top of page

درمان - پوکی استخوان

درمان پوکی استخوان شامل درمان و پیشگیری از شکستگی‌ها و استفاده از داروها برای تقویت استخوان‌ها است.

اگرچه تشخیص پوکی استخوان بر اساس نتایج اسکن تراکم استخوان شما انجام می‌شود، تصمیم در مورد اینکه به چه درمانی نیاز دارید (در صورت نیاز) بر اساس تعدادی از عوامل دیگر از جمله موارد زیر است:

  • سن

  • جنس

  • خطر شکستگی استخوان

  • سابقه آسیب دیدگی قبلی

اگر به دلیل شکستگی استخوان، پوکی استخوان در شما تشخیص داده شده است، همچنان باید تحت درمان قرار بگیرید تا خطر شکستگی‌های بیشتر را کاهش یابد. 

ممکن است نیاز به مصرف دارو برای درمان پوکی استخوان نداشته باشید یا آن را نخواهید.

با این حال، مطمئن شوید که کلسیم و ویتامین D کافی دریافت می‌کنید.

برای دستیابی به این هدف، پزشک شما در مورد رژیم غذایی شما سوال خواهد کرد و ممکن است توصیه کند که تغییراتی ایجاد کنید یا از مکمل‌ها استفاده نمایید.

داروهای پوکی استخوان

برای درمان پوکی استخوان (و گاهی اوقات استئوپنی) از تعدادی از داروهای مختلف استفاده می‌شود.

بیس فسفونات‌ها

بیس فسفونات‌ها سرعت تجزیه استخوان در بدن را کند می‌کنند. این کار باعث حفظ تراکم استخوان و کاهش خطر شکستگی استخوان می‌شود. این کار تراکم استخوان را حفظ می‌کند و خطر شکستگی استخوان را کاهش می‌دهد.

بیس فسفونات‌های مختلفی وجود دارد که عبارتند از:

آنها به صورت قرص، مایع خوردنی، یا آمپول به شما داده می‌شوند.

همیشه بیس فسفونات‌ها را با معده خالی و یک لیوان پر آب مصرف کنید. بعد از مصرف آنها به مدت ۳۰ دقیقه بایستید یا بنشینید. همچنین نباید بین ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت چیزی بخورید یا بنوشید.

معمولاً ۶ تا ۱۲ ماه طول می‌کشد تا بیس فسفونات‌ها اثر کنند و ممکن است لازم باشد آنها را به مدت ۵ سال یا بیشتر مصرف کنید.

همچنین ممکن است مکمل‌های کلسیم و ویتامین D برای شما تجویز شود تا در زمان‌های متفاوتی نسبت به بیس فسفونات مصرف کنید.

عوارض جانبی اصلی مرتبط با بیس فسفونات‌ها عبارتند از:

نکروز فک (استئونکروز) عارضه جانبی نادری است که با مصرف بیس فسفونات مرتبط است، اگرچه اغلب با درمان بیس فسفونات داخل وریدی با دوز بالا برای سرطان و نه برای پوکی استخوان دیده می‌شود.

در استئونکروز، سلول‌های فک ​​می‌میرند که می‌تواند منجر به مشکلات بهبود شود. اگر سابقه مشکلات دندانی دارید، ممکن است قبل از شروع درمان با بیس فسفونات به معاینه نیاز داشته باشید. در صورت داشتن هرگونه نگرانی با پزشک خود صحبت کنید.

تنظیم کننده‌های انتخابی گیرنده استروژن (SERMs)

تنظیم کننده‌های انتخابی گیرنده استروژن داروهایی هستند که اثری مشابه هورمون استروژن روی استخوان دارند. آنها به حفظ تراکم استخوان و کاهش خطر شکستگی، به ویژه در ستون فقرات، کمک می‌کنند.

رالوکسیفن تنها نوعی از این گونه داروها است که برای درمان پوکی استخوان استفاده می‌شود. این دارو فقط برای زنان، بعد از یائسگی توصیه می‌شود. این دارو به صورت قرص روزانه مصرف می‌شود.

عوارض جانبی مرتبط با رالوکسیفن عبارتند از:

هورمون پاراتیروئید

هورمون پاراتیروئید به طور طبیعی در بدن تولید می‌شود. این هورمون میزان کلسیم استخوان را تنظیم می‌کند.

درمان‌های هورمون پاراتیروئید (مانند تری‌پاراتید) برای تحریک سلول‌هایی که استخوان جدید ایجاد می‌کنند استفاده می‌شود. این دارو را روزی یک بار به صورت آمپول تزریق می‌کنید.

