Kaposi sarcoma
سارکوم کاپوزی
سارکوم کاپوزی نوعی نادر از سرطان است که توسط یک ویروس ایجاد میشود. این سرطان میتواند پوست و اندامهای داخلی را تحت تاثیر قرار دهد.
این بیماری عمدتاً در افراد مبتلا به عفونت اچ آی وی (HIV) ضعیف یا شدید مشاهده میشود. همچنین میتواند برخی از افرادی را که به دلایل دیگری سیستم ایمنی ضعیف دارند و همچنین افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این ویروس هستند را تحت تاثیر قرار دهد.
علائم و نشانهها
شایعترین علامت اولیه، ظهور لکههای کوچک، بدون درد، صاف و تغییر رنگ یافته روی پوست یا داخل دهان است. این لکهها معمولا قرمز یا بنفش هستند و شبیه کبودی به نظر میرسند.
با گذشت زمان، لکهها ممکن است به تودههایی به نام ندول تبدیل شوند و ممکن است با هم ادغام شوند.
اندامهای داخلی نیز میتوانند تحت تأثیر قرار گیرند، از جمله غدد لنفاوی، ریهها و دستگاه گوارش، که میتواند علائمی مانند این موارد ایجاد کنند:
تورم ناخوشایند در بازوها یا پاها (لنف ادم)
تنگی نفس، سرفه خونی و درد قفسه سینه
سرعت پیشرفت علائم بستگی به نوع سارکوم کاپوزی شما دارد. اکثر انواع بدون درمان در عرض چند هفته یا ماه به سرعت بدتر میشوند، اما برخی دیگر در طی سالهای متمادی به آرامی پیشرفت میکنند.
چه زمانی باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید
اگر علائم نگران کنندهای دارید که فکر میکنید میتواند ناشی از سارکوم کاپوزی باشد، باید با پزشک عمومی خود صحبت کنید. اگر اچ آی وی دارید، میتوانید در صورت داشتن هر گونه نگرانی با کلینیک جنسی محلی خود تماس بگیرید.
پزشک شما در مورد علائم شما سوال میکند و پوست شما را برای بررسی لکههای تغییر رنگ مشخص معاینه میکند. در صورت مشکوک شدن به ساركوم کاپوزی، برای تایید تشخیص٬ شما را برای آزمایشات بیشتر ارجاع میدهد.
این آزمایشها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آزمایش اچآیوی - آزمایش خون برای تأیید اینکه آیا اچ آی وی دارید یا نه (اگر قبلاً این بیماری در شما تشخیص داده نشده)
بیوپسی پوست - که در آن نمونه کوچکی از سلولها از ناحیه آسیب دیده پوست برداشته شده و برای سلولهای سارکوم کاپوزی بررسی میشود.
آندوسکوپی - وقتی که یک لوله نازک و انعطاف پذیر به نام آندوسکوپ از گلو عبور میکند تا مشخص شود که آیا ریهها یا سیستم گوارشی شما تحت تأثیر قرار گرفته است یا خیر.
سی تی اسکن برای بررسی اینکه آیا غدد لن فاوی یا سایر قسمتهای بدن شما تحت تاثیر قرار گرفته اند یا خیر
چه چیزی باعث سارکوم کاپوزی میشود؟
سارکوم کاپوزی توسط ویروسی به نام هرپس ویروس انسانی ۸ (HHV-8) ایجاد میشود که به عنوان ویروس هرپس مرتبط با سارکوم کاپوزی (KSHV) نیز شناخته می شود. تصور بر این است که این ویروس در هنگام رابطه جنسی، از طریق بزاق یا از مادر به نوزاد در هنگام تولد شیوع پیدا می کند.
ویروس انسانی ۸ (HHV-8) یک ویروس نسبتا رایج است و اکثریت قریب به اتفاق افرادی که آن را دارند به سارکوم کاپوزی مبتلا نمیشوند. به نظر می رسد این ویروس فقط در برخی از افراد با سیستم ایمنی ضعیف و در برخی از افراد با ضعف ژنتیکی در برابر ویروس باعث سرطان میشود.
سیستم ایمنی ضعیف به ویروس HHV-8 اجازه میدهد تا در خون به مقدار زیادی تکثیر شود که این امر احتمال ایجاد سارکوم کاپوزی را افزایش میدهد.
به نظر میرسد این ویروس دستورالعملهای ژنتیکی که رشد سلول را کنترل میکنند، تغییر میدهد. یعنی برخی سلولها به طور غیرقابل کنترلی تولید مثل کرده و تودههایی از بافت به نام تومور را تشکیل میدهند.
انواع سارکوم کاپوزی و درمان آنها
چهار نوع اصلی سارکوم کاپوزی وجود دارد. این انواع گروههای مختلفی از افراد را تحت تاثیر قرار میدهند و به روشهای مختلفی درمان میشوند.
