عوارض - حمله قلبی
عوارض بالقوه حمله قلبی میتواند بسیار متفاوت باشد، از خفیف تا تهدید کننده زندگی.
برخی از افراد دچار حمله قلبی "خفیف" میشوند (اگرچه همچنان میتواند بسیار جدی باشد) که هیچ عارضه جانبی خاصی به همراه ندارد. این همچنین به عنوان حمله قلبی بدون عارضه شناخته میشود.
افراد دیگر دچار حمله قلبی جدی می شوند که طیف وسیعی از عوارض بالقوه دارد و ممکن است نیاز به درمان گسترده داشته باشد.
آریتمی
آریتمی ضربان غیر طبیعی قلب است و میتواند شامل موارد زیر باشد:
ضربان بیش از حد سریع (مانند تاکی کاردی فوق بطنی)
ضربان بیش از حد آهسته (برادی کاردی)
ضر بان نامنظم (فیبریلاسیون دهلیزی)
انواع آریتمی میتوانند در اثر آسیب به عضلات قلب پس از حمله قلبی ایجاد شوند. عضلات آسیب دیده سیگنالهای الکتریکی که قلب را کنترل میکنند را مختل میکنند.
آریتمی میتواند این علائم را ایجاد کند:
تپش قلب - احساس تپش، لرزش یا ضربان نامنظم قلب که در قفسه سینه یا گلو احساس میشود
سرگیجه یا سبکی سر
خستگی (ضعف)
سایر آریتمیها میتوانند تهدید کننده زندگی باشند، از جمله:
بلوک کامل قلب، که در آن سیگنالهای الکتریکی نمیتوانند از یک طرف قلب شما به طرف دیگر منتقل شوند، بنابراین قلب شما نمیتواند خون را به درستی پمپاژ کند.
آریتمی بطنی، که در آن قلب قبل از اینکه دچار اسپاسم شود و به طور کامل از تپش باز ایستد، شروع به تندتر شدن میکند. این به عنوان ایست ناگهانی قلب شناخته میشود.
این نوع آریتمیهای تهدید کننده زندگی میتوانند علت اصلی مرگ در ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از حمله قلبی باشند.
با این حال، از زمان اختراع دفیبریلاتور قابل حمل - دستگاه خارجی که شوک الکتریکی به قلب وارد میکند و آن را به ریتم صحیح "بازنشانی" میکند، میزان بقا به طور قابل توجهی بهبود یافته است.
آریتمیهای خفیف را معمولاً میتوان با داروهایی مانند مسدود کنندههای بتا کنترل کرد.
اگر دچار آریتمی بطنی شدهاید، ممکن است یک دستگاه الکتریکی کوچک به نام دفیبریلاتور قابل کاشت (ICD) در قفسه سینه شما کاشته شود.
این دستگاه در صورت بروز هرگونه آریتمی تهدید کننده زندگی، شوک الکتریکی به قلب وارد می کند تا ریتم آن را به حالت صحیح بازگرداند.
برادی کاردی هایی که باعث علائم مکرر و طولانی میشوند ممکن است نیاز به درمان با ضربان ساز داشته باشند. این یک دستگاه الکتریکی است که به صورت جراحی در قفسه سینه کاشته میشود تا به تنظیم ضربان قلب کمک کند.
نارسایی قلبی
نارسایی قلبی زمانی اتفاق میافتد که قلب شما قادر نباشد به طور موثر خون را در بدن شما پمپاژ کند. در صورتی که عضله قلب شما به طور گسترده آسیب دیده باشد٬ نارسایی قلبی میتواند پس از حمله قلبی رخ دهد. این معمولا در قسمت چپ قلب (بطن چپ) اتفاق میافتد.
علائم نارسایی قلبی عبارتند از:
تنگی نفس
خستگی
تورم در بازوها و پاها به دلیل تجمع مایع
نارسایی قلب را میتوان با ترکیبی از داروها و در برخی موارد جراحی درمان کرد.
درباره درمان نارسایی قلبی بیشتر بدانید.
شوک قلبی (کاردیوژنیک)
شوک کاردیوژنیک شبیه نارسایی قلبی است، اما جدی تر است. این زمانی ایجاد میشود که عضله قلب به طور گسترده آسیب دیده باشد و دیگر نتواند خون کافی برای حفظ بسیاری از عملکردهای بدن پمپاژ کند.
علائم عبارتند از:
گیجی ذهنی
سردی دست و پا
کاهش نیاز به ادرار یا عدم دفع ادرار به طور کلی
ضربان قلب و تنفس سریع
پوست رنگ پریده
مشکل در تنفس
ممکن است از نوعی دارو به نام وازوپرسور (یا اینوتروپ) استفاده شود. وازوپرسورها به تنگ کردن (انقباض) عروق خونی کمک میکنند که باعث افزایش فشار خون و بهبود گردش خون میشود.
پس از تثبیت علائم اولیه شوک کاردیوژنیک، ممکن است جراحی برای بهبود عملکرد قلب ضروری باشد. این ممکن است شامل مداخله عروق کرونر از راه پوست (PCI) برای باز کردن عروق کرونر مسدود شده باشد.
گزینهی دیگر، پیوند بای پس عروق کرونر (عمل بای پس قلب) است. در این عمل یک رگ خونی از قسمت دیگری از بدن شما برای دور زدن هرگونه انسداد استفاده میشود.
پارگی قلب
پارگی قلب یک عارضه بسیار جدی اما نسبتاً نادر بعد از حمله قلبی است که در آن عضلات، دیوارهها یا دریچههای قلب از هم جدا میشوند (پارگی).
این میتواند در صورتی رخ دهد که قلب در طی حمله قلبی به طور قابل توجهی آسیب دیده باشد و معمولا به زودی بعد از آن اتفاق می افتد.
می تواند باعث نارسایی قلبی یا شوک قلبی شود. معمولاً برای ترمیم آسیب جراحی قلب باز ضروری است.