علل - اوریون
اوریون توسط ویروس اوریون ایجاد میشود که متعلق به خانوادهای از ویروسها به نام پارامیکسو ویروس است. این ویروسها منبع شایع عفونت به خصوص در کودکان هستند.
هنگامی که به اوریون مبتلا میشوید، ویروس از دستگاه تنفسی شما (بینی، دهان و گلو) به غدد بناگوشی شما (غدد تولید کننده بزاق که در دو طرف صورت شما قرار دارند) حرکت کرده و در آنجا شروع به تولید مثل میکند. این باعث تورم غدد میشود.
این ویروس همچنین م یتواند وارد مایع مغزی نخاعی (CSF) شود که مایعی است که مغز و نخاع شما را احاطه کرده و از آنها محافظت میکند. پس از ورود ویروس به مایع مغزی نخاعی، میتواند به سایر قسمتهای بدن شما مانند مغز، لوزالمعده، بیضهها (در پسران و مردان) و تخمدانها (در دختران و زنان) سرایت کند.
اوریون چگونه پخش میشود
اوریون یک ویروس منتقل شده از طریق هوا است و میتواند از طریق موارد زیر گسترش یابد:
سرفه یا عطسه فرد آلوده و آزاد شدن قطرات ریز بزاق آلوده، که سپس توسط فرد دیگری استنشاق میشود.
یک فرد آلوده بینی یا دهان خود را لمس میکند، سپس ویروس را روی یک شی مانند دستگیره در یا سطح کار منتقل میکند. اگر فرد دیگری بلافاصله آن شیء را لمس کند، می تواند ویروس را به دستگاه تنفسی خود منتقل کند
استفاده مشترک از ظروف غذاخوری، مانند فنجان، قاشق و چنگال یا بشقاب با فرد آلوده
افراد مبتلا به اوریون معمولاً از چند روز قبل از تورم غدد پاروتید تا چند روز بعد از آن بیشترین قابلیت انتقال را دارند. به همین دلیل، توصیه میشود در صورت ابتلا به سرخک، به مدت ۵ روز پس از اولین بروز علائم از رفتن به محل کار یا مدرسه خودداری کنید.
اوریون همچنین میتواند توسط افرادی که به ویروس آلوده هستند اما علائم واضحی ندارند منتقل شود.