top of page

چگونه شیردهی را قطع کنید

به شما و نوزادتان بستگی دارد که چه زمانی می‌خواهید شیردهی را متوقف کنید.

مدت زمان شیردهی

توصیه می‌شود که در ۶ ماه اول٬ نوزاد خود را به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه کنید (فقط به او شیر مادر بدهید).

پس از ۶ ماهگی، تغذیه با شیر مادر هنوز فواید زیادی برای شما و نوزادتان دارد. از او در برابر عفونت محافظت می‌کند و شواهدی وجود دارد که به هضم اولین غذاهای جامد نوزاد شما کمک می‌کند. همچنین به تامین تعادل مواد مغذی مورد نیاز نوزاد ادامه می‌دهد.

سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که همه نوزادان در ۶ ماه اول زندگی خود به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شوند و از ۶ ماهگی نوزادان باید شروع به خوردن غذاهای جامد و همچنین تغذیه با شیر مادر تا ۲ سال یا بیشتر کنند.

در مورد فواید شیردهی بیشتر بخوانید

قطع تدریجی شیردهی

هیچ راه درست یا غلطی برای قطع شیردهی وجود ندارد. برای بسیاری از مادران و نوزادان، قطع شیردهی به تدریج با رشد نوزاد و خوردن غذاهای جامد بیشتر اتفاق می‌افتد.

مهم است که غذای جامد نباید به سادگی جایگزین شیر مادر شود. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد شیر مادر ممکن است در کمک به سیستم گوارشی نوزاد برای کنار آمدن با اولین مواد جامد خود نقش داشته باشد.

پس از خوردن جامدات، نوزاد شما همچنان به عنوان نوشیدنی اصلی خود تا حداقل ۱ سالگی خود به شیر مادر یا شیر خشک نیاز دارد.

شیر گاو به عنوان نوشیدنی اصلی برای نوزادان زیر ۱ سال مناسب نیست، اگرچه می‌توان آن را به غذاها مانند پوره سیب زمینی اضافه کرد.

ادامه شیردهی در حالی که به نوزاد شیر خشک می‌دهید می‌تواند بسیار خوب عمل کند.

نوزادان برای راحتی و همچنین غذا شیر می‌خورند. حذف تدریجی شیردهی به آرامی به هر دوی شما فرصت می‌دهد تا به این ایده عادت کنید. توقف تدریجی همچنین به پیشگیری از مشکلاتی مانند پستان‌های پر، سفت (گرفتگی) و ورم پستان کمک می‌کند.

احتمالاً برای شما راحت‌تر است که هر بار و به تدریج از دفعات شیردهی کم کنید. فرقی نمی‌کند که ابتدا کدام وعده را حذف کنید و این موضوع به نحوه تناسب آن با زندگی شما بستگی دارد. به عنوان مثال، برخی از مادران ممکن است ترجیح دهند به تغذیه شبانه ادامه دهند تا نوزادشان همچنان در شب آرامش داشته باشد.

اگر نوزاد شما کمتر از ۱ سال دارد، باید وعده غذایی قطع شده را با یک وعده شیر خشک از یک بطری یا (اگر بالای ۶ ماه است) یک فنجان یا لیوان جایگزین کنید.

اگر نوزاد شما بیش از ۱ سال دارد و غذاها و نوشیدنی‌های متنوعی دارد، نیازی به غذای جایگزین ندارد.

پس از اینکه شما و نوزادتان به الگوی داشتن ۱ وعده شیردهی کمتر عادت کردید، می‌توانید در مورد حذف وعده غذایی دیگر فکر کنید. توقف کامل شیردهی می‌تواند از چند هفته تا چند ماه طول بکشد.

اگر می‌خواهید شیردهی را متوقف کنید و مشکل دارید، می‌توانید از یک مشاور بهداشت یا یک متخصص شیردهی کمک و ایده بگیرید.

در مورد نوشیدنی‌هایی برای نوزادان بیشتر بخوانید

ترکیب شیر مادر و شیر خشک

برخی از زنان تصمیم می گیرند به جای اینکه شیردهی را کاملاً متوقف کنند، شیردهی و تغذیه با بطری با شیر خشک را ترکیب کنند.

اگر می‌خواهید این کار را انجام دهید، بهتر است صبر کنید تا عرضه شیر شما به طور کامل تامین شود. این می‌تواند حدود ۶ تا ۸ هفته طول بکشد.

می توانید با جایگزینی ۱ مورد از تغذیه روزانه معمولی نوزاد خود با یک بطری (یا اگر نوزاد شما بالای ۶ ماه است، یک فنجان یا لیوان) شیر خشک شروع کنید.

دلایل رایج قطع شیردهی

پستان‌های دردناک 

برخی از زنان، به خصوص در روزها و هفته‌های اولیه، شیردهی را ناراحت کننده می‌دانند. مشکلات رایج عبارتند از درد یا ترک خوردگی نوک پستان‌ها و درد پستان.

