top of page

بیماری پاژه پستان

بیماری پاژه نوک پستان که به عنوان بیماری پاژه پستان نیز شناخته می‌شود، یک بیماری نادر مرتبط با سرطان پستان است.

این بیماری تغییراتی شبیه اگزما در پوست نوک پستان و ناحیه پوست تیره‌تر اطراف نوک پستان (آرئولا) ایجاد می‌کند. معمولاً نشانه سرطان پستان در بافت پشت نوک پستان است.

حدود ۱ تا ۴ درصد از زنان مبتلا به سرطان پستان به بیماری پاژه پستان مبتلا هستند. این بیماری می‌تواند مردان را نیز درگیر کند، اما این بسیار نادر است.

اصطلاح بیماری پاژه پستان برای تمایز این بیماری از بیماری پاژه استخوان (که در آن استخوان‌ها ضعیف شده و تغییر شکل می‌دهند) استفاده می‌شود.

علائم بیماری پاژه پستان

بیماری پاژه پستان همیشه از نوک پستان شروع می‌شود و ممکن است تا هاله‌ی تیره‌تر پوست اطراف نوک پستان (آرئولا) گسترش یابد. به صورت راش قرمز و پوسته پوسته روی پوست نوک پستان و آرئولا ظاهر می‌شود.

پوست آسیب دیده اغلب دردناک و ملتهب است و می‌تواند خارش داشته باشد یا باعث احساس سوزش شود. نوک پستان گاهی اوقات ممکن است زخم شود.

زن مبتلا به بیماری پاژه در نوک پستان

راش‌های پوستی اغلب از نظر ظاهری مشابه سایر بیماری‌های پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس است. اگر آن را بخراشید، یا اگر درمان نشود، ممکن است خونریزی کند، زخم شود یا پوسته ببندد.

اگر احساس خارش، سوزش یا خونریزی دارید اما نوک پستان طبیعی به نظر می‌رسد و قرمز یا پوسته پوسته نیست، بعید است که بیماری پاژه پستان باشد. با این حال، هنوز باید آن را توسط پزشک بررسی کنید.

حدود نیمی از زنانی که مبتلا به بیماری پاژه پستان تشخیص داده شده‌اند، توده‌ای پشت نوک پستان دارند. در ۹ مورد از ۱۰ مورد، این سرطان تهاجمی پستان است.

سرطان تهاجمی وقتی است که سلول‌های سرطانی به بافت اطراف پستان حمله می‌کنند. برخی از زنان مبتلا به بیماری پاژه، سرطان پستان تهاجمی دارند اما توده ندارند.

با این حال، اکثر زنان مبتلا به بیماری پاژه که توده‌ای ندارند، سرطان غیر تهاجمی دارند.

این حالتی است که سلول‌های سرطانی در یک یا چند ناحیه از پستان قرار دارند و گسترش نیافته‌اند.

علل بیماری پاژه نوک پستان

علت بیماری پاژه نوک پستان ناشناخته است. به نظر می‌رسد برخی از زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند، اما نه به طور خاص بیماری پاژه. هیچ دلیل شناخته شده‌ای وجود ندارد که منجر به نوع خاصی از سرطان پستان شود.

از نظر عوامل خطر، احتمال ابتلا به سرطان پستان بیشتر است اگر:

  • سن شما بالاتر باشد - خطر ابتلا به سرطان پستان با افزایش سن بیشتر می‌شود

  • بستگان نزدیک مبتلا به سرطان پستان دارید

  • قبلا سرطان پستان داشته‌اید

  • قبلاً نوعی بیماری خوش خیم (غیر سرطانی) پستان داشته‌اید - انواع خاصی از بیماری‌های خوش خیم پستان ممکن است با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط باشند، اما این تنها در تعداد بسیار کمی از زنان دیده می‌شود.

  • اضافه وزن دارید یا با چاق هستید، به خصوص اگر یائسگی را پشت سر گذاشته‌اید (می‌توانید از ماشین حساب BMI برای بررسی وزن سالم خود استفاده کنید)

  • الکل زیادی مصرف می‌کنید - خطر شما می‌تواند با توجه مقدار الکلی که می‌نوشید افزایش یابد

در مورد عوامل خطر سرطان پستان بیشتر بخوانید.

تشخیص بیماری پاژه پستان

در صورت مشاهده هرگونه تغییر در پوست نوک پستان یا آرئول باید به پزشک عمومی مراجعه کنید.

از آنجایی که بیماری پاژه در نوک پستان با سرطان پستان مرتبط است، هر چه زودتر تشخیص داده شود، احتمال بهبودی بیشتر است.

همچنین در صورت ایجاد توده در پستان به پزشک عمومی خود مراجعه کنید. اگر چه بیشتر توده‌های پستان سرطانی نیستند، مهم است که آنها را بررسی کنید.

برای تایید تشخیص مشکوک به بیماری پاژه پستان از بیوپسی استفاده می‌شود. نمونه بافتی کوچکی (بیوپسی پانچ پوست) از نوک پستان شما گرفته شده و و زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود تا سرطانی بودن آن مشخص شود.

اگر نتایج بیوپسی نشان‌دهنده بیماری پاژه پستان باشد، برای بررسی بیشتر ماموگرافی (اشعه ایکس پستان با دوز پایین) انجام خواهید داد.

درباره تشخیص بیماری پاژه پستان بیشتر بخوانید.

درمان بیماری پاژه پستان

جراحی درمان اصلی بیماری پاژه پستان است. با توجه به اینکه سرطان گسترش یافته باشد، جراحی شامل برداشتن کل پستان (ماستکتومی)، یا نوک پستان و آرئول با بافت پستان زیر آنها (خارج کردن مرکزی) است.

اگر کل پستان شما برداشته شود، می‌توان از جراحی بازسازی پستان برای ایجاد شکل پستانی متناسب با پستان باقیمانده شما استفاده کرد.

همچنین در صورت ابتلا به سرطان پستان تهاجمی ممکن است به درمان بیشتری نیاز داشته باشید. این ممکن است ترکیبی از موارد زیر باشد:

  • شیمی درمانی - وقتی که از داروهای قدرتمند برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود

  • پرتودرمانی (رادیوتراپی) - که در آن دوزهای کنترل شده تشعشع با انرژی بالا برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود

  • درمان هدفمند یا هورمون درمانی - که خطر بازگشت سرطان در همان پستان (و تأثیر بر پستان دیگر) را کاهش می‌دهد  و خطر گسترش سلول‌های سرطانی به سایر نقاط بدن را کاهش می‌دهد

اگر بیماری پاژه در مراحل اولیه تشخیص داده شده و درمان شود، احتمال بهبودی کامل وجود دارد.

درباره درمان بیماری پاژه پستان بیشتر بخوانید.

کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان، از جمله بیماری پاژه پستان

اصلاح برخی از عوامل سبک زندگی، مانند کاهش مقدار الکلی که می‌نوشید و اطمینان از ورزش منظم، ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان، از جمله سرطان پستان را کاهش دهد.

غربالگری سرطان پستان نیز برای کمک به تشخیص زودهنگام سرطان پستان استفاده می‌شود. با توجه به سیستم بهداشت و درمان محل زندگی شما٬ ممکن طرح غربالگری پستان در محل زندگی شما ارائه شود. 

از سیستم بهداشت و درمان محل زندگی خود اطلاعات بیشتری کسب کنید.

درباره کاهش خطرات سرطان پستان بیشتر بخوانید.

تشخیص

بعدی

bottom of page