top of page

بررسی اجمالی - نارسایی جنسیتی

نارسایی جنسیتی اصطلاحی است که احساس ناراحتی را توصیف می‌کند که ممکن است فرد به دلیل عدم تطابق بین جنسیت بیولوژیکی و هویت جنسیتی خود داشته باشد.

این احساس ناراحتی یا نارضایتی ممکن است آنقدر شدید باشد که منجر به افسردگی و اضطراب شود و تاثیرات مضری بر زندگی روزمره داشته باشد.

هویت جنسیتی چیست؟

هویت جنسیتی به احساس ما از خودمان و نحوه‌ای که خودمان را می‌بینیم و توصیف می‌کنیم، اشاره دارد.

بیشتر مردم خود را «مرد» یا «زن» می‌شناسند. گاهی اوقات اینها را هویت‌های «دودویی» یا «باینری» می‌نامند.

اما برخی افراد احساس می‌کنند که هویت جنسیتی‌شان با جنسیت بیولوژیکی‌شان متفاوت است.

به عنوان مثال، برخی افراد ممکن است اندام تناسلی مردانه و ریش داشته باشند اما خود را به عنوان مرد شناسایی نکنند یا احساس مردانگی نداشته باشند.

برخی ممکن است اندام تناسلی و پستان‌های زنانه داشته باشند، اما خود را به عنوان زن شناسایی نکنند یا احساس زنانگی نداشته باشند.

برخی افراد خود را دارای هویت «دودویی» تعریف نمی‌کنند. برای آنها مفهوم جنسیت ربطی به هویت آنها ندارد.

آن‌ها ممکن است از اصطلاحات مختلفی مانند «بی‌جنسیت» (agender)، «متنوع جنسیتی» (gender diverse)، «غیر هم‌خوان جنسیتی» (gender non-conforming) برای توصیف هویت‌شان استفاده کنند. با این حال، به عنوان یک گروه، اغلب به آن‌ها «غیر باینری» (non-binary) گفته می‌شود.

نارسایی جنسیتی و هویت جنسیتی

بسیاری از افرادی که نارسایی جنسیتی دارند، تمایل قوی و ماندگاری دارند که به گونه‌ای زندگی کنند که با هویت جنسیتی‌شان «هماهنگ» باشد یا آن را بیان کند. آن‌ها این کار را با تغییر ظاهر و رفتار خود انجام می‌دهند.

برخی از افرادی که نارسایی جنسیتی دارند، اما نه همه، ممکن است بخواهند برای بیان هویت جنسیتی خود از هورمون و گاهی جراحی استفاده کنند. 

نارسایی جنسیتی یک بیماری روانی نیست، اما برخی از افراد ممکن است به دلیل نارسایی جنسیتی دچار مشکلات سلامت روان شوند.

علائم نارسایی جنسیتی

افرادی که نارسایی جنسیتی دارند ممکن است ظاهر، رفتار یا علایق خود را تغییر داده باشند.

آنها همچنین ممکن است علائم ناراحتی یا اندوه را نشان دهند، از جمله:

  • عزت نفس پایین

  • کناره گیری یا انزوای اجتماعی

  • افسردگی یا اضطراب

  • خطرپذیری غیر ضروری

  • غفلت از خود

درباره علائم نارسایی جنسیتی بیشتر بخوانید.

کودکان و هویت جنسی

کودکان ممکن است به لباس‌ها یا اسباب‌بازی‌هایی علاقه نشان دهند که جامعه به ما می‌گوید بیشتر با جنس مخالف مرتبط هستند. آنها ممکن است از  ویژگی‌های جنسی فیزیکی خود ناراضی باشند.

با این حال، این نوع رفتار در دوران کودکی نسبتاً رایج است و بخشی از بزرگ شدن است. این بدان معنا نیست که همه کودکانی که این گونه رفتار می‌کنند، نارسایی جنسیتی یا سایر مسائل مربوط به هویت جنسیتی دارند.

تعداد کمی از کودکان ممکن است ناراحتی شدید و ماندگاری را تجربه کنند که با بزرگ‌تر شدن بدتر می‌شود. این اغلب در دوران بلوغ اتفاق می افتد، زمانی که جوانان ممکن است احساس کنند که ظاهر فیزیکی آنها با هویت جنسیتی آنها مطابقت ندارد.

این احساس می‌تواند در برخی افراد با تمایل قوی به تغییر بخش‌هایی از ظاهر فیزیکی خود مانند ریش یا پستان تا بزرگسالی ادامه یابد.

چگونه می‌توان کمک گرفت

نوع کمکی که می‌توانید دریافت کنید به میزان زیادی به محل زندگی شما بستگی دارد. اما به طور کلی اگر فکر می‌کنید ممکن است شما یا فرزندتان دچار نارسایی جنسیتی باشید به پزشک عمومی مراجعه کنید. 

با توجه به محل زندگی شما٬ ایشان می‌تواند به شما کمک کند متوجه شوید چه نوع و کمک و حمایتی در دسترس است.

درمان نارسایی جنسیتی

پس از ارزیابی دقیق برای تایید تشخیص نارسایی جنسیتی و معنای آن برای شما، تیم درمان شما برنامه‌ای به شما خواهد داد.

اگر ارزیابی شود که شما دچار نارسایی جنسیتی نیستید، ممکن است به شکل دیگری حمایت دریافت کنید

درمان‌های ارائه شده برای ارائه تسکین ماندگار نارسایی جنسیتی انجام می‌شود. این می‌تواند برای افراد مختلف معنای متفاوتی داشته باشد.

برای برخی افراد، درمان ممکن است فقط شامل پذیرش و یا تایید هویت آنها باشد. برای برخی دیگر، ممکن است شامل تغییرات بزرگتری مانند تغییر صدا، درمان هورمونی یا جراحی باشد.

درباره درمان‌های نارسایی جنسیتی بیشتر بخوانید.

چه چیزی باعث نارسایی جنسیتی می‌شود؟

علت دقیق نارسایی جنسیتی مشخص نیست.

توسعه و رشد جنسیت پیچیده است و هنوز مواردی وجود دارد که به طور کامل شناخته یا درک نشده‌اند.

نارسایی جنسیتی با گرایش جنسی ارتباطی ندارد. افرادی که دچار نارسایی جنسیتی هستند ممکن است به‌عنوان دگرجنسگرا، همجنس‌گرا، لزبین یا دوجنس‌گرا شناخته شوند.


علائم

بعدی

bottom of page