این مشکلات اغلب زمانی رخ می‌دهد که نوزاد شما به خوبی روی سینه قرار نگرفته یا به خوبی متصل نشده است. یک ماما، یک پزشک متخصص تغذیه با شیر مادر می‌تواند به شما کمک کند تا کودک خود را در موقعیت مناسب قرار دهید و او را به درستی متصل کنید.

کافی نبودن شیر مادر

بسیاری از زنان نگران این هستند که نوزادشان شیر کافی دریافت نکند در حالی که در واقع مقدار زیادی شیر برای رفع نیازهای نوزاد خود دارند.

یک ماما، ویزیت کننده سلامت یا متخصص شیردهی می‌تواند در صورت لزوم راه‌هایی را برای افزایش شیر شما پیشنهاد دهد. این فقط می‌تواند به این معنی باشد که مطمئن شوید نوزاد شما به خوبی به سینه متصل شده و به اندازه کافی به او شیر می‌دهید.

بازگشت به سر کار

برخی از زنان نگران شیردهی و بازگشت به کار هستند. بازگشت به کار لزوماً به این معنی نیست که باید شیردهی را متوقف کنید.

اگر عرضه شیر مادر شما به خوبی تثبیت شده باشد، بازگشت به محل کار نباید تأثیری بر شیر شما برای نوزاد شما داشته باشد. می‌توانید در محل کار شیر بدهید، شیر را به مراقب فرزندتان بدهید، یا در زمانی که دور هستید، شیر خشک بدهید.

اگر کارفرمای شما با قوانین مربوط به شیردهی و دوشیدن شیر در محل کار آشنا نیست، ارزش دارد که قوانین محلی در مورد بارداری و مرخصی زایمان را با آنها به اشتراک بگذارید یا با اتحادیه خود تماس بگیرید.

رفتن به تعطیلات

مانند کار، رفتن به تعطیلات به معنای این نیست که باید شیردهی را کنار بگذارید. در واقع، شیردهی در هنگام سفر می‌تواند راحت تر باشد.

اگر شیردهی می‌کنید، نیازی نیست نگران جوشاندن آب و استریل کردن تجهیزات تغذیه باشید. علاوه بر این، اگر پرواز می‌کنید، نیازی نیست نگران محدودیت‌های حمل بطری یا فنجان شیر خشک از طریق بازرسی‌های امنیتی فرودگاه باشید.

شیردهی همچنین به یکسان‌سازی فشار در گوش نوزاد شما هنگام پرواز یا فرود کمک می‌کند.

بارداری دوباره

اگر در دوران شیردهی دوباره باردار شوید، نباید بر جنین یا بارداری شما تأثیر بگذارد. با این حال، ممکن است احساس خستگی کنید و تغییرات در اشتها و احساسات شما می‌تواند شیردهی را چالش برانگیز تر کند.

شیر دادن به نوزاد بزرگ‌تر و نوزاد تازه متولد شده (شیردهی پشت سر هم) را به تعویق نیندازید. هرچه نوزادان شما شیر بیشتری بخورند، پستان‌های شما بیشتر تولید می‌کند، بنابراین می‌توان به بیش از ۱ نوزاد شیر داد.

مصرف برخی داروها

اکثر داروها را می‌توان در دوران شیردهی بدون آسیب رساندن به نوزاد مصرف کرد.

اما همیشه بهتر است در صورت شیردهی به پزشک، دندانپزشک یا داروساز اطلاع دهید.

درباره شیردهی و داروها بیشتر بخوانید

شروع مجدد شیردهی پس از قطع

توقف شیردهی همیشه نباید دائمی باشد، اما شروع مجدد ممکن است زمان زیادی ببرد و همه به اندازه کافی برای رفع نیازهای نوزاد خود شیر تولید نخواهند کرد. این تا حدی به میزان تثبیت شیر شما بستگی دارد.

تحریک پستان‌ها با دوشیدن شیر مادر و دادن پستان به نوزاد به طور منظم می‌تواند بدن شما را تشویق کند که دوباره شیر تولید کند.

تماس پوست به پوست با نوزاد شما نیز می‌تواند باعث افزایش شیردهی (تولید شیر) شود.

اگر می‌خواهید شیردهی را از سر بگیرید، می‌توانید از یک ماما، مشاور بهداشت یا یک متخصص شیردهی کمک بخواهید.

شیر دادن به نوزادان بزرگ‌تر

هیچ دلیلی وجود ندارد که نتوانید شیردهی به فرزند خود را تا سال دوم و بالاتر ادامه دهید. شما و کودک نوپای خود می‌توانید تا زمانی که بخواهید از مزایای شیردهی لذت ببرید.

همچنین ممکن است کودک نوپای شما هنگام بیماری یا ناراحتی، شیردهی را آرامش‌بخش بداند.

اطلاعات بیشتر در نحوه شیردهی

bottom of page