درمان - بیماری آلزایمر
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد. اما دارویی وجود دارد که میتواند به طور موقت علائم را کاهش دهد.
همچنین با توجه به سیستم بهداشت و درمان محل زندگی شم ا٬ ممکن است پشتیبانی برای کمک به افراد مبتلا به این بیماری و خانوادهاش برای مقابله با زندگی روزمره در دسترس باشد.
داروها
ممکن است تعدادی از داروها برای بیماری آلزایمر تجویز شوند تا به بهبود موقت برخی علائم کمک کنند.
داروهای اصلی عبارتند از:
مهارکنندههای استیل کولین استراز (AchE).
این داروها سطح استیل کولین را افزایش میدهند. استیل کولین مادهای است در مغز که به سلولهای عصبی کمک میکند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
این داروها در حال حاضر فقط توسط متخصصان مانند روانپزشک یا متخصص مغز و اعصاب قابل تجویز هستند.
این داروها ممکن است توسط یک پزشک عمومی به توصیه یک متخصص یا توسط پزشکان عمومی که تخصص خاصی در استفاده از آنها دارند، تجویز شوند.
دونپزیل، گالانتامین و ریواستیگمین را میتوان برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر در مراحل اولیه تا میانی تجویز کرد.
آخرین دستورالعملها توصیه میکنند که این داروها باید در مراحل بعدی و شدید بیماری ادامه یابد.
تفاوتی در نحوه عملکرد ۳ نوع مختلف مهارکننده AChE وجود ندارد، اگرچه برخی از افراد به انواع خاصی پاسخ بهتری میدهند یا عوارض جانبی کمتری دارند که میتواند شامل تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها باشد.
عوارض جانبی معمولاً پس از ۲ هفته از مصرف دارو بهبود مییابند.
ممانتین
این دارو یک مهارکننده AChE نیست. ممانتین با مسدود کردن اثرات ناشی از مقدار بیش از حد یک ماده شیمیایی در مغز به نام گلوتامات عمل میکند.
ممانتین برای بیماری آلزایمر متوسط یا شدید استفاده میشود. برای کسانی که نمیتوانند مهارکنندههای AChE را مصرف کنند یا قادر به تحمل آن نیستند، مناسب است.
همچنین برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر شدید که در حال حاضر از یک مهارکننده AChE استفاده میکنند، مناسب است. عوارض جانبی میتواند شامل سردرد، سرگیجه و یبوست باشد اما این عوارض معمولا موقتی هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی احتمالی داروی خاص خود، بروشور اطلاعات بیمار همراه آن را مطالعه کنید یا با پزشک خود صحبت کنید.
داروهایی برای درمان رفتارهای چالش برانگیز
در مراحل بعدی زوال عقل، تعداد قابل توجهی از افراد به آنچه به عنوان علائم رفتاری و روانی زوال عقل (BPSD) شناخته میشود، دچار میشوند.
علائم رفتاری و روانی زوال عقل میتواند شامل موارد زیر باشد:
افزایش تحریک
اضطراب
سرگردانی
پرخاشگری
توهم و هذیان
این تغییرات در رفتار میتواند هم برای فرد مبتلا به آلزایمر و هم برای مراقب او بسیار ناراحت کننده باشد.
اگر راهبردهای مقابلهای مؤثر واقع نشد، یک روانپزشک مشاور میتواند ریسپریدون یا هالوپریدول را تجویز کند. اینها داروهای ضد روانپریشی هستند که برای کسانی که پرخاشگری مداوم یا پریشانی شدید نشان میدهند٬ تجویز میشوند.
اینها تنها داروهایی هستند که برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر متوسط تا شدید که در آن خطر آسیب به خود یا دیگران وجود دارد٬ مجوز دارند.
ریسپریدون باید در کمترین دوز و در کمترین زمان ممکن استفاده شود زیرا عوارض جانبی جدی دارد. هالوپریدول تنها در صورتی باید استفاده شود که سایر درمانها کمکی نکرده باشند.
درمانهایی که شامل تراپیها و فعالیتها میشود
داروهای علائم بیماری آلزایمر تنها بخشی از مراقبت از فرد مبتلا به زوال عقل است.
سایر درمانها، فعالیتها و حمایتها - برای مراقب نیز - به همان اندازه برای کمک به افراد مبتلا به زوال عقل مهم هستند.
درمان تحریک شناختی
درمان تحریک شناختی (CST) شامل شرکت در فعالیتهای گروهی و تمرینات طراحی شده برای بهبود حافظه و مهارتهای حل مسئله است.
توانبخشی شناختی
این تکنیک شامل کار با یک متخصص آموزش دیده، مانند یک کاردرمانگر، و یکی از اقوام یا دوستان برای رسیدن به یک هدف شخصی، مانند یادگیری استفاده از تلفن همراه یا سایر کارهای روزمره است.
توانبخشی شناختی به این صورت عمل میکند که شما را وادار میکند از بخشهایی از مغزتان که کار میکنند برای کمک به بخشهایی که خوب کار نمیکنند٬ استفاده کنید.
تراپی با خاطره و داستان زندگی
تراپی با خاطره شامل صحبت در مورد چیزها و رویدادهای گذشته شما است. معمولاً شامل استفاده از وسایلی مانند عکس، وسایل مورد علاقه یا موسیقی است.
تراپی با داستان زندگی شامل مجموعهای از عکسها، یادداشتها و یادگاریها از دوران کودکی شما تا به امروز است. این میتواند یک کتاب فیزیکی یا یک نسخه دیجیتال باشد.
این رویکردها گاهی با هم ترکیب میشوند. شواهد نشان میدهد که آنها میتوانند خلق و خو و تندرستی را بهبود بخشند.
دربارهی نحوه درمان زوال عقل بیشتر بخوانید.
بدانید که چگونه به خوبی با زوال عقل زندگی کنید و اطلاعات مفیدتر را در راهنمای زوال عقل ما بیابید.