سارکوم کاپوزی مرتبط با اچ آی وی
اگرچه به اندازه گذشته شایع نیست، اما سارکوم کاپوزی همچنان یکی از اصلیترین انواع سرطانهایی است که افراد مبتلا به اچ آی وی را تحت تاثیر قرار میدهد.
سارکوم کاپوزی مرتبط با اچ آی وی در صورت عدم درمان میتواند بسیار سریع پیشرفت کند.
با این حال، معمولاً میتوان با مصرف داروهای اچ آی وی - معروف به درمان ترکیبی ضد رتروویروسی (cART) - برای جلوگیری از تکثیر اچ آی وی و امکان بهبودی سیستم ایمنی، آن را کنترل کرد. سپس سیستم ایمنی میتواند مقدار HHV-8 را در بدن کاهش دهد.
درباره درمان اچ آی وی بیشتر بخوانید.
برخی از افراد با توجه به محل و وسعت سرطان و علائمی که ایجاد میکند، ممکن است به پرتودرمانی (که در آن از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود) یا شیمیدرمانی (که در آن از داروهای قدرتمند برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود) نیاز داشته باشند.
سارکوم کاپوزی کلاسیک
سارکوم کاپوزی کلاسیک عمدتاً مردان میانسال و مسن را از برخی از نژادهای خاص مانند یهودیان اشکنازی تحت تأثیر قرار میدهد.
تصور بر این است که افرادی که به سارکوم کاپوزی کلاسیک مبتلا میشوند، از بدو تولد از نظر ژنتیکی در برابر ویروس HHV-8 آسیب پذیر بودهاند.
برخلاف سایر انواع سارکوم کاپوزی، علائم سارکوم کاپوزی کلاسیک در طول سالها به آرامی و به تدریج پیشرفت میکند و معمولا به پوست محدود میشود.
در بسیاری از موارد، این بیماری بر امید به زندگی تأثیر نمیگذارد، بنابراین معمولاً درمان فوری مورد نیاز نیست. بیمار به طور مرتب تحت نظر قرار خواهد گرفت و فقط در صورتی که علائم او به طور قابل توجهی بدتر شوند، درمان خواهد شد.
اگر نیاز به درمان باشد، اغلب از رادیوتراپی استفاده میشود، اگرچه ممکن است تکههای پوستی کوچک یا ندولها با استفاده از جراحی جزئی یا کرایوتراپی (انجماد) برداشته شوند.
سارکوم کاپوزی مرتبط با پیوند
ساركوم کاپوزی مرتبط با پیوند، عارضه نادری از پیوند اعضا است. این عارضه به این دلیل رخ میدهد که داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی که برای ضعیف کردن سیستم ایمنی و جلوگیری از رد عضو جدید توسط بدن استفاده میشود، میتواند باعث فعال شدن مجدد عفونت قبلی HHV-8 شود، به این معنی که مقدار ویروس با تکثیر مجدد افزایش مییابد.
ساركوم کاپوزی مرتبط با پیوند میتواند تهاجمی باشد و به طور معمول نیاز به درمان سریع دارد. این سرطان معمولاً با کاهش یا قطع داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، در صورت امکان، درمان میشود. در صورت عدم موفقیت، ممکن است از رادیوتراپی یا شیمی درمانی استفاده شود.
سارکوم کاپوزی بومی آفریقایی
سارکوم کاپوزی بومی آفریقایی در بخشهایی از آفریقا شایع است و یکی از شایعترین انواع سرطان در آن منطقه است.
اگرچه این نوع از سارکوم کاپوزی به طور جداگانه از سارکوم کاپوزی مرتبط با اچ آی وی طبقه بندی میشود ، اما ممکن است بسیاری از موارد ناشی از عفونت اچ آی وی تشخیص داده نشده باشد. بنابراین، همه موارد مشکوک باید تحت آزمایش اچ آی وی قرار گیرند، زیرا موثرترین درمان در این موارد داروهای اچ آی وی است.
در مواردی که ناشی از عفونت اچ آی وی نباشد، این نوع سارکوم کاپوزی ممکن است نتیجه ضعف ژنتیکی در برابر HHV-8 باشد. این موارد معمولاً با شیمی درمانی درمان میشوند، اگرچه گاهی اوقات ممکن است از رادیوتراپی استفاده شود.
چشم انداز
با درمان مناسب، سارکوم کاپوزی معمولاً برای سالها قابل کنترل است. مرگ و میر ناشی از این بیماری غیر معمول است.
لکههای تغییر رنگ یافته پوست اغلب با درمان کوچک و محو میشوند، اگرچه ممکن است به طور کامل ناپدید نشوند.
درمان قطعی برای هر نوع سارکوم کاپوزی همیشه امکان پذیر نیست و این احتمال وجود دارد که این بیماری در آینده عود کند. اگر فکر میکنید این اتفاق افتاده است، در اسرع وقت با کلینیک اچ آی وی، متخصص بیمارستان یا پزشک عمومی خود تماس بگیرید.