شیردهی: چند روز اول
در چند روز اول، شما و نوزادتان با یکدیگر آشنا خواهید شد. ممکن است مدتی طول بکشد تا هر دوی شما به شیردهی عادت کنید.
این برای برخی از زنان سریعتر از دیگران اتفاق میافتد. اما تقریباً همه زنان شیر کافی برای نوزاد خود تولید میکنند.
آمادگی برای شیردهی قبل از زایمان
خوب است قبل از زایمان تا آنجا که میتوانید در مورد شیردهی اطلاعات کسب کنید. این دانش ممکن است به شما کمک کند که هنگام شروع به شیر دادن به نوزاد خود اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
کلاسهای قبل از زایمان معمولاً مهمترین جنبههای شیردهی را پوشش میدهند، مانند موقعیت و اتصال نوزاد به سینه (سینه گرفتن)، دوشیدن شیر و نحوه مقابله با مشکلات رایج شیردهی.
میتوانید در مورد شیردهی از ماما، خانواده و دوستان خود و خطوط کمکی و وب سایتهای مفید اطلاعات کسب کنید.
گروهها و برنامههای زیادی وجود دارد که برخی از آنها مخصوص زنان باردار هستند که میخواهند درباره شیردهی بیشتر بدانند. شما میتوانید با پرسش از ماما، مشاور بهداشت، حامی همسالان محلی یا پزشک عمومی خود اطلاعات بیشتری کسب کنید. یا از مرکز نوزادان محلی خود دیدن کنید.
تماس پوست به پوست
تماس پوست به پوست با نوزاد بلافاصله پس از زایمان به گرم و آرام نگه داشتن او و تنفس ثابت او کمک میکند.
پوست به پوست به این معنی است که نوزاد خود را برهنه نگه دارید یا فقط پوشک پوشیده و روی پوست خود٬ نگه دارید.
پوست به پوست به پیوند سریعتر شما و نوزادتان کمک میکند. همچنین زمان بسیار خوبی برای اولین شیردهی است. اگر به کمک نیاز دارید، ماما شما را در موقعیت و سینه گرفتن حمایت خواهد کرد.
تماس پوست به پوست در هر زمانی خوب است. در طی چند روز و هفته اول که با یکدیگر آشنا میشوید، به آرامش شما و نوزادتان کمک میکند. همچنین به نوزاد شما کمک میکند تا با استفاده از خزیدن و رفلکسهای طبیعی خود به سینه شما بچسبد.
اگر تماس پوست به پوست به دلایلی به تعویق افتاد، برای مثال اگر نوزاد شما نیاز به گذراندن مدتی در مراقبت ویژه داشته باشد، همچنان میتوانید با نوزاد خود ارتباط برقرار کنید و به او شیر بدهید.
در صورت لزوم، ماما به شما نحوه دوشیدن شیر مادر را تا زمانی که نوزاد آماده شیردهی شود، به شما نشان میدهد. ایشان همچنین میتواند به شما کمک کند تا در اسرع وقت با نوزاد خود تماس پوست به پوست داشته باشید.
تماس پوست به پوست بعد از سزارین
اگر نوزاد شما به روش سزارین به دنیا بیاید، همچنان باید بتوانید بلافاصله پس از زایمان با نوزاد خود تماس پوست به پوست داشته باشید.
آغوز (كلستروم): اولین شیر شما
مایعی که پستان شما در چند روز اول پس از تولد تولید میکند، آغوز (كلستروم) نامیده میشود. غلظتش زیاد است و معمولاً به رنگ زرد طلایی است. به دلیل غلظت بالای آن٬ نوزاد شما تنها به مقدار کمی، تقریباً یک قاشق چایخوری، در هر بار تغذیه نیاز دارد.
ممکن است نوزاد شما بخواهد چند بار، شاید هر یک ساعت بر ای شروع، شیر بخورد. هنگامی که پستانهای شما پس از چند روز شروع به تولید شیر «بالغ» بیشتری میکنند، دفعاتی که نوزاد شیر میخورد کمتر شده، اما مدت طولانیتر شیر میخورد.
هر چه بیشتر شیر بدهید، مکیدن نوزاد شما بیشتر باعث تحریک تغذیه شما میشود و شیر بیشتری تولید میکنید.
رفلکس لت داون (ترشح سریع شیر ناشی از مکیدن پستان)
مکیدن نوزاد باعث میشود که ماهیچههای پستان٬ شیر را به سمت نوک پستانهای شما فشار دهند. به این رفلکس لت داون میگویند.
برخی از زنان احساس سوزن سوزن شدن میکنند که میتواند بسیار قوی باشد. دیگران اصلاً هیچ احساسی ندارند.
وقتی شیرتان کم میشود، میبینید که نوزادتان پاسخ میدهد. با شروع به جریان افتادن شیر، مکیدن سریع او به قورتهای ریتمیک عمیق تبدیل میشود. نوزادان اغلب پس از مکیدن سریع اولیه در حالی که منتظر تحویل شیر بیشتری هستند٬ مکث میکنند.
گاهی اوقات این رفلکس لت داون میتواند آنقدر قوی باشد که نوزاد شما سرفه و اَخ تف کند. ماما، ویزیت کننده سلامت یا حامی شیردهی شما میتوانند در این مورد کمک کنند.
اگر به نظر میرسد که نوزاد شما قبل از مرحله قورت دادن عمیق شیرها به خواب میرود، ممکن است به درستی به پستان متصل نشده نباشد. از ماما، ویزیت کننده سلامت یا حامی شیردهی خود بخواهید که موقعیت و اتصال نوزاد شما را بررسی کند.
