مدیریت - ناشنوایی-نابینایی
درمان علل زمینهای ناشنوایی-نابینایی همیشه امکانپذیر نیست، اما طیف وسیعی از خدمات مراقبتی و پشتیبانی برای کمک به افرادی که دچار این عارضه هستند در دسترس است.
مهم |
ارائه و کیفیت این خدمات بس تگی زیادی به محل زندگی شما٬ سیستم خدمات اجتماعی و سیستم بهداشت درمان آنجا دارد. ممکن است بخشی یا همه این خدمات در محل زندگی شما در دسترس نباشد. |
بیشتر افراد ناشنوا نابینا همچنان مقداری شنوایی یا بینایی خواهند داشت. سطح مراقبت و پشتیبانی مورد نیاز آنها به شدت مشکلات شنوایی و بینایی آنها بستگی دارد.
طرح مراقبت فردی
باید تواناییها و نیازهای فردی یک فرد ناشنوا-نابینا به زودی پس از تشخیص او ارزیابی شود. این امکان را فراهم میکند که یک برنامه مراقبتی سفارشی تهیه شود.
هدف از برنامه مراقبتی این است که:
حفظ و به حداکثر رساندن عملکردهای حسی باقیمانده فرد
آموزش روشهای ارتباطی جایگزین مانند کتابچه راهنمای ناشنوایان-نابینایان
کمک به فرد برای حفظ حداکثر استقلال ممکن - به عنوان مثال، با آموزش فرد برای استفاده از عصای بلند یا سگ راهنما یا از طریق ارائه راهنمای ارتباطی
برای کودکان، اطمینان از تامین نیازهای آموزشی آنها
برخی از خدمات، تکنیک ها و درمان های اصلی که ممکن است به عنوان بخشی از یک برنامه مراقبتی توصیه شود در زیر آمده است.
سیستمهای ارتباطی
از آنجایی که ناشنوایی-نابینایی میتواند برقراری ارتباط از طریق گفتار و نوشتار را دشوار کند، ممکن است شکلهای جایگزینی از ارتباط ضروری باشد.
سیستمهای اصلی ارتباطی مورد استفاده توسط افراد ناشنوا-نابینا عبارتند از:
گفتار واضح - واضح صحبت کردن یکی از مؤثرترین و رایجترین راههای ارتباط با افراد ناشنوا-نابینا است که دارای مقداری بینایی و شنوایی باقیمانده هستند
کتابچه راهنمای ناشنوایان-نابینایان - یک شکل لمسی از ارتباط که در آن کلمات با استفاده از موقعیتها و حرکات مشخص روی دست ناشنوایان- نابینایان نوشته میشوند
الفبای بلوکی - یک شکل لمسی ساده از ارتباط که در آن کلمهای با حروف بزرگ نوشته میشود و روی کف دست فرد ناشنوا-نابینا کشیده میشود
علائم دست روی دست - نسخه اقتباسی از زبان اشاره که در آن فرد ناشنوا-نابینا با قرار دادن دستان خود روی دست فرد دیگر احساس میکند به چه چیزی اشاره میشود.
علائم قاب بصری - یک نسخه اقتباس شده از زبان اشاره که در آن شخصی علائم را در یک منطقه کوچکتر نشان میدهد تا با میدان دید یک فرد ناشنوا-نابینا مطابقت داشته باشد.
خط بریل - سیستمی که از یک سری نقاط برجسته برای نمایش حروف یا گروههایی از حروف استفاده میکند
مون - شبیه به خط بریل است، اما از خطوط برجسته و منحنیهای مشابه الفبای چاپی استفاده میکند
کمکهای بینایی
برای برخی از افراد ناشنوا-نابینا، ممکن است بهبود بینایی با استفاده از وسایل کمکی کم بینایی، مانند عینک، لنزهای ذره بین و چراغهای کار امکانپذیر باشد.
همچنین ممکن است اقلام مخصوص طرا حی شده مانند تلفن و صفحه کلید به فردی که دارای اختلال بینایی است کمک کند.
بسیاری از کتابخانهها مجموعهای از کتابهای با چاپ بزرگ و «کتابهای سخنگو» را ذخیره میکنند، که در آن متن با صدای بلند خوانده میشود و روی یک سیدی ضبط میشود.
در مورد نابینایی و کاهش بینایی بیشتر بدانید
سمعک و ایمپلنت
برخی از افراد ناشنوا ممکن است از استفاده از سمعک بهره ببرند. انواع مختلفی از سمعک وجود دارد که میتواند متناسب با انواع کم شنوایی و ترجیحات شخصی استفاده شود.
سمعک ها از میکروفون برای دریافت صدا از محیط استفاده میکنند، آن را تقویت میکنند و آن را به داخل کانال گوش میرسانند تا توسط سیستم شنوایی پردازش شود. یک شنواییشناس (متخصص شنوایی) پس از آزمایش شنوایی شما میتواند مناسبترین نوع کمک شنوایی را توصیه کند.
برای برخی افراد، سمعکهایی که صدا را به داخل کانال گوش میرساند مناسب نیستند. در این موارد، شنوایی ممکن است با استفاده از یک سیستم شنوایی کاشته شده با جراحی، مانند کاشت حلزون یا ایمپلنت شنوایی استخوانی، بهبود یابد.
این وسایل هم از یک میکروفون برای جمعآوری صدا در ابتدا استفاده میکنند، سپس آن صدا را به سیگنال یا ارتعاش تبدیل میکنند و آن را به گوش داخلی یا میانی میفرستند تا توسط سیستم شنوایی پردازش شود.
درباره کاهش شنوایی بیشتر بدانید.
درمان شرایط زمینهای
برخی از شرایط و بیماریهایی که بر شنوایی و بینایی تأثیر میگذارند را میتوان با استفاده از دارو یا جراحی درمان کرد. مثلا:
آب مروارید اغلب با کاشت عدسی مصنوعی در چشم قابل درمان است - در مورد جراحی آب مروارید بیشتر بخوانید
آب سیاه (گلوکوم) اغلب با استفاده از قطرههای چشمی یا جراحی لیزر قابل درمان است - در مورد درمان گلوکوم (آب سیاه) بیشتر بخوانید
رتینوپاتی دیابتی را می توان در مراحل اولیه با استفاده از جراحی لیزر درمان کرد - در مورد درمان رتینوپاتی دیابتی بیشتر بخوانید
برخی از علل کم شنوایی موقت نیز قابل درمان هستند، مانند تجمع جرم گوش یا عفونت گوش.
گروههای پشتیبانی
اگر شما ناشنوا نابینا هستید، یا دوست یا یکی از اعضای خانواده فردی ناشنوا نابینا هستید، ممکن است برای دریافت اطلاعات و مشاوره، تماس با یک گروه حمایتی برایتان مفید باشد.
با جس تجو در اینترنت میتوانید این گروههای محلی را پیدا کنید.