند و به شما امکان میدهند طیف وسیعی از حرکات را انجام دهید.
دو گروه تاندون در دست وجود دارد:
تاندونهای اکستانسور (بازکننده) - که از ساعد روی پشت دست به انگشتان و شست شما کشیده میشوند و به شما امکان صاف کردن انگشتان و شست را میدهند.
تاندونهای فلکسور (خم کننده) - که از ساعد شما از طریق مچ دست و کف دست عبور میکند و به شما امکان خم کردن انگشتان را میدهد.
اغلب میتوان از جراحی برای ترمیم آسیب هر دو گروه از تاندونها استفاده کرد.
چه زمانی نیاز به ترمیم تاندون دست است
ترمیم تاندون دست زمانی مورد نیاز است که یک یا چند تاندون در دست شما پاره یا بریده شوند که منجر به از بین رفتن حرکات طبیعی دست میشود.
اگر تاندونهای اکستانسور شما آسیب دیده باشد، نمیتوانید یک یا چند انگشت خود را صاف کنید. اگر تاندون های فلکسور شما آسیب دیده باشد، نمیتوانید یک یا چند انگشت را خم کنید.
آسیب تاندون همچنین میتواند باعث درد و تورم (التهاب) در دست شما شود.
گاهی اوقات، آسیب به تاندونهای بازکننده (اکستانسور) را میتوان بدون نیاز به جراحی، با استفاده از یک بریس سفت و سخت به نام اسپلینت (آتل) که دور دست بسته میشود، درمان کرد.
علل شایع آسیب تاندون عبارتند از:
بریدگیها - بریدگیهای پشت یا کف دست میتواند باعث آسیب به تاندونهای شما شود.
آسیبهای ورزشی - تاندونهای اکستانسور و فلکسور ممکن است در هنگام انجام ورزشهایی مانند هندبال آس یب ببینند، و قرقرههایی که تاندونهای فلکسور را نگه میدارند، در صورت انجام حرکات شدید گرفتن مانند صخره نوردی ممکن است پاره شوند.
گزیده شدن توسط حیوان و انسان - این نوع گازگرفتگی میتواند باعث آسیب تاندون شود، و ممکن است تاندونهای دست یک فرد٬ پس از ضربه زدن به دندانهای فردی دیگر، آسیب ببیند.
آسیبهای له شدن - گیر کردن انگشت لای در٬ یا له شدن دست در یک تصادف رانندگی میتواند باعث شکاف یا پارگی تاندون شود.
روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) - روماتیسم مفصلی میتواند باعث التهاب تاندونها شود که اگر شدید باشد، میتواند منجر به پارگی آنها شود.
جراحی ترمیم تاندون
ترمیم تاندون ممکن است شامل ایجاد برش (شکاف) توسط جراح در مچ دست، دست یا انگشت شما باشد تا بتواند انتهای تاندون جدا شده را پیدا کرده و آنها را به هم بخیه بزند.
دسترس ی به تاندون های اکستانسور (باز کننده) راحت تر است، بنابراین ترمیم آنها نسبتاً ساده است.
درباره نحوه انجام ترمیم تاندون دست بیشتر بخوانید.
بهبودی پس از جراحی
هر دو نوع جراحی تاندون نیاز به یک دوره بهبودی (توانبخشی) طولانی دارند زیرا تاندونهای ترمیم شده تا زمان جوش خوردن انتهای آنها٬ ضعیف خواهند بود.
با توجه به مح ل آسیب، ممکن است تا ۳ ماه طول بکشد تا تاندون ترمیم شده قدرت قبلی خود را به دست آورد.
معمولاً تا چند هفته پس از جراحی باید از آتل دست استفاده کنید. چون آتل از تاندونهای شما در برابر استفاده بیش از حد٬ محافظت میکند.
همچنین برای جلوگیری از چسبیدن تاندونهای ترمیم شده به بافتهای اطراف که میتواند مانع از حرکت کامل دست شما شود، نیاز است به طور منظم در طول دوره نقاهت خود تمرینات دست را انجام دهید.
زمان بازگشت شما به کار به شغل شما بستگی دارد. فعالیتهای سبک اغلب پس از ۶ تا ۸ هفته قابل انجام است و فعالیتهای سنگین و ورزش پس از ۱۰ تا ۱۲ هفته قابل انجام است.
درباره بهبودی پس از ترمیم تاندون دست بیشتر بخوانید.
نتایج
بعد از ترمیم تاندون اکستانسور، باید یک انگشت یا شست کارآمد داشته باشید، اما ممکن است نتوانید حرکت کامل را بازیابی کنید.
نتیجه جراحی اغلب زمانی بهتر است که آسیب، بریدگی تمیز تاندون باشد. اگر آسیبی شامل له شدن یا آسیب به استخوانها و مفاصل شود٬ ممکن است نتایج به آن خوبی نباشد.
آسیب تاندون فلکسور (خم کننده) به طور کلی جدیتر است زیرا آنها اغلب تحت فشار بیشتری نسبت به تاندونهای اکستانسور قرار میگیرند.
پس از ترمیم تاندون فلکسور، عادی است که برخی از انگشتان حرکت کامل را به دست نیاورند. اما باز هم ترمیم تاندون نتیجه بهتری نسبت به عدم جراحی خواهد داشت.
گاهی اوقات ممکن است بعد از جراحی عوارضی مانند عفونت یا پارگی یا چسبیدن تاندون ترمیم شده به بافتهای اطراف ایجاد شود. در این شرایط ممکن است نیاز به درمانهای بعدی باشد.