top of page

لنف ادم (ورم لنفاوی)

لنف ادم یک بیماری طولانی مدت (مزمن) است که باعث تورم در بافت‌های بدن می‌شود. می‌تواند هر قسمت از بدن را تحت تاثیر قرار دهد، اما معمولاً در بازوها یا پاها ایجاد می‌شود.

این بیماری زمانی ایجاد می‌شود که سیستم لنفاوی به درستی کار نکند. سیستم لنفاوی شبکه‌ای از کانال‌ها و غدد در سراسر بدن است که به مبارزه با عفونت و حذف مایع اضافی کمک می‌کند.

مهم است که لنف ادم در اسرع وقت شناسایی و درمان شود. اگر درمان نشود، ممکن است بدتر شود.

علائم لنف ادم

علامت اصلی لنف ادم٬ تورم در تمام یا بخشی از اندام یا قسمت دیگری از بدن است. ممکن است پوشیدن لباس مشکل باشد و جواهرات و ساعت‌ برای شما تنگ می‌شوند.

در ابتدا، تورم ممکن است نرم باشد و به راحتی به داخل فشار داده شود و فرورفتگی ایجاد کند و ممکن است بیاید و برود. ممکن است در طول روز بدتر شود و در طول شب کاهش یابد. بدون درمان، معمولاً شدیدتر و  مداوم‌تر می‌شود.

علائم دیگر در یک قسمت آسیب دیده بدن می‌تواند شامل این موارد باشد:

  • احساس درد و سنگینی

  • مشکل در حرکت

  • عفونت‌های مکرر پوست

  • ایجاد پوست سفت، سخت یا ضخیم

  • ایجاد چین در پوست

  • رشد زگیل مانند روی پوست

  • نشت مایع از طریق پوست 

علائم لنف ادم در سر و گردن ممکن است شامل تورم یا سنگینی در صورت، دهان یا گلو و مشکلات در بلع و گفتار باشد.

چه چیزی باعث لنف ادم می‌شود؟

لنف ادم به دلیل مشکل در سیستم لنفاوی ایجاد می‌شود. سیستم لنفاوی شبکه‌ای از عروق و غدد است که در سراسر بدن پخش شده‌اند. وظیفه اصلی سیستم لنفاوی کمک به مبارزه با عفونت و تخلیه مایع اضافی از بافت‌ها است.

۲ نوع اصلی لنف ادم وجود دارد:

  • لنف ادم اولیه - ناشی از ژن‌های معیوب که بر رشد سیستم لنفاوی تأثیر می‌گذارند. می‌تواند در هر سنی ایجاد شود، اما معمولا در دوران نوزادی، نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می‌شود

  • لنف ادم ثانویه - ناشی از آسیب به سیستم لنفاوی یا مشکلات در حرکت و تخلیه مایع در سیستم لنفاوی؛ می‌تواند نتیجه درمان سرطان، عفونت، آسیب، التهاب اندام یا حرکت ندادن اندام باشد.

در مورد علل لنف ادم بیشتر بخوانید

چه کسی تحت تاثیر قرار گرفته است

لنف ادم اولیه نادر است و لنف ادم ثانویه بسیار شایع‌تر است.

لنف ادم ثانویه معمولاً افرادی را تحت تأثیر قرار می‌دهد که به سرطان‌هایی مبتلا هستند که سیستم لنفاوی را درگیر می‌کنند یا افرادی که درمان‌هایی برای غدد لنفاوی دریافت کرده‌اند، مانند سرطان پستان، سرطان ولو (مهبل)، سرطان آلت تناسلی و سرطان سر و گردن.

افرادی که برای سرطان پوست (ملانوما) در گره‌های لنفاوی کشاله ران تحت درمان قرار می‌گیرند نیز می‌توانند به لنف ادم مبتلا شوند.

تیم درمانی شما به شما اطلاع می‌دهد که آیا در معرض خطر ابتلا به لنف ادم ناشی از سرطان یا درمان سرطان هستید یا خیر. هر درمانی که برنامه‌ریزی شده است سعی می‌کند از آسیب رسیدن به گره‌های لنفاوی شما جلوگیری کند.

تشخیص لنف ادم

اگر علائم معمول لنف ادم، مانند تورم در بازوها و پاهای خود را تجربه کردید، به پزشک عمومی مراجعه کنید. ایشان ممکن است شما را برای ارزیابی بیشتر به یک مرکز تخصصی درمان لنف ادم ارجاع دهد.

در بسیاری از موارد، لنف ادم را می‌توان از علائم و سابقه پزشکی شما و با معاینه قسمت آسیب دیده بدن و اندازه‌گیری فاصله دور آن برای بررسی بزرگ شدن تشخیص داد.

گاهی ممکن است آزمایشات بیشتری برای ارزیابی و نظارت بر وضعیت شما لازم باشد.

اگر برای سرطان تحت درمان هستید و در معرض خطر ابتلا به لنف ادم هستید، پس از درمان سرطان برای لنف ادم تحت نظر قرار خواهید گرفت.

درباره تشخیص لنف ادم بیشتر بخوانید

درمان لنف ادم

درمان قطعی برای لنف ادم وجود ندارد، اما معمولاً می‌توان علائم را با استفاده از روش‌هایی برای کاهش تجمع مایع و تحریک جریان آن در سیستم لنفاوی کنترل کرد.

این موارد شامل پوشیدن لباس‌های فشاری، مراقبت خوب از پوست، حرکت و ورزش منظم، داشتن رژیم غذایی و سبک زندگی سالم و استفاده از تکنیک‌های ماساژ تخصصی است.

درباره درمان لنف ادم و پیشگیری از لنف ادم بیشتر بخوانید.

عوارض

سلولیت شایع‌ترین عارضه لنف ادم است. همچنین می‌تواند تأثیر روانی قابل توجهی داشته باشد. اگر به سرعت درمان نشود، می‌تواند جدی باشد.

سلولیت

اگر لنف ادم دارید، تجمع مایع در بافت‌های شما، شما را در برابر عفونت آسیب‌پذیرتر می‌کند.

سلولیت یک عفونت باکتریایی لایه عمیق پوست (درم) است که اغلب افراد مبتلا به لنف ادم را تحت تاثیر قرار می‌دهد. سلولیت همچنین گاهی اوقات می‌تواند باعث لنف ادم شود.

علائم سلولیت می‌تواند شامل این موارد است:

  • قرمزی و احساس گرما در پوست 

  • درد و افزایش تورم در ناحیه آسیب دیده

  • تب

  • لرز

آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی معمولاً می‌توانند برای درمان سلولیت استفاده شوند، اگرچه موارد شدید ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان با آنتی‌بیوتیک‌هایی داشته باشند که به طور مستقیم وارد رگ می‌شوند (به صورت داخل وریدی).

تاثیر روانی

زندگی با یک بیماری طولانی مدت که بر ظاهر شما تأثیر می‌گذارد، می‌تواند باعث ناراحتی زیادی شود و منجر به دوره‌های افسردگی شود.

اگر در چند ماه گذشته احساس غمگین بودن داشته‌اید و دیگر از چیزهایی که معمولاً از آنها لذت می‌برید لذت نمی‌برید، ممکن است افسرده باشید.

در این صورت با پزشک عمومی یا یکی از اعضای تیم درمان لنف ادم خود صحبت کنید. درمان‌های موثری برای افسردگی وجود دارد.

صحبت کردن با سایر افراد مبتلا به لنف ادم می‌تواند باعث آرامش و کاهش احساس انزوا، استرس و اضطراب شود.


علل

بعدی

bottom of page