به بچه خود کمک کنید حرف زدن را یاد بگیرد
صفر تا ۶ ماهگی
نزدیک به بچه خود بمانید و هنگام صحبت کردن به او نگاه کنید. نوزادان عاشق چهرهها هستند و هنگام صحبت کردن شما به شما نگاه میکنند و واکنش نشان میدهند.
درباره کارهایی که انجام میدهید با او صحبت کنید، مثلاً وقتی به او غذا میدهید، لباسش را عوض میکنید یا او را حمام میکنید.
برای بچه خود آواز بخوانید - این کار به او کمک میکند تا با ریتم زبان آشنا شود.
صداهایی که بچه شما ایجاد میکند را تکرار کنید - این کار به بچه شما درسهایی در مورد گوش دادن و نوبت گرفتن در مکالمه میدهد.
با لحنی آهنگین صحبت کنید - این کار به حفظ توجه بچه شما کمک میکند.
۶ تا ۱۲ ماهگی
به چیزهایی که هر دو میبینید اشاره کنید و نام ببرید، به عنوان مثال، «ببین، یه گربه». این کار به بچه شما کمک میکند کلمات را یاد بگیرد و با گذشت زمان شروع به تقلید از شما خواهد کرد. با بزرگتر شدن بچهتان، جزئیات بیشتری اضافه کنید، مثل «ببین، یک گربه سیاه».
با کودک خود کتاب بخوانید - لازم نیست که حتماً کلمات روی صفحه را بخوانید، فقط در مورد چیزهایی که میبینید صحبت کنید.
پستانک را فقط هنگام خواب به کودک بدهید. یادگیری صحبت کردن با پستانک در دهان دشوار است. هدف این است که تا ۱۲ ماهگی به طور کامل استفاده از پستانک را متوقف کنید.
بازیهایی مثل «قایمموشک» و «دور و دور باغچه» را بازی کنید. این بازیها به کودکتان مهارتهای مهمی مثل نوبت گرفتن، توجه و گوش دادن را آموزش میدهند.
۱۲ تا ۱۸ ماهگی
اگر بچهتان سعی میکند کلمهای را بگوید اما اشتباه میکند، آن کلمه را به درستی بیان کنید. مثلاً اگر به گربهای اشاره کرد و گفت «گرب!» شما باید پسخ دهید «بله، گربه ست». از انتقاد یا تذکر دادن به خاطر اشتباه گفتن کلمه پرهیز کنید.
دایره واژگان بچه خود را با دادن گزینهها افزایش دهید٬ مثلاً « سیب میخوای یا موز؟».
اسباببازیها و کتابهایی که صدا تولید میکنند، به مهارتهای شنیداری کودکتان کمک میکنند.
با کودک خود از خواندن شعرهای کودکانه و آهنگهای همراه با حرکات لذت ببرید، بهویژه آنهایی که با حرکات همراه هستند، مثل «دست دست»، «قایق رو پارو بزن» و «دوک رو بچرخون». انجام این حرکات به کودکتان کمک میکند تا کلمات را به خاطر بسپارد.
۱۸ تا ۲۴ ماهگی
کلمات را تکرار کنید، به عنوان مثال، «کفشهات کجاس؟»، «امروز کفش آبی پوشیدی ؟» و «بیا کفشات رو بپوشیم». تکرار به بچه شما کمک میکند تا کلمات را به خاطر بسپارد.
از دستورالعملهای ساده استفاده کنید - بچه شما در این سن برخی از دستورالعمل ها را میفهمد، مانند «شلوارت رو بیار» یا «درو ببند». کوتاه و ساده نگه داشتن دستورالعملها به درک بچه شما کمک میکند.
سعی کنید از بچه خود بپرسید «کجاست...» - از کودکتان بخواهید تا به گوش، بینی، پا و سایر قسمتهای بدن خود اشاره کند.
زمان تماشای تلویزیون کودکتان را محدود کنید - بازی کردن و گوش دادن به داستانها بیشتر به یادگیری صحبت کردن کمک میکند.
۲ تا ۳ سالگی
به او کمک کنید جملات بسازد - بچه شما در حدود ۲ سالگی شروع به ساخت جملات ساده میکند. سعی کنید با جملاتی که چند کلمه بیشتر دارند پاسخ دهید. به عنوان مثال، اگر او میگوید «جوراب در»، با «بله، ما جورابت رو در میاریم» پاسخ دهید.
با گفتن اسمش توجهش را جلب کنید - وقتی سوالی میپرسید، به او زمان کافی برای پاسخ دادن بدهید.
کلمات مربوط به هم را به او بیاموزید - برای مثال، میتوانید توپ، عروسک و جغجغه را به او نشان دهید و سپس بگویید «اسباببازی».
استفاده از صداهای معنیدار (صداهای نمادین) را شروع کنید - مانند گفتن «اوه» یا «آخ» وقتی چیزی را به طور تصادفی انداختید، یا گفتن «میو» در حالی که عکس یک گربه را به او نشان میدهید.
تلویزیون و رادیو را خاموش کنید - صدای مزاحم پس زمینه باعث میشود که بچه شما سختتر بتواند به شما گوش دهد.
در حین تمیز کردن صحبت کنید - کودکان این سن عاشق کمک کردن هستند. درباره کاری که انجام میدهید، مانند خرید، آشپزی و تمیز کردن، صحبت کنید.
فکر میکنید بچه شما ممکن است مشکل گفتاری یا زبانی داشته باشد؟
اگر نگران توسعه گفتار یا زبان بچه خود هستید، با پزشک عمومی یا مراقب بهداشت خود صحبت کنید. در صورت لزوم، آنها بچه شما را به بخش گفتار و زبان محلی ارجاع خواهند داد.
اگر ترجیح میدهید، میتوانید خودتان بچهتان را به یک متخصص گفتار و زبان ببرید.
چگونه به بچه دوزبانه خود کمک کنیم
بسیاری از کودکان در خانوادهای بزرگ میشوند که بیش از یک زبان صحبت میشود. این میتواند یک مزیت برای کودکان در یادگیری آنها باشد. دانستن زبان دیگر به پیشرفت زبان مادری آنها کمک میکند.
نکته مهم این است که با بچه خود به هر زبانی که برای شما راحت است صحبت کنید. این ممکن است به این معنی باشد که یکی از والدین از یک زبان استفاده میکند، در حالی که دیگری از زبان دیگری استفاده میکند. بچهها به خوبی با این موضوع سازگار میشوند.
بیشتر در بازی و یادگیری
به بچه خود کمک کنید حرف زدن را یاد بگیرد