در حالی که سایر داروها فقط می‌توانند سرعت پوکی استخوان را کاهش دهند، هورمون پاراتیروئید می‌تواند تراکم استخوان را افزایش دهد. با این حال، تنها در تعداد کمی از افرادی که تراکم استخوان آنها بسیار پایین است و زمانی که سایر درمان‌ها موثر نیستند، استفاده می‌شود.

تهوع، سردرد و سرگیجه از عوارض جانبی رایج این درمان هستند.

داروهای بیولوژیکی

داروهای بیولوژیک از پروتئین‌ها یا سایر مواد تولید شده توسط بدن ساخته می‌شوند.

داروهای بیولوژیکی که می‌توانند برای درمان پوکی استخوان استفاده شوند عبارتند از دنوزوماب و روموسوزوماب. اگر نمی‌توانید داروهای دیگری مانند بیس فسفونات‌ها را مصرف کنید یا اگر پوکی استخوان شدید دارید، ممکن است توصیه شوند.

این داروها با کند کردن سرعت تجزیه استخوان‌ها و افزایش سرعت ساخت استخوان توسط سلول‌ها عمل می‌کنند. آنها هر ماه یا هر چند ماه یکبار به صورت آمپول تزریق می‌شوند.

عوارض جانبی رایج شامل درد عضلانی یا مفصلی، راش پوستی، یبوست و علائم سرماخوردگی است.

مکمل‌های کلسیم و ویتامین D

کلسیم ماده معدنی اصلی موجود در استخوان است و داشتن کلسیم کافی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای حفظ سلامت استخوان‌‌ها مهم است.

برای اکثر بزرگسالان سالم، مقدار توصیه شده کلسیم٬ ۷۰۰ میلی گرم کلسیم در روز است که اکثر افراد باید بتوانند آن را از یک رژیم غذایی متنوع که حاوی منابع خوب کلسیم است، دریافت کنند.

با این حال، اگر پوکی استخوان دارید، ممکن است به کلسیم بیشتری، معمولاً به صورت مکمل، نیاز داشته باشید. در مورد مصرف مکمل‌های کلسیم از پزشک عمومی خود راهنمایی بخواهید.

ویتامین D به بدن کمک می‌کند تا کلسیم را جذب کند. تمام بزرگسالان باید روزانه ۱۰ میکروگرم ویتامین D مصرف کنند.

در طول بهار و تابستان، اکثر افراد می‌توانند تمام ویتامین D مورد نیاز خود را از نور خورشید روی پوست خود دریافت کنند.

اما از آنجایی که دریافت کافی ویتامین D تنها از طریق غذا دشوار است، همه افراد (از جمله زنان باردار و شیرده) باید مصرف روزانه یک مکمل حاوی ۱۰ میکروگرم ویتامین D را در پاییز و زمستان در نظر بگیرند.

درمان جایگزینی هورمون (HRT)

برای کمک به کنترل علائم، زنانی که در دوران یائسگی هستند، می‌توان از درمان جایگزینی هورمون(HRT) استفاده کرد.

همچنین ثابت شده است که درمان جایگزینی هورمون (HRT) استخوان‌ها را قوی نگه می‌دارد و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می‌دهد. اگر در حال حاضر پوکی استخوان دارید، این درمان می‌تواند استخوان‌های شما را تقویت کرده و خطر شکستگی استخوان را کاهش دهد.

اگر یائسگی زودرس دارید، یعنی زمانی که قاعدگی‌های شما قبل از ۴۵ سالگی متوقف می‌شود، معمولاً به شما توصیه می‌شود حداقل تا سن ۵۱ سالگی از درمان جایگزینی هورمون (HRT) یا یک قرص ضد بارداری هورمونی استفاده کنید. این باعث افزایش مقدار استروژن شما می‌شود که به محافظت از شما در برابر پوکی استخوان و سایر مشکلات سلامتی کمک می‌کند. 

برخی از انواع درمان جایگزینی هورمون (HRT) اندکی خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می‌دهند. اگر از این درمان بطور طولانی مدت استفاده شود، این خطر افزایش می‌یابد. قرص‌های جایگزینی هورمون (HRT) (اما نه چسب پوستی، ژل یا اسپری) کمی خطر لخته شدن خون را افزایش می‌دهند.

اینکه آیا درمان جایگزینی هورمون (HRT) برای شما مناسب است یا خیر، بستگی به سن، علائم و هر عامل خطری دارد که دارید. اگر سن شما ۶۰ سال یا کمتر است و علائم یائسگی دارید، مزایای این درمان معمولاً از خطرات آن بیشتر است.

در مورد مزایا و خطرات درمان جایگزینی هورمون (HRT) با پزشک خود صحبت کنید.

درباره مزایا و خطرات درمان جایگزینی هورمون(HRT) بیشتر بخوانید.

زندگی با

بعدی

علل

قبلی

bottom of page