پیوند کلیه
بررسی اجمالی
پیوند کلیه٬ انتقال یک کلیه سالم از بدن فردی به بدن فردی دیگر است که کلیهاش عملکرد کمی دارد یا کلیهاش اصلا کار نمیکند.
نقش اصلی کلیهها فیلتر کردن مواد زائد خون و تبدیل آنها به ادرار است. اگر کلیهها این توانایی را از دست بدهند، مواد زائد میتوانند در بدن انباشته شوند که به طور بالقوه تهدید کننده زندگی است.
این از دست دادن عملکرد کلیه، که به عنوان بیماری مزمن کلیه مرحله نهایی یا نارسایی کلیه شناخته میشود، شایعترین دلیل برای نیاز به پیوند کلیه است.
از دیگر گزینههای درمانی برای بیماری مزمن کلیوی مرحله نهایی میتوان به دیالیز اشاره کرد.
چه کسانی میتوانند پیوند کلیه انجام دهند؟
اکثر افرادی که به پیوند کلیه نیاز دارند، بدون در نظر گرفتن سنشان، میتوانند آن را انجام دهند، به شرطی که:
به اندازه کافی برای تحمل عوارض جراحی وضعیت خوبی داشته باشند.
پیوند از نظر موفقیت آمیز بودن نسبتا شانس خوبی داشته باشد.
فرد قادر به رعایت درمانهای توصیه شده بعد از پیوند باشد - مانند مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و شرکت در ویزیتهای منظم پیگیری.
دلایل اینکه ممکن است انجام عمل پیوند ایمن یا موثر نباشد عبارتند از عفونت مداوم (این مورد ابتدا باید درمان شود)، بیماری قلبی شدید، سرطانی که به چندین نقطه از بدن شما سرایت کرده باشد، یا ایدز.
ممکن است لازم باشد برای اطمینان از اینکه پیوند برای شما مناسب است، با یک روانشناس یا روانپزشک نیز ارزیابی داشته باشید.
اهدای کلیه
برخلاف بسیاری از انواع دیگر اهدای عضو، اهدای کلیه تا زمانی که زنده هستید امکان پذیر است زیرا با یک کلیه هم میتوانید زنده بمانید. این روش به عنوان اهدای زنده شناخته میشود.
افرادی که میخواهند به عنوان اهدا کننده کلیه در نظر گرفته شوند، تحت آزمایشات دقیق قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود که اهدا کننده مناسبی هستند و برای عمل جراحی برداشتن کلیه آمادگی لازم را دارند.
در حالت ایده آل، اهدای زنده از یک فرد نزدیک خانواده انجام میشود زیرا احتمالاً از نظر نوع بافت و گروه خونی با گیرنده مطابقت بیشتری دارند که خطر رد کلیه توسط بدن را کاهش میدهد.
همچنین اهدای کلیه از افرادی که به تازگی فوت کردهاند نیز امکانپذیر است. این به عنوان اهدای کلیه از فرد فوت شده شناخته میشود. با این حال، این نوع اهدای کلیه احتمال موفقیت کمتری در دراز مدت دارد.
انتظار برای کلیه
افرادی که به پیوند کلیه نیاز دارند اما اهدا کننده زنده مناسب ندارند، باید تا زمانی که کلیه مناسب از فرد فوت شده در دسترس قرار گیرد، منتظر بمانند.
زمان انتظار برای پیوند کلیه از فرد فوت شده٬ با توجه به محل زندگی شما بسیار متفاوت میباشد. زمان انتظار بسیار طولانی است٬ زیرا تقاضا برای کلیههای اهدایی بسیار بیشتر از عرضه موجود اهداکنندگان است.
درباره لیست انتظار پیوند کلیه بیشتر بخوانید.
روند پیوند
اگر کلیهای از یک اهدا کننده زنده دریافت کنید، این یک عمل جراحی با برنامهریزی دقیق خواهد بود.
اگر منتظر کلیه از فرد فوت شده هستید، مرکز پیوند با شما تماس خواهد گرفت تا زمانی که یک کلیه مناسب در دسترس قرار گیرد. این میتواند در هر ساعتی از روز یا شب اتفاق بیفتد.
پرسنل مرکز بررسی میکنند که هیچ مشکل پزشکی جدیدی ندارید و از شما میخواهند که به مرکز مراجعه کنید، تا در آنجا برای اطمینان از انجام پیوند، معاینات نهایی انجام شود.
سپس برای وارد کردن کلیه جدید و اتصال آن به رگهای خونی و مثانه، جراحی خواهید کرد. کلیه جدید در قسمت پایین شکم شما قرار میگیرد. کلیههای خود شما معمولا در جای خود باقی می مانند.
پیوند کلیه یک عمل جراحی عمده با طیف وسیعی از خطرات بالقوه است. این خطرات در کوتاه مدت شامل لخته شدن خون و عفونت میشود. مشکلات طولانی مدت، که شامل دیابت و افزایش خطر ابتلا به عفونتها میشود، معمولاً به داروهایی مربوط می شود که برای کاهش احتمال رد کلیه توسط بدن نیاز دارید.
پیوند کلیه یک عمل جراحی بزرگ با طیف وسیعی از خطرات بالقوه است. در کوتاه مدت، این خطرات شامل لخته شدن خون و عفونت است. مشکلات طولانیمدت، شامل دیابت و افزایش خطر عفونتها است. این معمولاً به خاطر داروهایی است که برای کاهش احتمال رد شدن کلیه توسط بدن٬ به آنها نیاز دارید.
به دلیل خطر بروز مشکلات بیشتر، افرادی که پیوند کلیه انجام دادهاند، برای بقیه عمر نیاز به معاینات منظم دارند.
بدانید که در طول عمل پیوند کلیه چه اتفاقی میافتد و خطرات پیوند کلیه چیست.
زندگی با پیوند کلیه
داشتن یک سبک زندگی سالم پس از پیوند کلیه به میزان زیادی خطر عوارض را کاهش می دهد.
بنابراین، توصیه میشود که:
اگر سیگار میکشید سیگار را ترک کنید
رژیم غذایی سالم داشته باشید
اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید٬ وزن خود را کاهشدهید
اقدامات لازم را برای کاهش خطر ابتلا به عفونت انجام دهید
درباره زندگی با پیوند کلیه بیشتر بخوانید.
پیوند کلیه چقدر دوام دارد؟
چندین عامل بر مدت زمان ماندگاری یک کلیه پیوندی تأثیر میگذارد.
این عوامل عبارتند از اینکه آیا کلیه از یک اهدا کننده زنده آمده است یا خیر، میزان مطابقت کلیه از نظر گروه خونی و نوع بافت و سن و سلامت کلی فردی که پیوند را دریافت می کند.
اگر پیوند کلیه شما ناموفق باشد، به طور کلی میتوانید در لیست انتظار برای پیوند دیگری قرار بگیرید. در همین حال ممکن است به دیالیز نیاز داشته باشید.