علل - سنگ مثانه
سنگهای مثانه معمولاً زمانی تشکیل میشوند که نتوانید مثانه خود را به طور کامل از ادرار خالی کنید.
ادرار توسط کلیههای شما تولید میشود. ادرار مخلوطی است از آب و مواد زائدی که کلیهها از خون شما تصفیه میکنند.
یکی از مواد زائد اوره است که از نیتروژن و کربن تشکیل شده است.
اگر ادرار در مثانه شما باقی بماند، مواد شیمیایی موجود در اوره به هم میچسبند و کریستالهایی را تشکیل میدهند. با گذشت زمان، کریستالها سخت شده و سنگ مثانه را تشکیل میدهند.
این صفحه اصلیترین دلایلی را که ممکن است باعث شود مثانه به طور کامل تخلیه نشود، توضیح میدهد.
بزرگ شدن پروستات
غده پروستات غده کوچکی است که فقط در مردان وجود دارد. بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد و مجرای ادرار (لوله ای که از طریق آن ادرار از بدن خارج میشود) را احاطه کرده است.
بسیاری از مردان با افزایش سن٬ بزرگ شدن پروستات را تجربه میکنند. بزرگ شدن پروستات میتواند روی مجرای ادرار فشار وارد کند و جریان ادرار را از مثانه مسدود کند.
این مشکل معمولاً با موفقیت درمان میشود، اما تعداد کمی از مردان که به درمان پاسخ نمیدهند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سنگ مثانه قرار دارند.
آسیب عصبی (مثانه نوروژنیک)
مثانه نوروژنیک وضعیتی است که در آن اعصابی که مثانه را کنترل میکنند آسیب دیدهاند. این باعث میشود فرد نتواند مثانه خود را به طور کامل تخلیه کند.
این عارضه میتواند ناشی از آسیب به اعصاب نخاع یا شرایطی باشد که به سیستم عصبی آسیب میزند، مانند بیماری نورون حرکتی یا اسپینا بیفیدا.
اکثر افراد مبتلا به مثانه نوروژنیک نیاز به یک لوله به نام سوند دارند که برای خارج کردن ادرار در مثانه آنها قرار داده میشود. این فرآیند به عنوان سوند ادراری شناخته میشود.
اگرچه سوند تا حدودی موثر است، اما اغلب مقدار کمی ادرار را در مثانه باقی میگذارد که می تواند منجر به تشکیل سنگ مثانه شود.
افتادگی مثانه (سیستوسل)
افتادگی مثانه (سیستوسل) وضعیتی است که زنان را تحت تاثیر قرار میدهد و زمانی رخ میدهد که دیواره مثانه ضعیف شده و به داخل واژن فرو میریزد. این وضعیت میتواند جریان خروج ادرار از مثانه را مسدود کند.
افتادگی مثانه میتواند در دورهای از فشار بیش از حد، مانند زایمان یا بلند کردن اجسام سنگین، یا در هنگام یبوست و زور زدن در توالت، ایجاد شود.
دیورتیکول مثانه
دیورتیکولهای مثانه٬ کیسههایی هستند که در دیواره مثانه ایجاد میشوند. اگر دیورتیکولها خیلی بزرگ شوند، تخلیه کامل مثانه برای فرد دشوار میشود.
دیورتیکول مثانه ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد یا به عنوان عارضهای ناشی از عفونت یا بزرگ شدن پروستات ایجاد شود.
جراحی بزرگ کردن مثانه
جراحی بزرگ کردن مثانه (اتساع مثانه) عمل جراحی است که در آن قسمتی از روده برداشته شده و برای بزرگتر کردن مثانه به آن متصل میشود.
این جراحی میتواند راه مفیدی برای درمان نوعی بیاختیاری ادراری به نام بیاختیاری فوریتی باشد. اما گاهی اوقات میتواند عاملی برای ایجاد سنگ مثانه باشد.