خطرات - پیوند سلولهای بنیادی و مغز استخوان
پیوند سلولهای بنیادی یا مغز استخوان درمانهای پیچیدهای هستند که خطر قابل توجهی از عوارض جدی را به همراه دارند.
مهم است که قبل از شروع درمان از خطرات و فواید احتمالی آن آگاه باشید. ممکن است بخواهید آنها را با تیم درمانی و خانواده خود در میان بگذارید.
به طور کلی، افراد جوانتر که هیچ بیماری جدی دیگری ندارند یا افرادی که از خواهر یا برادر نزدیک خود پیوند دریافت میکنند، احتمال کمتری دارد که مشکلات جدی را تجربه کنند. همچنین افرادی که پیوند سلولهای بنیادی خودشان (پیوند اتولوگ) را دریافت میکنند، احتمال کمتری دارد که عوارض جانبی جدی را تجربه کنند.
بیماری واکنش مقابل میزبان (GvHD)
گاهی اوقات، سلولهای پیوند شده سلولهای گیرنده را به عنوان «غیرخودی» تشخیص داده و به آنها حمله میکنند. این پدیده به عنوان بیماری واکنش علیه میزبان (GvHD) شناخته میشود.
این بیماری ممکن است طی چند ماه پس از پیوند رخ دهد یا چند ماه، یا گاهی اوقات ۱ یا ۲ سال بعد، ایجاد شود. این عارضه معمولاً خفیف است اما گاهی اوقات میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
علائم GvHD میتواند شامل موارد زیر باشد:
راشهای پوستی خارش دار
حالت تهوع و استفراغ
حساسیت و خشکی دهان
پوست خشک و پوسته پوسته
زرد شدن سفیدی چشم و پوست ، اگرچه ممکن است در پوست تیره کمتر قابل توجه باشد. (یرقان)
در صورت بروز این علائم به تیم درمانی خود اطلاع دهید. GvHD را میتوان با داروهایی درمان کرد که سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب میکنند و از حمله سلولهای بنیادی پیوند شده به بقیه بدن شما جلوگیری میکند.
کاهش تعداد سلولهای خونی
در آماده سازی برای پیوند سلولهای بنیادی، برای از بین بردن سلولهای خونی آسیب دیده یا معیوب، باید شیمی درمانی انجام دهید. این سلولها در نهایت با سلولهای بنیادی پیوندی جایگزین میشوند، اگرچه این فرآیند ممکن است چند هفته یا بیشتر طول بکشد.
تا زمانی که بدن شما شروع به تولید مجدد سلولهای خونی سالم کند، ممکن است در معرض خطرات زیر باشید:
کم خونی فقر آهن - کمبود گلبولهای قرمز خون که میتواند باعث احساس خستگی و تنگی نفس شود. این ممکن است با تزریق خون منظم درمان شود
خونریزی یا کبودی بیش از حد ناشی از کمبود سلولهای لخته کننده به نام پلاکت. در صورت وجود مشکل، ممکن است نیاز به تزریق پلاکت داشته باشید
عفونتها - کمبود گلبولهای سفید و هر داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی که مصرف میکنید به این معنی است که بدن شما قادر به مقابله با عفونتها نیست.
در طی چند هفته اول پس از پیوند، باید در یک اتاق بیمارستانی ویژه عاری از میکروب بستری شوید. بعد از رفتن به خانه، باید مراقب تماس با افراد مبتلا به عفونت باشید و برای جلوگیری از مسمومیت غذایی اقدامات احتیاطی انجام دهید.
همچنین ممکن است برای پیشگیری یا درمان هرگونه عفونت باکتریایی به شما آنتیبیوتیک داده شود.
عوارض جانبی شیمی درمانی
عوارض رایج شیمی درمانی عبارتند از:
این عوارض معمولا موقتی هستند و فقط چند هفته طول میکشند. موها معمولاً در عرض چند ماه دوباره رشد میکنند.
با این حال، شیمیدرمانی با دوز بالا میتواند اثرات طولانیمدتی نیز داشته باشد، از جمله ناباروری دائمی، که بیشتر افرادی را که تحت درمان قرار میگیرند، تحت تاثیر قرار میدهد.
تیم درمانی شما قبل از شروع درمان در موارد عوارض و خطرات عمل و راههای احتمالی بچهدار شدن در آینده با شما صحبت خواهند کرد. این ممکن است شامل روشهایی برای جمع آوری و فریز کردن تخمک یا اسپرم باشد، اگرچه این روشها همیشه امکانپذیر نیستند.