top of page

علل - راشیتیسم و استئومالاسی

راشیتیسم معمولاً به دلیل کمبود ویتامین D یا کلسیم رخ می‌دهد، اگرچه ممکن است به دلیل نقص ژنتیکی یا بیماری دیگری نیز ایجاد شود.

کمبود ویتامین D و کلسیم

شایع‌ترین علت راشیتیسم کمبود ویتامین D یا کلسیم در رژیم غذایی کودک است. هر دوی اینها برای رشد استخوان‌های قوی و سالم در کودکان ضروری هستند.

منابع ویتامین D عبارتند از:

  • نور خورشید - پوست شما وقتی در معرض نور خورشید قرار می‌گیرد ویتامین D تولید می‌کند و ما بیشتر ویتامین D خود را از این طریق دریافت می‌کنیم.

  • غذا - ویتامین D در برخی غذاها مانند ماهی‌های روغنی، تخم مرغ و غلات صبحانه غنی شده نیز یافت می‌شود.

  • مکمل‌های غذایی

کلسیم به طور معمول در لبنیات مانند شیر، پنیر و ماست و سبزیجات سبز برگ مانند بروکلی و کلم یافت می‌شود.

کمبود ویتامین D یا کلسیم به مرور زمان در کودکان باعث راشیتیسم و در بزرگسالان باعث نرمی استخوان (استئومالاسی) می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر و توصیه‌هایی در مورد اطمینان از دریافت کافی ویتامین D و کلسیم توسط فرزندتان، بخش پیشگیری از راشیتیسم را ببینید..

چه کسانی در معرض خطر هستند؟

هر کودکی که به اندازه کافی ویتامین D یا کلسیم دریافت نکند، می تواند دچار راشیتیسم شود، اما گروه‌های خاصی از کودکان بیشتر در معرض خطر هستند.

برای مثال، راشیتیسم در کودکان با نژاد آسیایی، آفریقایی-کارائیبی و خاورمیانه شایع‌تر است زیرا پوست تیره تری دارند و برای دریافت کافی ویتامین D به نور خورشید بیشتری نیاز دارند. ایران و افغانستان در این مناطق قرار دارند.

نوزادان نارس نیز به دلیل اینکه در رحم مادر ذخایر ویتامین D خود را تشکیل می‌دهند، در معرض خطر ابتلا به راشیتیسم قرار دارند. همچنین نوزادانی که به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می‌شوند، به ویژه برای مدت بیش از ۶ ماه، ممکن است در معرض کمبود ویتامین D قرار گیرند.

توصیه می‌شود که:

  • بزرگسالان، از جمله زنان باردار و شیرده، و کودکان بالای ۴ سال یک مکمل روزانه حاوی ۱۰ میکروگرم ویتامین D را حداقل از  اکتبر تا مارس (آبان تا اسفند) مصرف کنند.

  • به نوزادان از بدو تولد تا ۱ سالگی، چه به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شوند یا شیر مادر بخشی از خوراک آنها باشد، باید روزانه یک مکمل حاوی ۸/۵ تا ۱۰ میکروگرم ویتامین D داده شود تا تا اطمینان حاصل شود که به اندازه کافی ویتامین D دریافت می‌کنند.

  • نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، تا زمانی که کمتر از ۵۰۰ میلی لیتر شیر خشک در روز دریافت کنند، نیازی به مکمل ویتامین D ندارند، زیرا شیر خشک با ویتامین D غنی شده است.

  • به کودکان ۱ تا ۴ ساله باید روزانه یک مکمل حاوی ۱۰ میکروگرم ویتامین D داده شود

برای اطلاعات بیشتر بخوانید آیا مکمل ویتامین D مصرف کنم؟

نقص ژنتیکی

برخی از انواع نادر راشیتیسم نیز می‌توانند در برخی از اختلالات ارثی (ژنتیکی) رخ دهند. به عنوان مثال، راشیتیسم هیپوفسفاتمیک یک اختلال ژنتیکی است که در آن کلیه‌ها و استخوان‌ها به طور غیرطبیعی با فسفات رفتار می‌کنند.

فسفات به کلسیم متصل می‌شود و باعث سختی استخوان‌ها و دندان‌ها می‌شود. این باعث می‌شود فسفات کمی در خون و استخوان‌ها باقی بماند و منجر به ضعیف و نرم شدن استخوان‌ها شود.

انواع دیگر راشیتیسم ژنتیکی بر پروتئین‌های خاصی در بدن تأثیر می‌گذارد که توسط ویتامین D استفاده می‌شوند.

شرایط و بیماری‌های زمینه‌ای

گاهی اوقات، راشیتیسم در کودکان مبتلا به انواع نادر بیماری‌های کلیوی، کبدی و روده ای ایجاد می‌شود. اینها می‌توانند بر جذب ویتامین‌ها و مواد معدنی تأثیر بگذارند.

درمان

بعدی

علائم

قبلی

bottom of page