top of page

Neuromyelitis optica

نورومیلیت اپتیکا (بیماری دِویک)

نورومیلیت اپتیکا (NMO)، که به بیماری دِویک نیز معروف است، یک بیماری نادر است که در آن سیستم ایمنی به نخاع و اعصاب چشم (اعصاب بینایی) آسیب می‌رساند.

نورومیلیت اپتیکا می‌تواند در هر سنی افراد را تحت تاثیر قرار دهد، اما در زنان بیشتر از مردان شایع است.

علائم نورومیلیت اپتیکا

هر فرد علائم متفاوتی را تجربه خواهد کرد که می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.

این علائم ممکن است شامل این موارد باشد:

  • درد چشم

  • کاهش بینایی

  • رنگ‌ها کم‌رنگ‌تر یا کمتر زنده به نظر می‌رسند

  • ضعف در بازوها و پاها

  • درد در بازوها یا پاها - به صورت درد تیز، سوزش،  تیر کشنده یا بی‌حس توصیف می‌شود

  • افزایش حساسیت به سرما و گرما

  • اسپاسم عضلات سفت و دردناک در بازوها و پاها

  • استفراغ

  • مشکلات مثانه، روده و مشکلات جنسی

در بسیاری از افراد مبتلا به نورومیلیت اپتیکا، نخاع متورم و تحریک می‌شود (التهاب). این حالت به عنوان میلیت عرضی شناخته می‌شود.

عصب بینایی که از چشم به مغز می‌رود نیز ممکن است ملتهب شود - وضعیتی که به عنوان نوریت بینایی شناخته می‌شود.

برخی از افراد ممکن است فقط میلیت عرضی یا نوریت بینایی را تجربه کنند،  اما اگر در خون آنها یک آنتی‌بادی خاص مرتبط با نورومیلیت اپتیکا (AQP4) وجود داشته باشد، گفته می‌شود که آنها دچار اختلال طیف نورومیلیت اپتیکا (NMOSD) هستند.

بازگشت‌های نورومیلیت اپتیکا 

نورومیلیت اپتیکا می‌تواند یکبار اتفاق بیفتد یا اینکه دوباره برگردد. برخی افراد ممکن است فقط یک حمله نوریت بینایی یا میلیت عرضی را تجربه کنند، که با بهبودی خوب همراه است و ممکن است برای مدت طولانی دیگر دچار حمله‌ای نشوند.

اما اگر نورومیلیت اپتیکا بسیار شدید باشد، ممکن است حملات بیشتری رخ دهد. حملات بازگشتی می‌توانند از چند ساعت تا چند روز طول بکشند و غیرقابل پیش‌بینی باشند. هنوز به طور کامل مشخص نیست که چه عواملی این حملات را تحریک می‌کنند.

چه زمانی باید کمک پزشکی دریافت کرد

اگر هر یک از علائم نورومیلیت اپتیکا را دارید به پزشک عمومی مراجعه کنید.

پزشک عمومی شما برای تأیید تشخیص و رد بیماری‌های دیگری که علائم مشابه دارند، مانند مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)، شما را به یک متخصص مغز و اعصاب ارجاع می‌دهد.

شما یک اسکن ام آر آی از مغز و نخاع خود خواهید داشت و آزمایش خون انجام خواهید داد. ممکن است پونکسیون کمری نیز انجام دهید که در آن نمونه‌ای از مایع اطراف ستون فقرات شما با استفاده از یک سوزن نازک برداشته می‌شود و آزمایش می‌شود.

درمان‌های نورومیلیت اپتیکا

هیچ درمان قطعی برای نورومیلیت اپتیکا وجود ندارد، اما درمان‌ها می‌توانند به کاهش علائم، جلوگیری از بازگشت‌های بعدی و کاهش پیشرفت بیماری کمک کنند.

ممکن است این دارو‌ها برای شما تجویز شود:

  • استروئیدها برای کاهش التهاب

  • دارویی برای سرکوب سیستم ایمنی بدن و کاهش علائم، مانند آزاتیوپرین ، مایکوفنولات یا متوترکسات

  • ریتوکسیماب، نوع جدیدی از دارو برای کاهش التهاب 

همچنین در صورت داشتن مشکل در تحرک، تکنیک‌های توانبخشی مانند فیزیوتراپی می‌توانند مفید باشند.

علل

نورومیلیت اپتیکا یک بیماری خودایمنی است. یعنی سیستم ایمنی بدن واکنش غیرطبیعی نشان می‌دهد و به بافت‌های سالم حمله می‌کند و باعث ایجاد علائم نورومیلیت اپتیکا می‌شود.

نورومیلیت اپتیکا معمولاً ارثی نیست، اما برخی از افراد مبتلا به نورومیلیت اپتیکا  ممکن است سابقه بیماری‌های خود‌ایمنی در خانواده داشته باشند و خودشان نیز به یک بیماری خود‌ایمنی دیگر مبتلا شوند.

رانندگی

نورومیلیت اپتیکا ممکن است بر توانایی شما در رانندگی تأثیر بگذارد. در بسیاری از کشورها شما از نظر قانونی وظیفه دارید هر مشکل پزشکی که می‌تواند بر رانندگی شما تأثیر بگذارد را به اداره راهنمایی و رانندگی محلی گزارش دهید.

از اداره راهنمایی و رانندگی محل زندگی خود اطلاعات بیشتری کسب کنید.

bottom of page