زندگی با - سوند ادراری
زندگی با
با وجود یک سوند ادراری بلندمدت، میتوان زندگی نسبتاً عادی داشت، اگرچه ممکن است در ابتدا کمی به زمان برای عادت کردن نیاز داشته باشد.
پزشک یا پرستار متخصص، توصیههای دقیقی در مورد مراقبت از سوند به شما ارائه خواهد کرد.
تجهیزات سوند
هنگام ترک بیمارستان، لوازم و تجهیزات سوند در اختیارتان قرار داده میشود و به شما گفته میشود که از کجا میتوانید لوازم بیشتری تهیه کنید. تجهیزات سوند به طور کلی با نسخه پزشک از داروخانهها قابل تهیه است.
همچنین به شما نشان داده میشود که چگونه تجهیزات خود را خالی و تعویض کنید.
سوندهای متناوب
سوندهای متناوب معمولاً به گونهای طراحی شدهاند که یک بار استفاده شوند و سپس دور انداخته شوند.
نحوه استفاده از آنها برای هر فرد متفاوت است. ممکن است به شما توصیه شود که از آنها به فواصل زمانی منظم در طول روز یا فقط زمانی که احساس نیاز به رفتن به توالت دارید، استفاده کنید.
سوندهای دائمی
یک سوند دائمی میتواند به کیسهای متصل شود که به پای شما بسته میشود و در پایین آن یک شیر آب برای تخلیه وجود دارد. یا میتواند به طور مستقیم با یک شیر به توالت تخلیه شود.
شما باید کیسه را قبل از اینکه کاملاً پر شود (حدود نصف تا سه چهارم پر) تخلیه کنید. از شیرها باید برای تخلیه ادرار در فواصل زمانی منظم در طول روز برای جلوگیری از تجمع ادرار در مثانه استفاده شود.
کیسههای پا و شیرها باید هر ۷ روز یکبار تعویض شوند. کیسه را میتوان به پای راست یا چپ شما وصل کرد، بسته به اینکه کدام طرف برای شما راحتتر است.
در شب، باید یک کیسه بزرگتر وصل کنید. کیسه شب شما باید به کیسه پای شما یا به شیر سوند متصل شود. این کیسه باید روی پایهای در کنار تخت شما، نزدیک کف زمین قرار گیرد تا هنگام خواب ادرار را جمع آوری کند. از کیسههای شب یکبار مصرف معمولاً برای کاهش خطر عفونت استفاده میشود.
خود سوند باید حداقل هر ۳ ماه یکبار برداشته و تعویض شود. این کار معمولاً توسط پزشک یا پرستار انجام میشود، اگرچه گاهی اوقات ممکن است به شما یا مراقبتان آموزش داده شود که این کار را انجام دهید.
جلوگیری از عفونت و سایر مشکلات
داشتن سوند ادراری در طولانی مدت خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری را افزایش میدهد و همچنین میتواند منجر به مشکلات دیگری مانند گرفتگی شود.
برای کاهش این خطرات باید:
پوست ناحیه ورود سوند به بدن خود را هر روز با آب و صابون ملایم بشویید
قبل و بعد از دست زدن به تجهیزات سوند، دستان خود را با آب گرم و صابون بشویید
مطمئن شوید که بدن شما مایعات کافی دریافت میکند - باید به اندازه کافی مایعات بنوشید تا رنگ ادرار شما کم رنگ بماند.
از یبوست جلوگیری کنید - دریافت مایعات کافی میتواند به این مشکل کمک کند. خوردن غذاهای پرفیبر مانند میوهها و سبزیجات و غذاهای سبوس دار نیز مفید است.
از ایجاد پیچ خوردگی یا خمیدگی در سوند خودداری کنید و مطمئن شوید که کیسههای جمعآوری ادرار همیشه در سطح پایینتری نسبت به مثانه شما نگه داشته شوند.
در مورد خطرات سوندهای ادراری بیشتر بخوانید.
فعالیتهای معمول شما
داشتن سوند ادراری نباید شما را از انجام بسیاری از فعالیتهای معمولتان باز دارد. به شما توصیه میشود که چه زمانی برای رفتن به سر کار، ورزش، شنا، رفتن به تعطیلات و برقراری رابطه جنسی ایمن است.
اگر سوند متناوب یا سوند سوپراپوبیک دارید، باید بتوانید طبق معمول رابطه جنسی داشته باشید.
سوندهای دائمی میتوانند مشکلسازتر باشند، اما همچنان برقراری رابطه جنسی با وجود آنها امکانپذیر است. به عنوان مثال، مردان میتوانند سوند را در امتداد قاعده آلت تناسلی خود تا کرده و هر دو را با یک کاندوم بپوشانند.
در برخی موارد، ممکن است به شما نحوه خارج کردن و تعویض سوند برای سهولت در برقراری رابطه جنسی آموزش داده شود.
چه زمانی مشاوره پزشکی دریافت کنید
با پزشک عمومی تماس بگیرید یا از اورژانس محلی مشاوره بگیرید اگر:
دچار اسپاسمهای شدید یا مداوم مثانه (مانند درد شکم) شدهاید
سوند شما مسدود شده است یا ادرار در اطراف لبهها نشتی دارد
ادرار شما خونی است یا لکههای خون در آن وجود دارد (ممکن است به طور تصادفی سوند خود را کشیده باشید)
خون قرمز روشن دفع میکنید (در اسرع وقت با پزشک عمومی خود تماس بگیرید)
علائم عفونت ادراری مانند درد پایین شکم، تب بالا و احساس لرز دارید
سوند شما بیرون افتاد (اگر سوند دائمی است و به شما نحوه تعویض آن آموزش داده نشده است)
در مورد خطرات سوندهای ادراری بیشتر بخوانید.
گروههای پشتیبانی و اطلاعات بیشتر
زندگی با سوند میتواند چالش برانگیز باشد. ممکن است دریافت اطلاعات و مشاوره بیشتر از گروههای پشتیبانی و سایر سازمانهای محلی مفید باشد.