گاهی اوقات متوجه خواهید شد که شیرتان در پاسخ به گریه نوزادتان یا وقتی حمام یا دوش آب گرم میگیرید، کم میشود. این طبیعی است.
هر چند وقت یک بار باید به نوزادم غذا بدهم؟
در هفته اول، نوزاد شما ممکن است بخواهد به دفعات شیر بخورد. ممکن است در چند روز اول هر ساعت باشد.
به نوزاد خود هر دفعه که میخواهد و تا زمانی که میخواهد شیر بدهید. دفعات تغذیه او پس از چند روز اول کمتر شده، اما هر بار مدت طولانیتر شیر خواهد خورد.
به عنوان یک راهنمای بسیار کلی، نوزاد شما باید در طول چند هفته اول ٬ هر ۲۴ ساعت٬ حداقل ۸ تا ۱۲ بار، یا بیشتر، شیر بخورد.
میتوانید به نوزاد خود هر زمان که گرسنه است، زمانی که پستانهای شما پر است یا فقط وقتی میخواهید او را در آغوش بگیرید، غذا بدهید.
نمیتوان بیش از حد به نوزادی که از شیر مادر تغذیه میکند، شیر داد.
وقتی نوزاد شما گرسنه است ممکن است:
بیقرار باشد
مشت یا انگشتانشان را بمکد
صداهای زمزمه ایجاد کند
سرش را بچرخاند و دهانش را باز کند
بهتر است سعی کنید در طول این نشانههای اولیه شیردهی به نوزاد خود غذا بدهید زیرا تغذیه نوزادی که گریه میکند دشوار است.
افزایش تولید شیر
حدود ۲ تا ۴ روز پس از تولد ممکن است متوجه شوید که پستانهایتان پُر تر میشوند. به اصطلاح میگویند «شیرتان دارد میآید».
شیر شما با توجه به نیاز نوزاد شما متفاوت خواهد بود. هر بار که نوزاد شما شیر میخورد، بدن شما میداند که برای شیر بعدی شیر بیشتری تولید کند. مقدار شیری که شما تولید میکنید با توجه به دفعات شیر خوردن نوزاد شما افزایش یا کاهش مییابد.
به نوزاد خود هر دفعه که میخواهد و تا زمانی که میخواهد شیر بدهید. این تغذیه انطباقی نامیده میشود. به عبارت دیگر، پاسخ به نیازهای نوزاد شما. همچنین به عنوان «تغذیه بر اساس تقاضا» یا «تغذیه توسط نوزاد» نیز شناخته میشود.
در ابتدا، ممکن است این احساس را داشته باشید که شما هیچ کاری جز شیر دادن انجام نمیدهید. اما به تدریج شما و نوزادتان در یک الگو قرار میگیرید و مقدار شیری که تولید میکنید تثبیت میشود.
شیر دادن در شب بسیار مهم است زیرا این زمانی است که هورمونهای بیشتری (پرولاکتین) تولید میکنید. این هورمون موجب افزایش شیر شما میشود.
در هفتههای اولیه، قبل از اینکه شما و نوزادتان به شیردهی عادت کنید، تغذیه با شیر خشک یا دادن یک پستانک به نوزاد میتواند میزان شیر شما را کاهش دهد.
اگر در مورد شیردهی نگران هستید یا فکر میکنید نوزاد شما شیر کافی دریافت نمیکند، با یک ماما یا متخصص بهداشت صحبت کنید.
آنها ممکن است به شما توصیه کنند که همراه با شیردهی طبیعی٬ مقداری شیر دوشیده شده را نیز به او بدهید.
نحوه تشخیص اینکه نوزاد شما به اندازه کافی شیر مادر دریافت میکند یا خیر را بیاموزید.
مقابله با نشتی پستانها
گاهی ممکن است شیر مادر به طور غیرمنتظرهای از نوک پستان شما نشت کند.
پوشیدن پد سینه از خیس شدن لباسهای شما با شیر مادر جلوگیری میکند. به خاطر داشته باشید که برای جلوگیری از عفونت آنها را مرتباً عوض کنید.
دوشیدن مقداری شیر نیز ممکن است کمک کند. فقط به اندازهای بدوشید که راحت شوید زیرا نمیخواهید تولید شیر خود را بیش از حد تحریک کنید.
درباره دوشیدن و نگهداری شیر مادر اطلاعاتی کسب کنید.
اگر نوزاد شما اخیراً شیر نخورده است، میتوانید به او شیر بدهید زیرا شیردهی معنای راحتی شما نیز است.
کمک و حمایت از شیردهی
درباره موقعیت شیردهی و سینه گرفتن بیشتر بیاموزید، از جمله اینکه چگونه راحت شوید و مطمئن شوید که نوزاد شما به درستی متصل شده (سینه گرفته) است.
اگر در تغذیه با شیر مادر مشکل دارید، به مشکلات رایج شیردهی نگاهی بیندازید.
از ماما یا مشاور بهداشت کمک بخواهید. آنها همچنین میتوانند در مورد سایر پشتیبانی های شیردهی موجود در نزدیکی شما به شما اطلاع دهند.
برای دریافت حمایت از شیردهی در منطقه خود به صورت آنلاین جستجو کنید.
اطلاعات بیشتر در نحوه شیردهی
شیردهی: چند روز اول