top of page

برخورد با مشکلات رفتاری کودک

دلایل احتمالی زیادی برای مشکلات رفتاری در کودکان نوپا و خردسالان وجود دارد.

اغلب فقط به این دلیل است که آنها خسته، گرسنه، بیش از حد هیجان زده، ناامید یا بی‌حوصله هستند.

نحوه برخورد با رفتار مشکل ساز

اگر رفتار مشکل‌ساز باعث ناراحتی شما یا بچه شما می‌شود یا بقیه اعضای خانواده را ناراحت می‌کند، مهم است که با آن مقابله کنید.

کاری را انجام دهید که احساس می‌کنید درست است

کاری که شما انجام می‌دهید باید برای بچه‌تان، خودتان و خانواده مناسب باشد. اگر کاری را انجام دهید که به آن اعتقاد ندارید یا فکر می‌کنید درست نیست، احتمالاً کارساز نخواهد بود. وقتی حرف‌تان با عمل‌تان یکسان نباشد بچه‌ها متوجه می‌شوند.

تسلیم نشوید

زمانی که تصمیم گرفتید کاری را انجام دهید، به انجام آن ادامه دهید. مدتی طول می‌کشد تا راه‌حل‌ها اثر کنند. از شریک زندگی خود، یک دوست، والدین دیگر یا بهداشت‌یار خود حمایت دریافت کنید. خوب است کسی را داشته باشید که در مورد کاری که انجام می‌دهید با او صحبت کنید.

بی‌تناقض و یکجور باشید 

کودکان به ثبات نیاز دارند. اگر یک روز به رفتار فرزندتان به یک شکل واکنش نشان دهید و روز دیگر به شکل دیگری، این برای او گیج‌کننده است. همچنین مهم است که تمام افرادی که به بچه‌تان نزدیک هستند، با رفتار خود به شیوه‌ای یکسان برخورد کنند.

سعی کنید بیش از حد واکنش نشان ندهید

این می‌تواند دشوار باشد. وقتی بچه شما هر چند وقت یکبار کاری آزاردهنده انجام می‌دهد، عصبانیت و ناامیدی شما افزایش می‌یابد.

غیرممکن است که گاهی اوقات عصبانیت خود را نشان ندهید، اما سعی کنید آرام بمانید. در اسرع وقت به سراغ چیزهای دیگری بروید که هم می‌توانید از آنها لذت ببرید و هم احساس خوبی در آنها داشته باشید.

راه‌های دیگری برای کنار آمدن با ناامیدی خود پیدا کنید، مانند صحبت کردن با والدین دیگر.

با بچه خود صحبت کنید

بچه‌ها مجبور نیستند حرف بزنند تا بفهمند. اگر بفهمند که چرا می‌خواهید کاری انجام دهند، می‌توانند کمک کنند. به عنوان مثال، توضیح دهید که چرا می‌خواهید هنگام عبور از خیابان دست شما را بگیرند.

هنگامی که بچه‌تان شروع به حرف زدن کرد، او را تشویق کنید تا دلیل عصبانیت یا ناراحتی خود را توضیح دهد. این به بچه شما کمک می‌کند کمتر احساس ناامیدی کند.

در مورد چیزهای خوب مثبت باشید

وقتی کودک بد رفتاری می‌کند، کارهایی خوبی که انجام می‌دهد می‌تواند نادیده گرفته شود. وقتی از کاری که بچه‌تان انجام داده راضی هستید به او بگویید. می‌توانید با توجه کردن، در آغوش گرفتن یا لبخند به بچه خود بفهمانید که چه زمانی خوشحال هستید.

جایزه و پاداش بدهید

می‌توانید با پاداش دادن به بچه‌تان برای رفتار خوب به او کمک کنید. مثلاً او را تحسین کنید یا غذای مورد علاقه‌اش را به او بدهید.

اگر بچه‌تان خوب رفتار می‌کند، به او بگویید چقدر راضی هستید. خاص باشید. چیزی شبیه این بگویید: «آفرین که وقتی ازت خواستم٬ اسباب بازی‌هات رو دوباره گذاشتی داخل جعبه.»

قبل از اینکه بچه‌تان کاری را که از او خواسته‌اید انجام نداده، به او جایزه ندهید. این رشوه است نه پاداش.

از تنبیه بدنی خودداری کنید

تنبیه بدنی ممکن است کودک را از انجام کاری که در آن لحظه انجام می‌دهد باز دارد، اما در بلند مدت تأثیر مثبت پایداری ندارد.

بچه‌ها با مثال یاد می‌گیرند، بنابراین، اگر بچه خود را بزنید، به او می‌گویید که زدن اشکالی ندارد. کودکانی که والدینشان رفتار پرخاشگرانه‌ای با آنها دارند، احتمال بیشتری دارد که خودشان پرخاشگر شوند. سعی کنید الگوی خوبی باشید.

چیزهایی که می‌تواند بر رفتار بچه شما تأثیر بگذارد

  • تغییرات زندگی - هر تغییری در زندگی کودک می‌تواند برایش دشوار باشد. این می‌تواند تولد یک نوزاد جدید، خانه تکانی، تغییر پرستار کودک، راه اندازی یک گروه بازی یا چیزهای بسیار کوچک‌تر باشد.

  • شما اوقات سختی را دارید - بچه‌ها به سرعت متوجه می‌شوند که آیا شما ناراحت هستید یا مشکلاتی در خانواده وجود دارد. آنها ممکن است زمانی بد رفتار کنند که شما کمترین توانایی را برای مقابله با آن داشته باشید. اگر مشکل دارید، خودتان را سرزنش نکنید، اما اگر بچه شما با بدرفتاری واکنش نشان داد، او را نیز سرزنش نکنید.

  • نحوه برخورد قبلی با بدرفتاری آنها - گاهی اوقات ممکن است بچه شما به دلیل نحوه برخورد شما با یک رفتار بد در گذشته واکنش خاصی نشان دهد. به عنوان مثال، اگر به بچه خود شیرینی داده‌اید تا در مغازه‌ها ساکت بماند، ممکن است هر بار که به آنجا می‌روید انتظار شیرینی داشته باشد.

  • نیاز به توجه - بچه شما ممکن است فریاد زدن را به عنوان راهی برای جلب توجه ببیند، حتی اگر توجه بدی باشد. او ممکن است شب‌ها از خواب بیدار شود، زیرا می‌خواهد یک نفر او را نوازش یا همراهی کند. سعی کنید زمانی که رفتارش خوب است بیشتر به او توجه کنید و زمانی که بدرفتاری می‌کند کمتر به او توجه کنید.

کمک اضافی برای بدرفتاری

برای مقابله با بدرفتاری بچه‌ها تنها نیستید. راهکارهایی برای کمک وجود دارد:

  • با متخصصان مشورت کنید: پزشک اطفال، روانپزشک کودک، مشاور خانواده

  • به گروه‌های حمایتی بپیوندید: آنلاین یا محلی

  • از منابع آنلاین استفاده کنید: وب‌سایت‌ها، کتاب‌ها، مقالات

درباره کنار آمدن با رفتار نوجوانان بیشتر بخوانید.

بیشتر در رفتار

bottom of page