top of page

علائم - بیماری بهجت

بیماری بهجت می‌تواند طیف گسترده‌ای از علائم را ایجاد کند، اما به ندرت پیش می‌آید که فردی که این عارضه را دارد همه آن‌ها را یک‌جا داشته باشد.

اکثر افراد مبتلا زمان‌هایی را تجربه می‌کنند که علائم بهتر می‌شوند و زمان‌هایی که بدتر می‌شوند (شعله‌ور شدن یا عود بیماری).

زخم‌های دهان

تقریباً همه افراد مبتلا به بیماری بهجت دچار زخم‌های دهانی می‌شوند. زخم‌ها ممکن است شبیه به آفت‌های معمولی دهان باشند، اما می‌توانند بیشتر و دردناک‌تر باشند. آنها اغلب روی زبان، لب‌ها، لثه‌ها و داخل گونه‌ها ایجاد می‌شوند.

زخم‌ها معمولاً در عرض چند هفته بدون برجای گذاشتن جای زخم بهبود می‌یابند، اگرچه اغلب بازمی‌گردند.

زخم‌های تناسلی

مانند زخم‌های دهان، زخم‌های تناسلی مکرر نیز از علائم شایع بیماری بهجت است.

در مردان، زخم‌ها معمولا روی کیسه بیضه ظاهر می‌شوند. در زنان، معمولاً روی دهانه رحم (گردن رحم)، فرج یا واژن ظاهر می‌شوند. با این حال، زخم‌های تناسلی می‌توانند در هر جایی از ناحیه کشاله ران، از جمله روی آلت تناسلی ظاهر شوند، اما این اتفاق نادر است.

زخم‌های تناسلی معمولاً دردناک هستند و ممکن است جای زخم باقی بگذارند. مردان همچنین ممکن است التهاب (تورم) بیضه‌ها را تجربه کنند و زنان ممکن است متوجه شوند که زخم‌ها رابطه جنسی را دردناک می‌کنند.

زخم‌های تناسلی ناشی از بیماری بهجت مسری نیستند و از طریق رابطه جنسی منتقل نمی‌شوند.

ضایعات پوستی

بسیاری از افراد مبتلا به بیماری بهجت دچار ضایعات پوستی نیز می‌شوند. ضایعه هر نوع رشد یا ناهنجاری غیرعادی است که روی پوست شما ایجاد می‌شود، مانند یک برآمدگی یا یک ناحیه از پوست که تغییر رنگ می‌دهد.

ضایعات پوستی که می‌توانند در بیماری بهجت رخ دهند عبارتند از تورم‌های قرمز و حساس در پاها به نام اریتم گرهی و لکه‌های گسترده‌تر شبیه آکنه به نام پسودوفولیکولیت.

ضایعات پوستی اغلب در عرض ۱۴ روز بهبود می‌یابند، اگرچه ممکن است مدام عود کنند. ضایعات اریتم گرهی ممکن است موجب تغییر رنگ مناطقی از پوست شوند.

بیماری بهجت همچنین ممکن است باعث بیماری پوستی دیگری به نام ترومبوفلبیت سطحی شود. که باعث ایجاد توده‌های قرمز حساس می‌شود که در یک خط ظاهر می‌شوند.

التهاب مفاصل

بیماری بهجت در حدود ۱ نفر از هر ۲ نفر مبتلا به این عارضه مفاصل را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث بروز علائمی شبیه آرتریت مانند درد، سفتی، تورم، گرما و حساسیت می‌شود.

مفاصلی که اغلب تحت تاثیر قرار می‌گیرند شامل زانوها، مچ پا، مچ دست و مفاصل کوچک دست هستند.

برخلاف برخی از شرایطی که مفاصل را تحت تأثیر قرار می‌دهند، آسیب دائمی مفصل در بیماری بهجت نادر است و علائم معمولاً با موفقیت قابل کنترل هستند.

التهاب چشم

التهاب چشم یکی دیگر از علائم شایع بیماری بهجت است که در حدود ۷ مورد از هر ۱۰ مورد رخ می‌دهد. اغلب بسیار ناگهانی ایجاد می‌شود.

التهاب اغلب بر مجرای یوه چشم (لایه میانی چشم)، که گروهی از ساختارهای متصل داخل چشم است، تأثیر می‌گذارد. گاهی ممکن است هر دو چشم به طور همزمان تحت تأثیر قرار گیرند.

التهاب مجرای یوه به نام یووئیت شناخته می‌شود و می‌تواند علائمی ایجاد کند که عبارتند از:

اگر تاری دید یا از دست دادن ناگهانی دید دارید با اورژانس محلی تماس بگیرید یا به نزدیکترین بخش مراقبت‌های فوری بروید.

در شدیدترین موارد بیماری بهجت، التهاب چشم‌ها می‌تواند منجر به از دست دادن دائمی بینایی شود. با این حال، این احتمال با درمان زودهنگام و مناسب بسیار کمتر است.

پوست حساس

در برخی از افراد مبتلا به بیماری بهجت، پوست به آسیب یا تحریک به ویژه حساس است. این وضعیت به عنوان پاترژی شناخته می‌شود.

به عنوان مثال، اگر از سوزن برای سوراخ کردن پوست فردی که پاترژی دارد استفاده شود، ممکن است در عرض ۱ تا ۲ روز یک برآمدگی قرمز بزرگ ایجاد شود که نامتناسب با سوراخ سوزن اولیه به نظر می‌رسد.

همه مبتلایان به بیماری بهجت پاترژی ندارند، بنابراین این واکنش به تنهایی نمی‌تواند وجود این بیماری را تایید کند.

