سوند ادراری
سوند ادراری یا کاتتر ادراری یک لوله قابل انعطاف است که برای خالی کردن مثانه و جمع آوری ادرار در یک کیسه تخلیه استفاده میشود.
سوندهای ادراری معمولاً توسط پزشک یا پرستار وارد مثانه میشوند.
این سوندها میتوانند از طریق لولهای که ادرار را از مثانه خارج میکند (سوند مجرای ادراری) یا از طریق یک سوراخ کوچک که در قسمت پایین شکم شما ایجاد شده است (سوند سوپراپوبیک) وارد شوند.
سوند معمولاً در مثانه باقی میماند و به ادرار اجازه میدهد تا از آن عبور کرده و وارد کیسه تخلیه شود.
چه زمانی که از سوند ادراری استفاده میشود
معمولا از سوند ادراری زمانی استفاده میشود که افراد در دفع ادرار به طور طبیعی مشکل دارند. همچنین میتوان از آن برای خالی کردن مثانه قبل یا بعد از جراحی و کمک به انجام برخی آزمایشها استفاده کرد.
دلایل خاصی که ممکن است از سوند ادراری استفاده شود عبارتند از:
امکان خروج ادرار در صورت انسداد مجرای خروج ادرار از مثانه (مجرای ادرار) به دلیل مواردی مانند جای زخم یا بزرگی پروستات
امکان دفع ادرار در صورت بیاختیاری ادرار یا آسیب عصبی که بر توانایی شما در دفع ادرار تأثیر میگذارد
خالی کردن مثانه در حین زایمان در صورت داشتن بی حسی اپیدورال
برای تخلیه مثانه قبل، حین یا بعد از برخی از انواع جراحی
رساندن دارو به طور مستقیم به مثانه، مانند شیمی درمانی برای سرطان مثانه
به عنوان آخرین راه درمان بی اختیاری ادرار٬ زمانی که سایر روشهای درمانی ناموفق بودهاند
با توجه به نوع سوند و دلیل استفاده از آن، ممکن است سوند بعد از چند دقیقه، ساعت یا روز برداشته شود یا ممکن است برای مدت طولانی مورد نیاز باشد.
انواع سوند ادراری
دو نوع اصلی سوند ادراری وجود دارد:
سوندهای متناوب - این سوندها به طور موقت وارد مثانه شده و پس از خالی شدن مثانه خارج میشوند
سوندهای دائمی - این سوندها به مدت چند روز یا هفته در جای خود باقی میمانند و توسط یک بالن پر شده در مثانه نگه داشته میشوند.
بسیاری از افراد ترجیح میدهند از سوند دائمی استفاده کنند زیرا راحتتر است و از قرار دادن مکرر سوند که در مورد سوندهای متناوب لازم است، جلوگیری میکند. با این حال، سوندهای دائمی بیشتر احتمال دارد مشکلاتی مانند عفونت ایجاد کنند.
قرار دادن هر نوع سوند میتواند ناراحت کننده باشد، بنابراین ممکن است از ژل بیحسی در ناحیه برای کاهش درد استفاده شود. در حالی که سوند در جای خود قرار دارد نیز ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشید، اما اکثر افرادی که سوند دائمی دارند به مرور زمان به آن عادت میکنند.
درباره انواع سوند ادراری بیشتر بخوانید.
چگونه از سوند خود مراقبت کنم؟
اگر به سوند ادراری بلندمدت نیاز دارید، قبل از ترک بیمارستان، توصیههای دقیقی در مورد مراقبت از آن دریافت خواهید کرد.
این توصیهها شامل مواردی مانند تهیه لوازم جدید سوند، کاهش خطر عوارض جانبی مانند عفونت، تشخیص علائم مشکلات احتمالی و زمان مراجعه به پزشک برای دریافت مشاوره پزشکی است.
شما باید بتوانید با وجود سوند ادراری، زندگی نسبتا عادی داشته باشید. سوند و کیسه آن را میتوان زیر لباس پنهان کرد و باید قادر باشید اکثر فعالیتهای روزانه، از جمله کار، ورزش، شنا و برقراری رابطه جنسی را انجام دهید.
در مورد زندگی با سوند ادراری بیشتر بخوانید.
خطرات و مشکلات احتمالی
مشکلات اصلی ناشی از سوندهای ادراری، عفونت در مجرای ادرار، مثانه یا (به ندرت) کلیهها است. این نوع عفونتها به عنوان عفونتهای دستگاه ادراری شناخته میشوند و معمولاً باید با آنتی بیوتیک درمان شوند.
شما میتوانید در اثر استفاده از سوند کوتاهمدت یا بلندمدت دچار عفونت ادراری شوید. با این حال، هر چه سوند بیشتر استفاده شود، خطر ابتلا به عفونت بیشتر میشود. به همین دلیل، مهم است که سوندها به درستی ج اگذاری شوند، به درستی نگهداری شوند و فقط در صورت نیاز برای مدت طولانی استفاده شوند.
سوندها همچنین گاهی اوقات میتوانند منجر به مشکلات دیگری مانند اسپاسم مثانه (شبیه درد شکم)، نشتی، انسداد و آسیب به مجرای ادرار شوند.
درباره عوارض سوند گذاری ادراری بیشتر بخوانید.