علائم گوارشی

بیماری بهجت می‌تواند باعث التهاب معده و روده شود که می‌تواند منجر به علائمی شود٬ مانند:

  • حالت تهوع و استفراغ

  • درد شکم

  • سوء هاضمه

  • از دست دادن اشتها

  • اسهال همراه با خونریزی

گاهی اوقات، التهاب می‌تواند باعث آسیب روده و خونریزی شود. وجود خون در مدفوع یکی از علائم احتمالی التهاب پوشش داخلی روده است.

لخته شدن خون

التهاب پوشش رگ‌های خونی مرتبط با بیماری بهجت گاهی اوقات می‌تواند باعث تشکیل لخته‌های خونی شود.

یکی از رایج ترین انواع لخته خون که افراد مبتلا به بیماری بهجت را تحت تاثیر قرار می‌دهد، ترومبوز ورید عمقی (DVT) است، که در آن لخته خون در یک رگ عمیق بدن، معمولا در پاها ایجاد می‌شود.

علائم ترومبوز ورید عمقی (DVT) عبارتند از:

  • درد، تورم و حساسیت در یکی از پاهای شما (معمولا در ساق پا)

  • درد شدید در ناحیه آسیب دیده

  • گرم شدن پوست در ناحیه لخته شده

  • قرمزی پوست شما، به خصوص در پشت ساق پا زیر زانو

ترومبوز ورید عمقی (DVT) نیاز به درمان فوری پزشکی دارد. اگر مشکوک به ترومبوز ورید عمقی (DVT) هستید، بلافاصله به نزدیکترین بخش مراقبت‌های‌ فوری خود مراجعه کنید.

در افراد مبتلا به بیماری بهجت، برای تعیین ایمن بودن استفاده از درمان رقیق کننده خون برای این عارضه ارزیابی دقیق مورد نیاز است. درمان برای کنترل التهاب معمولا موثرتر است.

ترومبوز ورید مغزی

یک نوع کمتر شایع از لخته خون مرتبط با بیماری بهجت، ترومبوز ورید مغزی (CVT) است. این عارضه زمانی اتفاق می‌افتد که یک لخته خون در داخل نوعی از رگ‌های خونی در مغز ایجاد می‌شود. این رگ‌های خونی از درون کانال‌هایی که بین لایه بیرونی و درونی مغز شما قرار دارند، می‌گذرند.

لخته خون می‌تواند فشار داخل جمجمه شما را افزایش دهد و همچنین منجر به قطع خون‌رسانی به مغز (سکته مغزی) شود.

علائم ترومبوز ورید مغزی (CVT) عبارتند از:

  • سردرد شدید - این سردرد به عنوان یک سردرد تپشی، سوزاننده‌، حلقه‌ای از درد، یا به عنوان یک درد بسیار شدید که به طور ناگهانی از ناکجا ظاهر می‌شود، توصیف شده است.

  • لکنت زبان

  • تشنج

  • از دست دادن شنوایی

  • دوبینی

  • علائم شبه سکته مغزی، مانند ضعف یا فلج عضلانی - اما، برخلاف اکثر سکته‌های مغزی، هر دو طرف بدن می‌توانند تحت تأثیر قرار گیرند.

ترومبوز ورید مغزی (CVT) به عنوان یک اورژانس پزشکی است. اگر مشکوک به CVT هستید، فوراً اورژانس محلی را برای درخواست آمبولانس شماره گیری کنید.

آنوریسم‌ها

التهاب رگ های خونی می‌تواند باعث ضعیف شدن دیواره رگ‌های خونی شما شود. این باعث می‌شود که دیواره‌ها در اثر فشار خون به سمت بیرون برآمده شوند. این برآمدگی به عنوان آنوریسم شناخته می‌شود.

آنوریسم معمولاً علائم قابل توجهی ایجاد نمی‌کند مگر اینکه دیواره رگ خونی آنقدر ضعیف شود که بزرگ یا پاره شود. این می‌تواند به نواحی مجاور فشار وارد کند و گاهی منجر به خونریزی داخلی یا اختلال در عملکرد اندام شود.

علائم پارگی آنوریسم با توجه به جایی که آنوریسم در بدن ایجاد شده است می‌تواند متفاوت باشد. علائم احتمالی عبارتند از:

  • درد شدید ناگهانی در بدن، مانند اندام، قفسه سینه، کمر یا شکم

  • یک سردرد دردناک ناگهانی

  • سرگیجه

  • تنگی نفس

  • خون سرفه کردن

  • گیجی

  • از دست دادن هوشیاری

اگر شما یا شخص دیگری به طور ناگهانی این علائم را پیدا کرد، با اورژانس محلی تماس بگیرید.

التهاب سیستم عصبی

التهاب سیستم عصبی مرکزی (CNS) باعث ایجاد جدی‌ترین علائم مرتبط با بیماری بهجت می‌شود.

علائم التهاب سیستم عصبی مرکزی (CNS) معمولاً در طی چند روز به سرعت ایجاد می‌شود و می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سردرد

  • دوبینی

  • از دست دادن تعادل

  • تشنج 

  • فلج نسبی در یک طرف بدن

  • تغییرات رفتاری یا شخصیتی

اگر شما یا شخص دیگری به طور ناگهانی دچار این علائم شد با اورژانس محلی تماس بگیرید یا به نزدیکترین بخش فوریت‌های پزشکی بروید.

علائم عمومی

همچنین برای افراد مبتلا به بیماری بهجت معمولاً علائم عمومی‌تری را در نتیجه این بیماری تجربه می‌کنند، از جمله دوره‌های خستگی شدید جسمی یا ذهنی. این می‌تواند بر توانایی فرد برای انجام هر نوع فعالیتی تأثیر بگذارد.

درمان

بعدی

بیماری بهجت

قبلی

bottom of page